Λαϊκή Βιβλιοθήκη: Σειρά εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Λαϊκή Βιβλιοθήκη: Σειρά εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Σειρά εκδηλώσεων αφιερωμένων στη Μικρά Ασία και την καταστροφή της Σμύρνης προγραμματίζει η Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλαμάτας – Πινακοθήκη Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης, με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Η Λαϊκή Βιβλιοθήκη, σε συνεργασία με το Σύλλογο Αποφοίτων «Μαρία Κάλλας» του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας, τη Φωτογραφική Ομάδα Καλαμάτας, την Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας και τη Μεσσηνιακή Αμφικτυονία, επιθυμούν να κάνουν κοινό άνοιγμα – κάλεσμα στον κόσμο της Καλαμάτας και ευρύτερα, είτε σε μεμονωμένα άτομα είτε σε φορείς και συλλογικότητες, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από την καταστροφή της Σμύρνης.

Το εγχείρημα έχει τη στήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Μεσσηνίας και του Δήμου Καλαμάτας και ειδικός συνεργάτης θα είναι το International Levantine Heritage / Διεθνής Πολιτιστικός Οργανισμός Λεβαντίνων.

Έκθεση

Κεντρικός σκοπός, μέσα από τη θεμιτή συνεργασία όλων- σε συντονισμό πάντοτε της δημιουργικής ομάδας εργασίας της Λαϊκής Βιβλιοθήκης- είναι να παρουσιαστεί το Σεπτέμβριο του 2022 μια έκθεση με διάρκεια έως και το Νοέμβριο, στο χώρο της Πινακοθήκης Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης.

Για τη δημιουργία της έκθεσης είναι απολύτως σημαντική και η συνεργασία με οποιονδήποτε φορέα και ειδικότερα με την Ένωση Μικρασιατών Μεσσηνίας « Ιωνία» και το Σύλλογο Μικρασιατών Καλαμάτας.

Η έκθεση θα περιλαμβάνει σειρά φωτογραφιών, ντοκουμέντων και πληροφορίες όπως και γνήσια αντικείμενα, ρουχισμό, αρχειακό υλικό κ.ά. από την εποχή εκείνη, που ήδη έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται και να χωρίζονται σε κατηγορίες.

Η αφιερωματική έκθεση για τη Σμύρνη, πέραν των φωτογραφιών και του υλικού που ήδη έχει συγκεντρωθεί, επιθυμία των οργανωτών είναι να περιέχει και φωτογραφίες, έγγραφα, καρτ-ποστάλ ή άλλο υλικό που πιθανόν να έχουν πολίτες ή φορείς της Καλαμάτας και ομογενείς.

Δημόσιο κάλεσμα

Έτσι, η δημιουργική ομάδα εργασίας της Λαϊκής Βιβλιοθήκης απευθύνει δημόσιο κάλεσμα σε όλους- εντός κι εκτός συνόρων- να προσκομίσουν έως και το τέλος του Μαΐου όποιο υλικό σχετίζεται με τη Σμύρνη ή την Ανατολία, με σκοπό να αξιολογηθεί και να συμπεριληφθεί στην έκθεση.

Η φωτογραφική Ομάδα Καλαμάτας θα προχωρήσει στην άμεση ψηφιοποίηση του αρχείου αυτού και έπειτα θα επιστρέφεται – και σε ψηφιακή μορφή- στον ιδιοκτήτη.

Στο χώρο της Λαϊκής Βιβλιοθήκης – παράλληλα με την κεντρική έκθεση στην Πινακοθήκη- θα πραγματοποιηθεί μια ξεχωριστή φωτογραφική έκθεση από τα μέλη της Φωτογραφικής Ομάδας Καλαμάτας.