Με χαμόγελο για τις αποκριάτικες εκδηλώσεις 2022 στην Καλαμάτα

Με χαμόγελο για τις αποκριάτικες εκδηλώσεις 2022 στην Καλαμάτα

«Να φορέσουμε το καλύτερο χαμόγελό μας, έστω και κάτω από τη μάσκα», για να γιορτάσουμε τις Απόκριες. Με αυτό το μήνυμα έκλεισε ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος την αναφορά του στις πλούσιες αποκριάτικες εκδηλώσεις που διοργανώνουν φέτος ο Δήμος Καλαμάτας και η κοινωφελής επιχείρηση “Φάρις”.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου στο Δημαρχείο, ο κ. Βασιλόπουλος ανέφερε: «Με σκοπό να προσφέρουμε χαρά σε μικρούς και μεγάλους, κάτι άλλωστε που έχουμε ανάγκη έπειτα από δύο χρόνια περιορισμών και υγειονομικής κρίσης, έχουμε αποφασίσει μια σειρά εκδηλώσεων τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα, για μικρούς και μεγάλους, στην πόλη και τα χωριά.

Θα θέλαμε άλλα πράγματα, όπως να πραγματοποιήσουμε την κεντρική μας καρναβαλική παρέλαση, όμως οι συνθήκες δεν μας το επιτρέπουν. Για το λόγο αυτό συνεργαστήκαμε με φορείς, συλλόγους και επιχειρηματίες για να δώσουμε στην πόλη μας χρώμα, ζωντάνια, όμορφες στιγμές.

Άλλωστε, ενημερωνόμαστε ότι η Καλαμάτα μας θα βρεθεί στο επίκεντρο τις Αποκριές και θα έχουμε μεγάλη επισκεψιμότητα, γι’ αυτό κι εμείς θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε.

Ξεκινάμε, λοιπόν, από την Τσικνοπέμπτη (σ.σ. αύριο) και το Σαββατοκύριακο με σημαντικές εκδηλώσεις, με κορύφωση το επόμενο τετραήμερο, Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή και Δευτέρα, με όλες τις εκδηλώσεις που έχουμε προγραμματίσει. Όλες οι εκδηλώσεις, τονίζω, είναι αποτέλεσμα συνεργασίας με τους επιχειρηματίες, με συλλόγους και με φορείς και γι’ αυτό είμαστε χαρούμενοι και βέβαιοι ότι θα πάνε καλά όλα.

Όμως, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε πλέον εκπαιδευτεί όλοι, ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε για να προστατέψουμε τους εαυτούς μας και τους γύρω μας. Θα το πράξουμε εμείς, θα το πράξουν οι επαγγελματίες και οι πολίτες, για να πάνε όλα καλά. Να φορέσουμε, λοιπόν, το καλύτερο χαμόγελό μας, έστω και κάτω από τη μάσκα. Καλές Αποκριές!».

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της “Φάρις”, Παντελής Δρούγας υπενθύμισε ότι «πριν από δύο χρόνια φτάσαμε στην πηγή αλλά δεν ήπιαμε νερό», εξηγώντας ότι λόγω της υγειονομικής κρίσης, ενώ πραγματοποιήθηκε το Παιδικό Καρναβάλι, στη συνέχεια, λόγω των περιορισμών, ακυρώθηκαν τα πάντα. «Ευελπιστώ ότι από εδώ και πέρα τα πράγματα θα είναι για όλους καλύτερα και σταθερά να επανέλθουμε στην κανονικότητα», σημείωσε ο κ. Δρούγας, ευχόμενος: «Καλές Απόκριες σε όλους».

Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής «Καλαματιανό Καρναβάλι» η πρόεδρός της, Κέλλυ Φερέτου, τόνισε ότι παρά τις δυσκολίες και τα δύο χρόνια διακοπής των εκδηλώσεων, «εμείς προσπαθούμε να δώσουμε χαρά σε όλους τους φίλους του Καλαματιανού Καρναβαλιού και στους επισκέπτες της πόλης».

Ανέφερε ότι, δυστυχώς, η καρναβαλική παρέλαση δεν μπορεί να γίνει εφέτος κι έτσι αποφασίστηκε η πραγματοποίηση σειράς εκδηλώσεων και δράσεων, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα, στην πόλη και στις Κοινότητες.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι αναμένεται η ΚΥΑ που, πιθανότατα, θα αλλάξει τη Δευτέρα για να δουν οι διοργανωτές αν θα γίνουν κάποιες παραπάνω δράσεις ή θα αλλάξουν τους χώρους κάποιων εκδηλώσεων.      

Αναφερόμενη στην εκδήλωση με το Μάγο Sankara που, σύμφωνα με το πρόγραμμα θα γινόταν το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου στην κεντρική πλατεία, επειδή εντάσσεται στις απαγορεύσεις, θα πραγματοποιηθεί τελικά στο Πάρκο Σιδηροδρόμων με είσοδο μόνο για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες και με self test για τα παιδιά.    

Για την επόμενη ημέρα, Κυριακή, που περιλαμβάνει κατασκευή χαρταετού, σε περίπτωση που δεν το επιτρέψει ο καιρός θα γίνει στην Κεντρική Αγορά.

Τέλος, υπενθύμισε ότι γίνονται εκδηλώσεις και στις Τοπικές Κοινότητες, που πρέπει ο καθένας να επισκεφθεί.

Τόσο ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης, Νίκος Μαλαπέτσας, όσο και ο εκπρόσωπος των επαγγελματιών του Ιστορικού Κέντρου, Γιάννης Λαμπρόπουλος, σημείωσαν ότι «οι εκδηλώσεις έχουν ως στόχο να προσφέρουν ψυχαγωγία και χαμόγελο, να φέρουν κόσμο στην Καλαμάτα και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε ενωμένοι για να πετύχουμε το καλύτερο».

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΣΑΒΒΑΤΟ 26  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ (χώρος πατινάζ)
12:00  Μάγος SANKARA – Show 


ΚΥΡΙΑΚΗ  27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
11.00 Κατασκευή Χαρταετού από το 6ο Σύστημα Αεροπροσκόπων Καλαμάτας. Παραδοσιακό Γαϊτανάκι από το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού (Τοπικό Τμήμα Καλαμάτας) και τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4 ΜΑΡΤΙΟΥ  -ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΟΥΣ
19:00 – 21:00 «Μουσικός περίπατος στους ρυθμούς του Καρναβαλιού» με την «Μπάντα Κουράγιο» (υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Μουνδρουλέα)

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ/ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΘΩΝΟΣ
21:00 – 23:00 Rock and Roll με τους Blues Escape

ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΜΑΡΤΙΟΥ
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ/ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓ. ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ
19:00 – 21:00  «Μουσικός περίπατος στους ρυθμούς του καρναβαλιού» με την «Μπάντα Κουράγιο» (υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Μουνδρουλέα)

20:00 – 22:00 Βραδιά σε Latin ρυθμούς με τους «Sipan»

ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ /  ΠΑΤΙΝΑΖ

12:00 Παραδοσιακή μακαρονάδα από τη  Λαογραφική Ένωση Μεσσηνίας και Πολιτιστικούς Συλλόγους 

ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΑΣ.  ΓΕΩΡΓΙΟΥ

19:00 Συναυλία με το συγκρότημα “ONIRAMA”

Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας / Πεζόδρομος Αμφείας

22:00 Street Party

-ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ
ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ  24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 
Αλώνια Δ.Ε. Άριος

12:00 Παραδοσιακά Εδέσματα

Ανεμόμυλος  Δ.Ε. Άριος

11:00 Παραδοσιακά Εδέσματα

Άνθεια  Δ.Ε. Θουρίας 

Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων «ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΠΕΤΡΟΥΛΙΑΣ»

18:00 Λιώσιμο Παστού

KΥΡΙΑΚΗ 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
Κάτω Καρβέλι Δ.Ε. Καλαμάτας

12:00 Φωτιές και Παραδοσιακά Εδέσματα

Λαδά Δ.Ε. Καλαμάτας / Πλατεία

12:00 Παραδοσιακά Εδέσματα

Ασπρόχωμα Δ.Ε. Καλαμάτας/Γήπεδο Μπάσκετ

11:00 Παραδοσιακά Εδέσματα – Λιώσιμο Παστού

Αντικάλαμος  Δ.Ε. Καλαμάτας / Κοινοτικό Γραφείο

11:00 Λιώσιμο Παστού

Βελανιδιά Δ.Ε. Αρφαρών

12:00 Λιώσιμο Παστού

ΣΑΒΒΑΤΟ  5 ΜΑΡΤΙΟΥ
Αρτεμισία  Δ.Ε. Καλαμάτας / Πλατεία

18:00 Παραδοσιακά Εδέσματα        

ΚΥΡΙΑΚΗ  6 ΜΑΡΤΙΟΥ
Αλαγονία Δ.Ε. Καλαμάτας

20:00 Αποκριάτικα Τοπικά Δρώμενα με Παραδοσιακά Εδέσματα (η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί  με μηδενικά απορρίμματα – Zero Waste)

Νέδουσα  Δ.Ε. Καλαμάτας

18:00 Παραδοσιακά Εδέσματα

Λέικα Δ.Ε. Καλαμάτας / Πλατεία

19:00 Παραδοσιακή Μακαρονάδα

Σπερχογεία Δ.Ε. Καλαμάτας / Πλατεία

19:00 Φωτιές – Παραδοσιακή Μακαρονάδα

Ασπρόχωμα Δ.Ε. Καλαμάτας / Καλάμι

12:00 Παραδοσιακά Εδέσματα

Άρις Δ.Ε. Άριος / Πλατεία

18:00 Παραδοσιακή Mακαρονάδα

Αρφαρά Δ.Ε. Αρφαρών / Κοινοτικό Γραφείο

19:00 Φωτιές – Παραδοσιακή Μακαρονάδα

Άγιος Φλώρος  Δ.Ε. Αρφαρών

19:00 Αποκριάτικη συνάντηση με Παραδοσιακά Εδέσματα

 Πλατύ Δ.Ε. Αρφαρών / Πλατεία 

19:00 Φωτιές – Παραδοσιακή Μακαρονάδα

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ  7  ΜΑΡΤΙΟΥ
Νέδουσα Δ.Ε. Καλαμάτας/Δρώμενο Ευετηρίας

10:00 Αγερμός

12:00 Δρώμενα

Βέργα Δ.Ε. Καλαμάτας /Πάρκο Αλμυρού

12:00 Κούλουμα

M. Μαντίνεια Δ.Ε. Καλαμάτας / Δημοτικό Σχολείο

11:00 Κούλουμα – Πέταγμα Χαρταετού

Θουρία  Δ.Ε. Θουρίας / Σταθμός Θουρίας

11:30 Κούλουμα

Μικρομάνη Δ.Ε. Θουρίας / Πλατεία

11:00 Κούλουμα

Αιθαία Δ.Ε. Θουρίας / Πλατεία

18:00 Κούλουμα – Παραδοσιακά Εδέσματα

Άρις Δ.Ε. Άριος / Πλατεία

11:00 Κούλουμα

Αριοχώρι Δ.Ε. Άριος / Δημοτικό Πάρκο Αριοχωρίου

11:00 Κούλουμα

Αρφαρά Δ.Ε. Αρφαρών / Πλατεία

11:00 Κούλουμα

Άγριλος Δ.Ε. Αρφαρών / Πλατεία

10:00 Κούλουμα

*Οι εκδηλώσεις Δήμου Καλαμάτας  σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους θα πραγματοποιηθούν   σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.

* Η ημερομηνία και ο χώρος πραγματοποίησης ορισμένων δράσεων – εκδηλώσεων του προγράμματος ενδέχεται να μεταβληθούν λόγω των υγειονομικών συνθηκών της πανδημίας.