Νοσοκομείο Καλαμάτας: Σοβαρή καταγγελία των ειδικευμένων ιατρών για υποστελέχωση ΜΕΘ και κλινικών Covid

Νοσοκομείο Καλαμάτας: Σοβαρή καταγγελία των ειδικευμένων ιατρών για υποστελέχωση ΜΕΘ και κλινικών Covid

Σοβαρά ζητήματα ιατρικής στελέχωσης καίριων μονάδων του Νοσοκομείου Καλαμάτας, με πιο βασική αυτή των Εντατικών Μονάδων, θέτει σε ανακοίνωσή του – καταγγελία – το Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών του ΕΣΥ στη Μεσσηνία, ενώ ζητά από τη διοίκηση του Νοσοκομείου Καλαμάτας να ανακαλέσει εσφαλμένες αποφάσεις και να λυθεί το θέμα της υποστελέχωσης.

Το σωματείο επισημαίνει ότι σε όλη τη χώρα υπάρχουν διασωληνωμένοι ασθενείς σε απλούς θαλάμους νοσηλείας, περιμένοντας εναγωνίως μια θέση σε ΜΕΘ, ενώ την ίδια στιγμή δε λειτουργούν εκατοντάδες ΜΕΘ λόγω έλλειψης εντατικολόγων.

Στο δε Νοσοκομείο Καλαμάτας πέντε εντατικολόγοι αναγκάζονται να υποστηρίξουν από την αρχή της πανδημίας και δεύτερο τμήμα ΜΕΘ ( ΜΕΘ -covid) και να αυξήσουν τη δύναμη των βαρέως πασχόντων ασθενών τους σε 10 από τους 6.

Μετακινείται εντατικολόγος
Το σωματείο επισημαίνει ότι στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, για να υποστηριχθεί η λειτουργία της ΜΕΘ Covid, αναγκάζονται να εφημερεύουν σε αυτή αλλότριες της Εντατικολογίας ειδικότητες ιατρών, όπως χειρουργοί, ενώ από την αρχή της πανδημίας δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη εντατικολόγου. Από τους πέντε, η μία εντατικολόγος είναι σε αναστολή λόγω μη εμβολιασμού, ενώ ένας εντατικολόγος που έχει έρθει από διμήνου με μετακίνηση δεν παίρνει απάντηση για την αίτηση της μόνιμης μετάθεσής του και κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να γυρίσει πίσω από το νοσοκομείο που ήρθε.

«Τη στιγμή αυτή που 10 συμπολίτες μας βαρέως νοσούντες βρίσκονται διασωληνωμένοι στις δύο ΜΕΘ του Νοσοκομείου Καλαμάτας, η διοίκηση του Νοσοκομείου Μεσσηνίας, αντί να ενισχύσει τους εντατικολόγους, τους αποδυναμώνει, μετακινώντας έναν εντατικολόγο από τους εναπομείναντες τέσσερις στην Κλινική Covid. Υποβαθμίζει την παροχή υπηρεσιών υγείας των δύο ΜΕΘ, καθώς μετακινεί μια σπάνια ειδικότητα, απόλυτα απαραίτητη για τη λειτουργία των ΜΕΘ του νομού, σε μια κλινική που όφειλε μέσα στα 2 χρόνια της πανδημίας να έχει στελεχωθεί με άλλες απαραίτητες ειδικότητες, όπως πνευμονολόγους, παθολόγους και λοιμωξιολόγους.

Εναποθέτει την ευθύνη της λειτουργίας των δύο ΜΕΘ και της υποστήριξης 10 ασθενών σε τρεις μόνιμους εντατικολόγους. Το γεγονός αυτό έχει άμεσες συνέπειες στην ασφαλή λειτουργία των 2 ΜΕΘ, καθώς παραβιάζονται διεθνείς κανόνες ασφαλείας της λειτουργίας των ΜΕΘ. Επιβαρύνεται η εργασία των εναπομεινάντων εντατικολόγων, οι οποίοι ωθούνται σε εξουθένωση και υπερεφημέρευση με άμεσες συνέπειες τόσο στην υγεία των ιατρών όσο και στην υγεία αλλά και τη ζωή των βαρέως πασχόντων ασθενών», υπογραμμίζεται στην καταγγελία του σωματείου, με την επισήμανση ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη συγκεκριμένη απόφαση της Διοίκησης.

Υποστελέχωση
Ακολούθως, το σωματείο των γιατρών επισημαίνει ότι συνεχίζεται η υποστελέχωση της Κλινικής Covid, ενώ πως μετά την τραγική απώλεια του διευθυντή της πριν από τέσσερις μήνες και μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία πρόβλεψη από τη Διοίκηση για την ασφαλή και μόνιμη στελέχωσή της, παρά τις συνεχείς καταγγελίες.

Αντίθετα, όπως σημειώνουν, μετακινήθηκε μία παθολόγος από την ήδη υποστελεχωμένη Β΄ Παθολογική στην Κλινική Covid, μειώνοντας επικίνδυνα τον αριθμό των ιατρών της Β΄ Παθολογικής Κλινικής σε δύο.

«Η υποστελέχωση των ΤΕΠ και του ακτινολογικού τμήματος έχουν ως αποτέλεσμα τη δύσκολη και χρονοβόρα διακίνηση των ασθενών με covid. Επίμονα καλούσαμε από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα τη διοίκηση να προκηρύξει με κατεπείγουσες διαδικασίες μόνιμες θέσεις πνευμονολόγων και λοιμωξιολόγων για να μπορέσει να λειτουργήσει με ασφάλεια η νεοσύστατη Κλινική covid. Αντ’ αυτού, δεν έχει καν φροντίσει να καλυφθούν οι δύο θέσεις των πνευμονολόγων που από καιρό έχουν κενωθεί. Προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα με τη μετακίνηση ιατρών από άλλα ήδη υποστελεχωμένα τμήματα και το μόνο που καταφέρνει είναι να επιβαρύνει τη λειτουργία κι άλλων τμημάτων», υπογραμμίζουν οι γιατροί και καλούν τη διοίκηση του νοσοκομείου να αναλάβει τις ευθύνες της, να ανακαλέσει άμεσα την εσφαλμένη απόφαση για τον εντατικολόγο και, έστω και αυτή την ύστατη στιγμή, να βρει μόνιμη και ασφαλή λύση στην τραγική υποστελέχωση και στην επισφαλή εφημέρευση της Κλινικής covid.

Κλείνοντας, τονίζουν ότι είναι πλέον απόλυτη η ανάγκη δημιουργίας και στελέχωσης Πνευμονολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και με κατεπείγουσες διαδικασίες να γίνει η πρόσληψη τουλάχιστον τριών μόνιμων πνευμονολόγων.

Της Βίκυς Βετουλάκη