“Ο Ποδειδών” για Master Plan: “Καμία αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος στον προλιμένα”

“Ο Ποδειδών” για Master Plan: “Καμία αλλοίωση του φυσικού  περιβάλλοντος στον προλιμένα”

Αντίθετος δηλώνει ο Ναυτικός Όμιλος Καλαμάτας “Ο Ποσειδών” στην πρόβλεψη του master plan του λιμανιού για ανέγερση δύο κτηρίων (το ένα για τον ίδιο τον ΝΟΚ) επί του αιγιαλού, μπροστά από το Πανελλήνιον.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα, ζητά τον εξωραϊσμό των ήδη υφιστάμενων εγκαταστάσεών του και να “διατηρηθεί η αθλητική και πολιτισμική κληρονομιά και το φυσικό περιβάλλον, όχι μόνο της παραλίας, αλλά ολόκληρης της πόλης της Καλαμάτας”.

Μάλιστα, ο ΝΟΚ υπογραμμίζει ότι οι εγκαταστάσεις του αποτελούν μέρος της πολιτισμικής κληρονομιάς και παρατηρεί ότι “η ιστορικότητα των εγκαταστάσεων δεν είναι φορτίο για τη μνήμη, αλλά φώτιση για το μέλλον”.

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: “Αναφορικά με το σχεδιασμό του master plan της παραλιακής ζώνης του λιμένος, σας καταθέτουμε συγκεκριμένη, διαχρονικά βιώσιμη και οικονομικά συμφέρουσα πρόταση. Η πρότασή μας βασίζεται στη διαχρονική εμπειρία των διοικούντων και στη μακρόχρονη ιστορία του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας (ΝΟΚ) η οποία δεν είναι ευρέως γνωστή.

Λίθος κυλινδόμενος το φύκος ου ποιεί- Πέτρα που κυλάει, δεν χορταριάζει.

Ο Ναυτικός Όμιλος Καλαμάτας «Ποσειδών» αποτελεί τη φυσική συνέχεια, εξέλιξη και κατάληξη της ναυταθλητικής δραστηριότητας στο θαλάσσιο στίβο της Καλαμάτας, που ξεκίνησε το 1924.

1924: κάθε λογής άνθρωποι, κάθε ηλικίας και επαγγέλματος, που τους κατέβαζε το γραφικό τραμ, το πρώτο σ’ όλη την Ελλάδα, άνθρωποι που η αλμύρα της θάλασσας είχε ποτίσει το πετσί τους, στις πόστες και τις πλατφόρμες μιλούσαν και αγωνιούσαν για την ίδρυση ενός ναυταθλητικού σωματείου.

1932: ιδρύεται ο «ΝΑΥΤΙΚΟΣ – ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ – ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝ» με την κατάθεση καταστατικού στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας. Τα τμήματα που λειτουργούσαν ήταν αυτά της κολύμβησης, των καταδύσεων, της ιστιοπλοΐας και του ποδοσφαίρου.

1932: γίνονται οι πρώτοι επίσημοι αγώνες κολύμβησης, καταδύσεων και ιστιοπλοΐας με βάρκες τύπου πάσαρα.

1948: γίνονται οι πρώτοι μεταπολεμικοί αγώνες κολύμβησης, τα «ΑΚΡΟΠΟΛΙΑ».

1952: αναπροσαρμόζεται το καταστατικό και ο Όμιλος λαμβάνει τη σημερινή του μορφή μετονομαζόμενος σε «Ναυτικός Όμιλος Καλαμάτας – “Ποσειδών”».

1965: κατασκευάζεται το εντευκτήριο του Ομίλου από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

1967: ολοκληρώνονται οι εγκαταστάσεις με την κατασκευή του νεώσοικου, δύο γηπέδων μπάσκετ και της κερκίδας. Ελάχιστοι όμιλοι στην Ελλάδα διέθεταν νεώσοικο και τα γήπεδα μπάσκετ ήταν τα πρώτα που κατασκευάστηκαν στη Μεσσηνία.

1970: ιδρύεται το τμήμα σκάκι, το πρώτο στη Μεσσηνία και το τμήμα volley. Δημιουργείται το πρώτο γήπεδο tennis στη Μεσσηνία στο χώρο του γηπέδου του μπάσκετ.

1976: ολοκληρώνεται η κατασκευή του δημοτικού κολυμβητηρίου, ένα εκ πρώτων στην Ελλάδα εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης ως επιστέγασμα των διαχρονικών επιτυχιών του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας.

1977: ιδρύεται στην Καλαμάτα το Ε.Κ.Ι. (Ελληνικό Κέντρο Ιστιοπλοΐας) μαζί με άλλες 4 πόλεις της Ελλάδος, με σκοπό την ανάπτυξη της ιστιοπλοΐας στην περιφέρεια και κατασκευάζεται προβλήτα από τον ΕΟΤ για την εξυπηρέτηση μεγάλων ιστιοπλοϊκών σκαφών.

1988: γίνεται ο πρώτος Διάπλους του Μεσσηνιακού Κόλπου, που συνεχίζεται ανελλιπώς μέχρι σήμερα (35 χρόνια), ένας ετήσιος διεθνής κολυμβητικός μαραθώνιος, απόστασης 30 χλμ. (15 nm) που θεωρείται από τους δυσκολότερους κολυμβητικούς μαραθώνιους της Ευρώπης και στον οποίο έχουν συμμετάσχει αθλητές και των 5 ηπείρων.

2002: πρωτοπόρος o Ναυτικός Όμιλος Καλαμάτας για ακόμη μια φορά, διοργανώνει το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα κολύμβησης ανοικτής θάλασσας και στη συνέχεια τα επόμενα επτά πανελλήνια πρωταθλήματα (2002-2009).

2006: φιλοτεχνείται το άγαλμα αφανούς ναύτη με πρωτοβουλία του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας.

2012: διεξάγεται το πρώτο κύπελλο εθελοντή δότη μυελού των οστών με σκοπό τη διάδοση του μηνύματος της αιμοδοσίας και της δωρεάς αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων. Η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται αδιαλείπτως μέχρι και σήμερα.

Μετά την επιγραμματική παράθεση των ιστορικών στοιχείων, ανερυθρίαστα θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι ο Ναυτικός Όμιλος Καλαμάτας υπήρξε η μήτρα γέννησης και ανάπτυξης στην Καλαμάτα των αθλημάτων της κολύμβησης, της ιστιοπλοΐας, της υδατοσφαίρισης, του μπάσκετ και του σκάκι και συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάπτυξη του volley και του tennis.

Εν κατακλείδι, οι εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ιστορία του αθλητισμού της Καλαμάτας. Αποτελούν μοχλό οικονομικής ενίσχυσης της πόλης μέσω των μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων που διοργανώνει. Έχουν εισπράξει τα εύσημα από διεθνείς ομοσπονδίες για την καταλληλόλητα διεξαγωγής πανευρωπαϊκών αγώνων. Αποτελούν σημείο αναφοράς (yachtclub), όπως συμβαίνει και στις πιο γνωστές παραθαλάσσιες πόλεις του κόσμου.

Διατηρείται η μοναδικότητα της αμμουδιάς έμπροσθεν των εγκαταστάσεων δίνοντας την ευκαιρία στους πολίτες να την απολαμβάνουν, αλλά και να παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την προσπάθεια των μικρών ιστιοπλόων.

Τα γήπεδα μπάσκετ είναι ιδεώδης παραθαλάσσιος χώρος και μοναδικός στο παραλιακό μέτωπο που πληροί προδιαγραφές για να γίνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Η ιστορικότητα των εγκαταστάσεων δεν είναι φορτίο για τη μνήμη αλλά φώτιση για το μέλλον.

Και όπως σοφά αναφέρει ο Κικέρων, (106-43 π.Χ., Ρωμαίος ρήτορας): Αν δε γνωρίζεις τι έγινε στο παρελθόν, θα είσαι εσαεί παιδί. Αν ο άνθρωπος δεν εκμεταλλευτεί όλη την προσπάθεια του παρελθόντος, θα παραμείνει για πάντα στη νηπιακή ηλικία της γνώσης.

Συμπερασματικά η πρόταση του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας «Ποσειδών» είναι ο εξωραϊσμός των ήδη υφισταμένων εγκαταστάσεων, λύση σαφώς οικονομικότερη, διότι, αφενός, η κατασκευή νέων εγκαταστάσεων δεν έχει να προσθέσει το ελάχιστο στη λειτουργικότητα και μελλοντική βιωσιμότητα του Ομίλου και, αφετέρου, θα διατηρηθεί η αθλητική και πολιτισμική κληρονομιά και το φυσικό περιβάλλον, όχι μόνο της παραλίας, αλλά ολόκληρης της πόλης της Καλαμάτας”.