Παλαιόχουνη: Ξεκινά από σήμερα η παραλαβή απορριμμάτων από Δήμους της Περ. Πελοποννήσου

Παλαιόχουνη: Ξεκινά από σήμερα η παραλαβή απορριμμάτων  από Δήμους της Περ. Πελοποννήσου

Ξεκίνησε προχθές τη δοκιμαστική της λειτουργία η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στην Παλαιόχουνη, η οποία από σήμερα Δευτέρα 14 του μήνα θα αρχίσει να παραλαμβάνει τις πρώτες ποσότητες σκουπιδιών από τους Δήμους Τρίπολης και Ναυπλιέων.

Όπως δήλωσε σχετικά ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, στο πλαίσιο της δοκιμαστικής λειτουργίας θα αυξάνονται σταδιακά οι ποσότητες που θα παραλαμβάνει η πιο πάνω μονάδα.

“Εξυπακούεται ότι οι χωματερές -αδειοδοτημένες και μη- κλείνουν σταδιακά, παράλληλα ξεκινά η διαδικασία καταγραφής και αποκατάστασής τους, ενώ οι Δήμοι υποχρεούνται να μεταφέρουν τα απορρίμματά τους στη μονάδα” σημείωσε ο περιφερειάρχης.

Παράλληλα και παρά τις ενστάσεις κατοίκων και συλλόγων υπάρχει η αισιοδοξία ότι τον ερχόμενο Ιούλιο αναμένεται να ξεκινήσει και η λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Οιχαλία, στο πλαίσιο της μεταβατικής διαχείρισης των απορριμμάτων. Μάλιστα, το Σεπτέμβριο του 2023 θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία η μονάδα της Μεσσηνίας.

Επίσης, για το Σεπτέμβριο του 2023 έχει προγραμματιστεί να λειτουργήσει η τελευταία Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και ο τελευταίος Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολείμματος (ΧΥΤΥ), στο πλαίσιο της κεντρικής διαχείρισης των απορριμμάτων (ΣΔΙΤ ).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του αναδόχου του έργου (ΤΕΡΝΑ), προβλέπεται:

Η ΜΕΑ και ο ΧΥΤΥ της πρώτης Διαχειριστικής Ενότητας (Αρκαδία – Παλαιόχουνη) θα διαθέτει υπηρεσίες Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΣΔΑ) την 1η Φεβρουαρίου του 2023.

Η ΜΕΑ και ο ΧΥΤΥ της δεύτερης Διαχειριστικής Ενότητας (Μεσσηνία – Οιχαλία) θα διαθέτει υπηρεσίες Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΣΔΑ) στις 6 Σεπτεμβρίου του 2023.

Η ΜΕΑ και ο ΧΥΤΥ της τρίτης Διαχειριστικής Ενότητας (Λακωνία – Σκάλα) θα διαθέτει υπηρεσίες Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΣΔΑ) στις 12 Αυγούστου του 2023.

Η μεταβατική διαχείριση στη Μεσσηνία αναμένεται να ξεκινήσει στις 6 Ιουλίου, ενώ η μεταβατική διαχείριση στη Λακωνία στις 11 Ιουνίου.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) του Άργους αναμένεται να ξεκινήσει μεταβατικά στις 20 Μαρτίου και στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης κεντρικής διαχείρισης τη 1η Φεβρουαρίου του 2023, ενώ ο ΣΜΑ Κορινθίας αναμένεται να ξεκινήσει μεταβατικά στις 25 Αυγούστου του τρέχοντος έτους και στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης κεντρικής διαχείρισης την 1η Φεβρουαρίου του 2023.