Πάτρα: Οι συνθήκες θανάτου των τριών παιδιών & τα ερωτήματα

Πάτρα: Οι συνθήκες θανάτου των τριών παιδιών & τα ερωτήματα

Σοβαρά ερωτήματα για τις συνθήκες θανάτου των τριών παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη – Πισπιρίγκου στην Πάτρα διατυπώνουν τα στελέχη των παιδιατρικών κλινικών σε Αχαΐα και Αττική. Τα τρία ανήλικα κορίτσια της οικογένειας, ηλικίας από 6 μηνών έως 9 ετών, πέθαναν αιφνιδίως στο διάστημα από το 2019 έως τις αρχές του τρέχοντος έτους, με τον εισαγγελέα Εφετών Πάτρας να διατάσσει την Πέμπτη τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση, την οποία –καθόλου τυχαία– ανέθεσε στο τμήμα Δίωξης Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής.

Ο θάνατος του πρώτου από τα τρία παιδιά, της 3,5 ετών Μαλένας το 2019, αποδόθηκε αρχικά σε «απροσδιόριστη αιτία» και στη συνέχεια σε ηπατική ανεπάρκεια. Το κορίτσι έπασχε από λευχαιμία και νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Πάτρας. Το τελευταίο διάστημα πριν από τον θάνατό της, ωστόσο, η κατάσταση της υγείας της ήταν ιδιαίτερα βελτιωμένη και οι γιατροί εκτιμούσαν ότι είχε βγει νικήτρια στη μάχη με τον καρκίνο. Σήμερα ιατρικές πηγές σχολιάζουν ότι η ηπατική ανεπάρκεια δεν μπορεί να θεωρηθεί αιτία θανάτου και να δικαιολογήσει «αιφνίδια ανακοπή», αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάτι άλλο συνέβη που οδήγησε στον θάνατο.

Ερωτήματα ανακύπτουν και για τον θάνατο της μόλις 6 μηνών Ιριδας το 2021. Και αυτός ο θάνατος αποδόθηκε σε αιφνίδια ανακοπή και μόνο μετά τις ιστολογικές εξετάσεις προέκυψε ότι αντιμετώπιζε μια σπάνια καρδιολογικής φύσης πάθηση, που ονομάζεται «αγενεσία φλεβοκόμβου». Πηγές από την Πάτρα πάντως σημειώνουν ότι το βρέφος βρέθηκε νεκρό στην κούνια του σε μια στιγμή που τίποτα δεν προμήνυε το μοιραίο και ενώ ο πατέρας της οικογένειας έλειπε από το σπίτι. Την ιατροδικαστική εξέταση πραγματοποίησε η ιατροδικαστής Πατρών Αγγελική Τσόλια, η οποία χαιρέτισε την απόφαση του εισαγγελέα Εφετών Πάτρας να διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση για τη μυστηριώδη αυτή υπόθεση.

Εξίσου αδιευκρίνιστα είναι τα αίτια θανάτου της 9χρονης Τζωρτζίνας, στα τέλη Ιανουαρίου στο νοσοκομείο Παίδων, στην Αθήνα.

Το κορίτσι, όπως και τα αδελφάκια της, μεταφέρθηκε προ μηνών στο νοσοκομείο Καραμανδάνειο με σπασμούς. Εκεί, οι γιατροί κατάφεραν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και να σταθεροποιήσουν την υγεία της. Σε μια στιγμή πάντως που τα στελέχη του νοσοκομείου δεν βρίσκονταν στον θάλαμο νοσηλείας, η Τζωρτζίνα, άγνωστο γιατί, κατέρρευσε και μόνο έπειτα από υπεράνθρωπες προσπάθειες οι γιατροί κατάφεραν να την κρατήσουν στη ζωή. Υπέστη όμως εγκεφαλικές βλάβες. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Παίδων, όπου κατέληξε στα τέλη Ιανουαρίου 2022, με τον ιατροδικαστή Ηλία Μπουζιάνη να αδυνατεί μακροσκοπικά να προσδιορίσει τα αίτια θανάτου της. Εκκρεμούν τα αποτελέσματα των ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων.

Την υπόθεση ερευνά από χθες το τμήμα Δίωξης Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής, με την οικογένεια να ζητεί μέσω δικηγόρου «να σταματήσει εφεξής η οποιαδήποτε δημοσίευση ή αναπαραγωγή συγκεχυμένων πληροφοριών και ανακριβειών σχετικά με την υπόθεση».
kathimerini.gr