Βουλή: Ψηφίστηκαν τα έργα υποδομής στο πυρόπληκτο Μάτι – “Κατά” ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25

Βουλή: Ψηφίστηκαν τα έργα υποδομής στο πυρόπληκτο Μάτι – “Κατά” ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25

Στην καταψήφιση των έργων υποδομών για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών στο Μάτι και την Ανατολική Αττική προχωρά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόκειται για έργα ανασυγκρότησης των περιοχών που καταστράφηκαν από τις φονικές πυρκαγιές, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους 103 άνθρωποι και συγκεκριμένα για δωρεά από την Κυπριακή Δημοκρατία προς ανέγερση 100 κοινωνικών κατοικιών στο Μάτι. Ο ΣΥΡΙΖΑ αιτιολόγησε την άρνησή του να ψηφίσει το μνημόνιο ανάπλασης, με το επιχείρημα ότι το τελικό σχέδιο προβλέπει κατασκευή κοινωνικών κατοικιών αντί νοσοκομείου που προέβλεπε η αρχική συμφωνία!

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να αποσυρθεί η συμφωνία για τα έργα στο Μάτι

Συγκεκριμένα, κατά τη συζήτηση του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου, η αξιωματική αντιπολίτευση όχι μόνο δεν ψήφισε το νομοσχέδιο, αλλά ζήτησε και να αποσυρθεί, επικαλούμενη πως στην αρχική συμφωνία υπήρχε πρόβλεψη για τη δημιουργία νοσοκομείου.

«Να αξιοποιήσουμε τα χρήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη δημιουργία νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική» είπε ο Χρήστος Σπίρτζης, με τον παρευρισκόμενο υφυπουργό Περιβάλλοντος Νίκο Ταγαρά να απαντά: «Μετά από συνεννόηση με την Κύπρο, συμφωνήθηκε ως βέλτιστη αξιοποίηση να αξιοποιηθούν τα χρήματα αυτά για την κοινωνική κατοικία! Με βάση τη συμφωνία αυτή εξελίσσεται ο σχεδιασμός και έγιναν συνεννοήσεις με την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Από την πλευρά του, ο Σωκράτης Φάμελλος μίλησε για σκάνδαλο, επισημαίνοντας: «Εχθές και σήμερα τίθενται συγκεκριμένα ερωτήματα, τα οποία αναδεικνύουν μείζονα θέματα ως προς το περιεχόμενο και τα χαρακτηριστικά αυτής της σύμβασης. Επειδή δεν έχουν δοθεί απαντήσεις από την κυβέρνηση, οφείλουμε να παρέμβουμε για να προστατεύσουμε τη διαδικασία».

Ταγαράς: Ισοπεδωτικές συμπεριφορές, μηδενιστικός λόγος, καταστροφολογία

«Τέτοιες ισοπεδωτικές συμπεριφορές, μηδενιστικός λόγος, καταστροφολογία ξεπερνά τα όρια! Λυπάμαι όταν εξαντλείτε όλες τις ακρότητες. Σας απαντήσαμε σε όλα τα ερωτήματα (…). Καταλάβατε, αλλά δεν θέλετε να πείτε! Το ελάχιστο που οφείλουμε είναι ένα ευχαριστώ στην κυπριακή πλευρά. Πολλά χρειάζονται, και νοσοκομεία και αντιπλημμυρικά έργα! Τώρα προχωράμε σε αυτά, επ’ αυτού ποια είναι η άποψή σας; Η απόσυρση του νομοσχεδίου; Όλα πρέπει να γίνουν, αλλά τώρα δίνεται η ευκαιρία να τελειώσουμε με ένα από αυτά. Δεν μπορούμε να φτάνουμε σε ακραίες συμπεριφορές», πρόσθεσε ο υφυπουργός.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, αναφέρθηκε στον ειδικό λογαριασμό που έχει δημιουργηθεί και με τη συνεισφορά της Βουλής (έχει τοποθετήσει 10 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της), λέγοντας πως μέχρι τις εκλογές του 2019 εκταμιεύθηκαν 6,9 εκατ. ευρώ και άλλα 7,5 εκατ. ευρώ μετέπειτα.

«Το σχήμα διαχειριστικού ελέγχου ήλεγξε τις χρήσεις 2018, 2019, 2020, και οι τρεις χρήσεις ευρέθησαν εντάξει και απομένει η χρήση του 2021, που θα ελεγχθεί και αυτή». Ο κ. Τασούλας εξήγησε πως οι βασικοί χορηγοί του όλου σχήματος, που έχει συγκεντρώσει 37 εκατ. ευρώ, είναι η Βουλή, ο ΟΑΕΔ, η ΤτΕ και δωρεές ιδιωτών (1,5 εκατ. ευρώ).

Ο κ. Τασούλας σημείωσε επίσης πως έχουν δοθεί περί τα 821.000 ευρώ προς το υπουργείο Περιβάλλοντος για την πραγματοποίηση 11 μελετών για το ειδικό χωρικό σχέδιο αλλά και άλλα 550.000 ευρώ για τις δαπάνες αποζημίωσης και αποκατάστασης και πάνω από 400.000 στο ΤΕΕ για δαπάνες υλοποίησης του δεύτερου σταδίου των πολεοδομικών μελετών.

Δωρεά της Κύπρου

Σημειώνεται πως το Μνημόνιο Συνεργασίας Αθηνών-Λευκωσίας, προβλέπει έργα υποδομής στις πυρόπληκτες περιοχές της ανατολικής Αττικής, τα οποία χρηματοδοτεί η Κυπριακή Δημοκρατία.

Συγκεκριμένα, το μνημόνιο υπεγράφη στην Αθήνα την 19η Οκτωβρίου 2021, και σκοπός του είναι η συνεργασία των μερών, για την υλοποίηση έργων υποδομής (ανέγερση συγκροτήματος κοινωνικών κατοικιών και αναβάθμιση του ευρύτερου χώρου πρασίνου σε χώρο δασικής αναψυχής) στις περιοχές της Ανατολικής Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2018. Σύμφωνα με την έκθεση του ΓΛΚ επί του νομοσχεδίου, το κόστος των εν λόγω έργων εκτιμάται ότι θα ανέλθει περίπου στο ποσό των 12 εκατ. ευρώ, η χρηματοδότηση δε των προγραμμάτων θα γίνει με συνεισφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά το ποσό των 10 εκατ. ευρώ και με το ποσό των 973,3 χιλ. ευρώ περίπου από δωρεές ιδιωτών.

Το μνημόνιο συνεργασίας, εκτός από τη ΝΔ, έχει δηλώσει πως θα στηρίξει και το Κίνημα Αλλαγής, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς και το ΚΚΕ καταψηφίζουν την εν λόγω σύμβαση.

Στην παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Σκανδαλίδης δήλωσε: «Ο τρόπος που γίνεται η αντιπαράθεση πάλι σήμερα εδώ στη Βουλή είναι μια αντιπαράθεση που επαναλαμβάνει τα ίδια επιχειρήματα, το ίδιο μοτίβο, είναι σαν δυο κόμματα να παίζουν ένα πινγκ -πονγκ στο ίδιο τραπέζι και εμείς θέλουμε να έχουμε μια απόσταση από αυτό το τραπέζι. Άρα δεν θέλουμε να έχουμε μια ίση απόσταση απέναντι στην ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ, όπως μας καταγγέλλει η Κυβέρνηση, θέλουμε να έχουμε μια απόσταση σοβαρή από το τραπέζι του πινγκ – πονγκ που παίζεται όλο αυτό τον καιρό».

Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ: «Η σπέκουλα έχει και τα όριά της»

Στο θέμα αυτό τοποθετήθηκαν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, που αναφέρουν τα εξής:

«Η σπέκουλα έχει και τα όριά της. Η Ν.Δ. πιστή στην τακτική της τυμβωρυχίας, επιχειρεί να κάνει το μαύρο άσπρο, αναφορικά με την κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας με την Κυπριακή Δημοκρατία, για την υλοποίηση έργων υποδομής, την ανασυγκρότηση και αναβάθμιση των πυρόπληκτων περιοχών της Ανατολικής Αττικής.

Αντί να διαστρέφει την πραγματικότητα προκειμένου να συγκαλύψει ένα ακόμη σκάνδαλο, ας απαντήσει στα κρίσιμα ερωτήματα: ​

  • Γιατί ακυρώθηκε ο σχεδιασμός για το νοσοκομείο στην Ανατολική Αττική παρά τις δεσμεύσεις της Ελληνικής πολιτείας, τις δεσμεύσεις και τις δηλώσεις του σημερινού και του προηγούμενου Πρωθυπουργού, τις δηλώσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις επίσημες ανακοινώσεις της Ελληνικής Βουλής;
  • Για ποιο λόγο επιλέχθηκε η κοινωνική κατοικία και όχι μια άλλη κοινωνική χρήση, χωρίς να είναι ξεκάθαρο ποιοι είναι οι δικαιούχοι και αν θα αφορά σε μη αποκατεστημένους πυρόπληκτους;
  • Για ποιο λόγο χρηματοδοτείται μια δασική έκταση για την οποία έγιναν δύο προκλητικές φωτογραφικές και σκανδαλώδεις τροπολογίες που δίνουν τη δυνατότητα παραβίασης της δασικής νομοθεσίας για τη λειτουργία νυχτερινού κέντρου διασκέδασης; Είναι δυνατόν η χρηματοδότηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να κατευθύνεται για τέτοιες χρήσεις προς όφελος κάποιου επιχειρηματία;
  • Για ποιο λόγο προωθείται σήμερα η κύρωση για κοινωνικές κατοικίες ενώ δεν υπάρχει πολεοδομικό σχέδιο που τις προβλέπει;

Φαίνεται ότι αυτοί είναι τελικώς οι λόγοι που αποκλείστηκαν από την συζήτηση στην Βουλή οι Δήμοι, οι φορείς και οι πυρόπληκτοι κάτοικοι. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι δυόμιση χρόνια δεν συνάντησε κανείς από την κυβέρνηση τους κατοίκους στο Μάτι.

Η κύρωση που ψηφίστηκε σήμερα προσβάλλει και την Ελληνική Δημοκρατία και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Μετά από δυόμιση χρόνια κυβέρνησης Μητσοτάκη και τρεισήμισι χρόνια καπηλείας, δεν μπορεί η αποκατάσταση στο Μάτι να είναι τα μπαράκια αντί για νοσοκομεία».

iefimerida.gr