Ξεκίνησε η μεταβατική Διαχείριση Απορριμμάτων στην Πελοπόννησο

Ξεκίνησε η μεταβατική Διαχείριση Απορριμμάτων στην Πελοπόννησο

Άγνωστο πότε θα φτάσουμε στην οριστική

Έφτασαν προχθές τα πρώτα απορριμματοφόρα του Δήμου Τρίπολης στη Μονάδα Μεταβατικής Διαχείρισης στην Παλαιοχούνη, η οποία θα εξυπηρετεί την Αρκαδία, την Κορινθία και την Αργολίδα.

Για πρώτη φορά απορρίμματα της Πελοποννήσου δεν κατευθύνονται σε χωματερές ή σε ανεξέλεγκτους χώρους, επιβαρύνοντας το περιβάλλον και απειλώντας τη δημόσια υγεία, αλλά προωθούνται προς άρτια και ασφαλή διαχείριση στη σύγχρονη νέα μονάδα που ξεκίνησε να λειτουργεί στην Αρκαδία.

Η μεταβατική διαχείριση θα διαρκέσει έως 14 μήνες και μετά την έναρξη της ολοκληρωμένης διαχείρισης, θα αποτελεί την πιο σύγχρονη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων της χώρας και μία από τις πλέον σύγχρονες της Ευρώπης. Μεταξύ των πολλαπλών πλεονεκτημάτων της νέας μονάδας συγκαταλέγεται το γεγονός ότι ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) βρίσκεται πλησίον της μονάδας, γεγονός που επιτρέπει την ελαχιστοποίηση των μεταφορών των απορριμμάτων και του υπολείμματος.

Την εκκίνηση της Μεταβατικής Διαχείρισης Απορριμμάτων κατέστησε δυνατή η πρόσφατη υπογραφή της τροποποιημένης Σύμβασης Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου, μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Περιβαλλοντικής Πελοποννήσου, εταιρείας μέλος του Ομίλου ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.

Με τη θέση του έργου σε πλήρη λειτουργία θα αποτρέπεται από την ταφή και θα αξιοποιείται τουλάχιστον το 65% των βιοαποδομήσιμων υλικών, θα εκτρέπονται από την ταφή 50.000 τόνοι υγρών αποβλήτων, ενώ θα παράγεται πράσινη ενέργεια για την εξυπηρέτηση των αναγκών 6.000 νοικοκυριών, αποφεύγοντας παράλληλα την έκλυση 24.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Να σημειωθεί ότι χθες ήταν προγραμματισμένη σύσκεψη του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα με τους δημάρχους Αργολίδας, Κορινθίας και μέρους της Αρκαδίας που θα εξυπηρετηθούν από τη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων στην Παλαιόχουνη.

Στην εν λόγω σύσκεψη κύριο θέμα ήταν ο προγραμματισμός της σταδιακής παράδοσης απορριμμάτων -μέχρι και την πλήρη παράδοση, η οποία σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής φάσης θα είναι δωρεάν.

Ακόμα, συζητήθηκε το κλείσιμο όλων των -καταγεγραμμένων και μη- χωματερών και η σταδιακή αποκατάστασή τους, όπως και η άσκηση των σχετικών ελέγχων από την Διεύθυνση και τα κατά τόπους Τμήματα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Βέβαια, όπως είναι γνωστό, ακόμα δύο μονάδες βρίσκονται υπό κατασκευήν, στη Σκάλα Λακωνίας και στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας και αναμένεται να είναι έτοιμες στο τέλος του καλοκαιριού, αν δεν υπάρξουν νέα απρόοπτα. Όπως αναφέρθηκε προχθές, μια μικρή ομάδα πολιτών παρεμποδίζει εδώ και κάποιες ημέρες την είσοδο στο εργοτάξιο στη Σκάλα. Οι μονάδες κατασκευάζονται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου σε σύμπραξη με ιδιώτη (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή) και μετά την κατασκευή τους θα τις λειτουργεί ο ιδιώτης, υπό την ευθύνη του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου (φορέα των 24 δήμων της περιοχής για τα απορρίμματα).

Βεβαίως, η μετάβαση προς ένα διαφορετικό μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων στην περιοχή έχει ακόμα αρκετό δρόμο. Οι 15 σταθμοί μεταφόρτωσης απορριμμάτων, που θα μειώσουν το κόστος μεταφοράς για τους Δήμους, δεν έχουν ακόμα υλοποιηθεί.

Οι δήμαρχοι διαμαρτύρονται ότι το κόστος διαχείρισης με τον ιδιώτη είναι τεράστιο και δυσκολεύονται (πόσο μάλλον μια χρονιά πριν από τις δημοτικές εκλογές) να το «περάσουν» στα δημοτικά τέλη.

Πολλοί Δήμοι, όπως η Τρίπολη, η Καλαμάτα και άλλοι έχουν μεγάλες ποσότητες «δεματοποιημένων» σκουπιδιών, που πρέπει να βρουν τι θα τις κάνουν. Το αν το μοντέλο που επελέγη είναι τελικά το καλύτερο, θα φανεί σε βάθος χρόνου.

Σε κάθε περίπτωση, περισσότερα από 20 χρόνια μετά την προθεσμία που έθεσε η Ε.Ε. και έπειτα από δύο ευρωκαταδίκες, η υπόθεση των χωματερών στην Πελοπόννησο δείχνει, επιτέλους, να έχει ορίζοντα λήξης.