Απογοητευμένοι οι έμποροι της Καλαμάτας και της Μεσσήνης από τις χειμερινές εκπτώσεις

Απογοητευμένοι οι έμποροι της Καλαμάτας και της Μεσσήνης  από τις χειμερινές εκπτώσεις

Καθόλου ευχαριστημένοι αλλά απογοητευμένοι είναι οι έμποροι της Καλαμάτας από τη χειμερινή εκπτωτική περίοδο, που επίσημα ολοκληρώθηκε χθες και πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η πλειοψηφία θα ακολουθήσει το δρόμο των προσφορών, μιας και μεγάλα αποθέματα της προηγούμενης περιόδου στοιβάζονται στα ράφια των καταστημάτων τους.

Στο μεταξύ, οι Εμπορικοί Σύλλογοι Καλαμάτας και Μεσσήνης σε κοινή τους επιστολή προς τους υπουργούς Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και Ανάπτυξης – Επενδύσεων, Αδ. Γεωργιάδη, επισημαίνουν τον κίνδυνο σύντομα να έρθουν λουκέτα στην αγορά, αν δεν υπάρξουν άμεσα μέτρα στήριξης.

Απογοητευμένοι
Αναφορικά με την ολοκλήρωση της περιόδου των χειμερινών εκπτώσεων, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Γιώργος Εγγλέζος, ερωτώμενος από το «Θ», σχολίασε ότι η κατάσταση είναι απογοητευτική και πως μπορεί να μην υπάρχει τοπικά μηχανισμός μέτρησης της αγοράς, αλλά οι εκτιμήσεις είναι ότι η πτώση που καταγράφηκε είναι αρκετά μεγάλη.

«Δεν είμαστε ευχαριστημένοι. Δεν πήγε καλά η εκπτωτική περίοδος. Παίζουν ρόλο όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας. Η πανδημία, που φαίνεται να πηγαίνει προς εκτόνωση, αλλά και το ενεργειακό, έχουν επιδεινώσει την κατάσταση και ελπίζουμε κάποια στιγμή να σταματήσει, γιατί αλλιώς οι εξελίξεις θα είναι άσχημες για το εμπόριο», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα των προσφορών, οι οποίες διέπονται από συγκεκριμένους κανόνες για τα ποσοστά και τα είδη που μπορούν να προσφερθούν, ο κ. Εγγλέζος σημείωσε ότι έμποροι της Καλαμάτας θα κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς υπάρχει σωρευμένο εμπόρευμα στα ράφια και αν δε διατεθεί, θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα ανανέωσης των εμπορευμάτων για την τρέχουσα περίοδο.

«Οι έμποροι χρειάζονται ρευστότητα για να μπορέσουν να ανανεώσουν το εμπόρευμα. Δυστυχώς, η κατάσταση είναι πολύ άσχημη για το εμπόριο. Οι εξελίξεις αλλάζουν από στιγμή σε στιγμή και εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα να προβλέψουμε τις εξελίξεις αυτές», κατέληξε ο κ. Εγγλέζος.

Φόβος για λουκέτα
Η επιστολή που έστειλαν οι δύο Εμπορικοί Σύλλογοι στους δύο υπουργούς κοινοποιείται στους βουλευτές του νομού, τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, το    δήμαρχο Καλαμάτας, τον πρόεδρο Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και τους προέδρους ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΠΟΕΕ και ΟΕΒΕΣ Μεσσηνίας.

Αρχικά περιγράφεται η κατάσταση που βιώνει η μικρή και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα το τελευταίο διάστημα, καθώς τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ή των Επιμελητηρίων δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα της αγοράς, όπως τονίζεται.

«Ο τζίρος των μικρών και μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων είναι κατά πολύ μειωμένος σε σχέση με αυτόν που απεικονίζεται στο συνολικό κύκλο εργασιών του λιανεμπορίου.

Οι πολυεθνικού χαρακτήρα εταιρείες σε όλους τους κλάδους αλλοιώνουν την πραγματική εικόνα που επικρατεί στην αγορά. Βέβαια, οι πολυεθνικές εταιρείες ή οι εταιρείες τέτοιου μεγέθους μπορούν να συγκρατούν ή να αυξάνουν τον τζίρο τους παρά τις συνθήκες, καθώς χαίρουν και άλλης αντιμετώπισης σε σχέση με τις ΜΜΕ που αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά του εμπορίου, αλλά και της οικονομίας. Μιλώντας για διαφορετική αντιμετώπιση, αναφερόμαστε τόσο στα μέτρα τα οποία μόνον αυτές μπορούσαν και μπορούν, δίχως πρόβλημα, να τηρήσουν (πχ έλεγχος των πελατών κατά την είσοδο στο κατάστημα), αλλά και κυρίως την ειδική αντιμετώπιση που χαίρουν από τα τραπεζικά ιδρύματα, τα οποία εμείς ανακεφαλαιοποιήσαμε, αλλά μόνον εμείς δεν έχουμε πρόσβαση.

Εν κατακλείδι, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω της πανδημίας, βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Το τελευταίο διάστημα δε ο παράγοντας της ακρίβειας έχει στραγγαλίσει τον μικρομεσαίο επιχειρηματία.

Η μικρομεσαία επιχείρηση προσπαθώντας να απορροφήσει μέρος της αύξησης του κόστους προϊόντος, μειώνει τη μικτή κερδοφορία της, ενώ λόγω των ανατιμήσεων οι λειτουργικές δαπάνες έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα επίπεδα καθιστώντας την μη βιώσιμη. Ενδεικτικά, αναφέρουμε το κόστος ενέργειας, μεταφορικών, συντήρησης εξοπλισμού κ.τ.λ. Όσο παροδική και να είναι αυτή η κατάσταση, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες έχουν αιμορραγήσει και έχουν φτάσει στα όρια της απόγνωσης», τονίζεται στην επιστολή.

Αιτήματα
Προκειμένου, λοιπόν, να παραμείνει όρθιο το εμπόριο που είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, οι Εμπορικοί Σύλλογοι Καλαμάτας και Μεσσήνης ζητούν τα εξής μέτρα:

-Μετατροπή όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών σε μη επιστρεπτέες. Σε περίπτωση που δε θα συμβεί αυτό, απλά μετατίθεται η οικονομική ασφυξία αργότερα.

-Χορήγηση άτοκων κεφαλαίων κίνησης μέσω δημόσιου φορέα, ανάλογα με τις πάγιες ετήσιες δαπάνες κάθε επιχείρησης, η αποπληρωμή των οποίων θα ξεκινήσει μετά το πέρας της πανδημίας και θα ολοκληρωθεί εντός πενταετίας. Για τη συγκεκριμένη δράση προτείνουν το μηχανισμό καταβολής που χρησιμοποιήθηκε στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή και όχι τα τραπεζικά ιδρύματα, τα οποία είναι πλέον δυσπρόσιτα και έχουν μετατραπεί σε καταστήματα πώλησης ασφαλιστηρίων και είσπραξης προμηθειών. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει επανεκκίνηση στο κλάδο.

-Επαναφορά του μέτρου επιδότησης του ενοικίου επαγγελματικής στέγης έως τη λήξη της πανδημίας, για όλες τις επιχειρήσεις.

-Γενναία έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών έως τη λήξη της πανδημίας.

-Διαγραφή μέρους των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας και ενιαία ρύθμισή τους σε 120 δόσεις.

-Για το διάστημα που θα διαρκέσει η ενεργειακή κρίση επιδότηση του συνόλου της ρήτρας αναπροσαρμογής και κατάργηση όλων των φόρων.

-Επαναφορά του Γέφυρα και ΣΥΝ-Εργασία έως το τέλος της πανδημίας, ακόμα και σε αυτούς που έχασαν το δικαίωμα της επιδότησης λόγω καθυστερήσεων ή περίοδος χάριτος από τις τράπεζες για όσο διάστημα βρισκόμαστε σε καθεστώς πανδημίας.

-Δημιουργία ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού κάτι που είναι πάγιο αίτημα όλων των επαγγελματιών τα τελευταία χρόνια.

-Κάλυψη αποζημίωσης σε νοσούντες επιχειρηματίες.

-Συνταγογράφηση των τεστ τα οποία επιβάλλονται για επιχειρηματίες και εργαζομένους.

-Παράταση υποχρεωτικής υποβολής στοιχείων στο σύστημα Mydata έως ότου επανέλθει η κατάσταση σε φυσιολογικά επίπεδα. Οι επιχειρήσεις βάλλονται σε όλα τα επίπεδα. Μην επιβαρυνθούν με επιπλέον κόστος και εργασία αυτή τη δύσκολη εποχή.

-Ένταξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο νέο Αναπτυξιακό νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης.

Κλείνοντας την επιστολή τους οι δύο Σύλλογοι επισημαίνουν ως αυτονόητο ότι αν ο κρατικός μηχανισμός δεν μπορεί, γιατί δεν έχει τη δυνατότητα, να στηρίξει τους πολίτες του οι οποίοι οδηγούνται κάθε μέρα σε μεγαλύτερη φτωχοποίηση, τότε να προχωρήσει σε μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ).

Της Βίκυς Βετουλάκη