Εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία χθες στην Καλαμάτα για την ακρίβεια

Εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία χθες στην Καλαμάτα για την ακρίβεια

«Αν δεν αλλάξουμε, θα βουλιάξουμε»*

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που ταλαιπωρούν την ελληνική κοινωνία- τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος της – είναι η ακρίβεια. Αυτό υποδεικνύει μια σειρά μετρήσεων της κοινής γνώμης, αυτό ήταν και το θέμα της χθεσινής ανοιχτής πολιτικής εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, με κεντρικούς ομιλητές το Σωκράτη Φάμελλο, τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του κόμματος και τον Αλέξη Χαρίτση, βουλευτή Μεσσηνίας και τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγιναν και παρεμβάσεις από εκπροσώπους φορέων και εργαζομένων.

Κοινή συνισταμένη των δύο ομιλητών ήταν ότι «η ελληνική οικονομία βρίσκεται ήδη σε μία δίνη και οι προοπτικές, αν η πολιτική παραμείνει η ίδια, είναι εξαιρετικά δυσοίωνες.

Κι  ενώ οι πολίτες περίμεναν και περιμένουν κάποια παρέμβαση από την κυβέρνηση, η ίδια υποστηρίζει ότι τα προβλήματα είναι πρόσκαιρα, εμμένοντας στην ιδεοληπτική εμμονή ότι δήθεν η αγορά αυτορρυθμίζεται και μπορούμε να την αφήσουμε χωρίς κρατική παρέμβαση, χωρίς ελέγχους και ρύθμιση, ή προσπαθεί να βρει “ασπιρίνη” για να καταπραΰνει τις εντυπώσεις».

Σε αντίθεση, πάντως, με την ακινησία της, οι ομιλητές σημείωσαν ότι ήδη υπάρχει δέσμη προτάσεων κατατιθέμενη έγκαιρα από τον ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία για την καταπολέμηση της ακρίβειας.

Επίσης, τα στελέχη του κόμματος έχουν τονίσει με κάθε τρόπο ότι «η χώρα οδηγείται  σε μια μεγάλη κοινωνική κρίση αν συνεχιστεί αυτή η ακρίβεια, η αισχροκέρδεια, αυτή η λεηλασία στο εισόδημα μικρών και μεσαίων παραγωγών, ανθρώπων του μόχθου και της δημιουργίας, μισθωτών και συνταξιούχων.

Παρ’ όλα αυτά η ίδια, όχι μόνο δεν κάνει κάτι, αλλά ρίχνει λάδι στη φωτιά.  Από τον Σεπτέμβριο του 2019 αύξησε τα τιμολόγια της ΔΕΗ κατά 15%, δρομολογώντας αλυσιδωτές αυξήσεις σε ολόκληρη την αγορά ενέργειας, αύξησε τη συμμετοχή του φυσικού αερίου στο μίγμα τη στιγμή που η διεθνής τιμή οδηγούνταν σε πρωτοφανή έκρηξη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από δύο μόλις μήνες ψήφισε έναν προϋπολογισμό χωρίς κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, επιμένοντας ότι επρόκειτο για παροδικό φαινόμενο».

Οι ομιλητές τόνισαν την ανάγκη για ισχυρή κρατική παρέμβαση σε τρεις κατευθύνσεις: «στήριξη, ελάφρυνση, ρύθμιση. Η Ελλάδα πρέπει να συγχρονιστεί με τις διεθνείς τάσεις: τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, τη γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού και τον έλεγχο της αγοράς στον κρίσιμο κρίκο της ενέργειας».

Ολοκληρώνοντας σημείωσαν ότι «η χώρα χρειάζεται επειγόντως αλλαγή πορείας, η κοινωνία χρειάζεται στήριγμα, χρειάζεται μια προοδευτική κυβέρνηση με κοινωνικό πρόσημο για να σώσει οτιδήποτε σώζεται τούτη την ώρα και να ξεκινήσει το μεγάλο έργο της ανοικοδόμησης της κοινωνίας που σήμερα λεηλατείται».
Α.Π.

Υ.Γ. * Ο τίτλος είναι δάνειο από τη χθεσινή επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην Πάτρα.