Σε κίνδυνο ασθενείς από ελλείψεις φαρμάκων και στη Μεσσηνία

Σε κίνδυνο ασθενείς από ελλείψεις φαρμάκων και στη Μεσσηνία

Το πρόβλημα “φωνάζει” και στη Μεσσηνία, σύμφωνα με το Διευθυντή του ΣΥΦΑΝΟΠΠΕ, Δημήτρη Ανδριανόπουλο

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία των πολιτών για την προμήθεια των φαρμάκων τους, καθώς οι ελλείψεις αγγίζουν πολλούς  κωδικούς.

Οι ελλείψεις, εδώ και καιρό, αφορούν όλες τις κατηγορίες φαρμάκων, κυρίως, χρόνιων παθήσεων, όπως καρδιολογικά, ινσουλίνες αναπνευστικά, οφθαλμολογικά, νευροληπτικά, αντιπηκτικά, αντιεπιληπτικά και αντικαταθλιπτικά φάρμακα κ.ά., σύμφωνα με το γενικό διευθυντή του Ομίλου Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Νοτίου Πελοποννήσου (ΣΥ.ΦΑ.ΝΟ.Π.ΠΕ), Δημήτρη Ανδριανόπουλο.

Μιλώντας στο “Θ” υποστήριξε ότι οι ελλείψεις σε φάρμακα – ακόμα και πρώτης ανάγκης- είναι πολλές, ενώ το θέμα είναι ήδη γνωστό στο αρμόδιο υπουργείο.

Σύμφωνα με όσα μας είπε, οι βασικότεροι λόγοι που παρουσιάζονται ελλείψεις  στα ράφια των φαρμακείων είναι οι χαμηλές τιμές πολλών φαρμάκων (σ.σ. ένα σκεύασμα μπορεί να πωλείται στην Ελλάδα 10 ευρώ και το ίδιο στις ΗΠΑ 300 δολάρια), η έλλειψη της δραστικής ουσίας για την παραγωγή φαρμάκων στη χώρα μας, αλλά και η διάθεση πολλών ομίλων να προχωρούν σε αθρόες εξαγωγές σκευασμάτων με σκοπό το κέρδος.

Επίσης, υπάρχουν προβλήματα σε προϊόντα που παράγονται από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), ενώ το πρόβλημα διογκώθηκε και με το Brexit, αλλά και τα προβλήματα έγκαιρης τροφοδοσίας λόγω των προβλημάτων στις μεταφορές.

Το θέμα ανέδειξε πρόσφατα και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ). Σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος Απ. Βαλτάς ανέφερε χαρακτηριστικά ότι προβληματιζόμαστε, «γιατί υπάρχει δυσκολία από την Πολιτεία να αξιοποιήσει και να εφαρμόσει τους υπάρχοντες νόμους, όπως π.χ. για την προστασία της δημόσιας Υγείας, ή να νομοθετήσει νέους».

Η Πολιτεία, παρότι γνωρίζει το πρόβλημα, όχι μόνο δεν έχει λάβει κανένα μέτρο για να εξασφαλίσει τα απαραίτητα φάρμακα, αλλά, αντίθετα, διακινδυνεύει την επάρκεια της χώρας, με αποφάσεις όπως εκείνη της 24ης Ιανουαρίου, όταν ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων αποφάσισε την άρση της απαγόρευσης εξαγωγών 58 κωδικών φαρμάκων.

Την ίδια μέρα, περιέργως, έμπαιναν σε εφαρμογή οι νέες μειώσεις τιμών σε ορισμένα φάρμακα, σύμφωνα με το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων του υπουργείου Υγείας.

Ακολούθησε στις 2 Φεβρουαρίου άλλη απόφαση του ΕΟΦ που, σύμφωνα με τον κ. Βαλτά, «δεν αντικατοπτρίζει στο ελάχιστο τη συνολική εικόνα των πραγματικών ελλείψεων που αντιμετωπίζουν τα φαρμακεία στην προσπάθειά τους να ανταποκριθούν στο καθημερινό έργο της εκτέλεσης συνταγών για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών, οι οποίοι θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούνται, αφού από τη λίστα των φαρμάκων τα οποία συμπεριλαμβάνει η απόφαση απουσιάζει η πλειονότητα των σκευασμάτων του πίνακα τον οποίο εγκαίρως είχαμε υποβάλει με αποδεδειγμένα ελλειπτικά φάρμακα».

Κι αυτό, επισήμανε, «ύστερα από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα πλήρους απελευθέρωσης των εξαγωγών φαρμάκων που αποδεδειγμένα είναι ελλειπτικά».

Οι εξαγωγές των φαρμάκων επιτρέπονται μόνο στο βαθμό που υπάρχει κάλυψη της εγχώριας ζήτησης. Ωστόσο, γίνονται νόμιμα, ακολουθώντας τους κανόνες του εμπορίου, ζήτηση-προσφορά, όπως ορίζει η Συνθήκη του Μάαστριχτ για την ελεύθερη διακίνηση εμπορευμάτων.

Παράδειγμα: Εισάγεται ένα φάρμακο στη χώρα μας που κοστίζει 1-2 ευρώ, παραμένει για μία νύχτα σε μια φαρμακαποθήκη και την άλλη μέρα επανεξάγεται στη Γερμανία, όπου η τιμή του είναι 25 ευρώ. Τη διαφορά μοιράζονται οι φαρμακαποθήκες (Ελλάδας και Γερμανίας), το κράτος φαίνεται ότι κάνει «εξαγωγές» και ωφελείται πολιτικά, ενώ και οι φαρμακοβιομηχανίες εξυπηρετούνται, αφού γνωρίζουν ότι ένα φάρμακο δεν μπορεί να είναι βιώσιμο ταυτόχρονα στην Ελλάδα που κάνει 50 ευρώ και στη Γερμανία που κάνει 200.

Τα περιθώρια κέρδους για τους κωδικούς που βρίσκονται σε έλλειψη κυμαίνονται από 30% έως 650%.

Ο ΕΟΦ είναι ο επίσημος εποπτικός φορέας που πρέπει να διεξάγει ελέγχους για να μπορεί να εξασφαλίζει την επάρκεια της ελληνικής αγοράς τουλάχιστον για ένα τρίμηνο, να μπορεί να παρακολουθεί τις φαρμακαποθήκες για τις παράλληλες εξαγωγές τους και ταυτόχρονα να καταρτίζει έναν επικαιροποιημένο κατάλογο με φάρμακα τα οποία είναι πραγματικά ελλειπτικά.

Δυστυχώς, τίποτε από όλα αυτά δε συμβαίνει, επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΦΣ.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του ΠΦΣ προ διετίας, οπότε αποφασίστηκε με την τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας (Β. Κικίλια και Β. Κοντοζαμάνη) αλλά και τον πρόεδρο του ΕΟΦ (κ. Φιλίππου) η δημιουργία μιας πλατφόρμας που θα παρακολουθεί τις πραγματικές ελλείψεις σε πραγματικό χρόνο.

Η εφαρμογή δημιουργήθηκε από τον ΠΦΣ σε μόλις ένα μήνα, για να ενημερωθεί στη συνέχεια ότι ο ΕΟΦ θα δημιουργήσει δική του εφαρμογή –η οποία ακόμα αναμένεται– που θα διασυνδεθεί με αυτήν του ΠΦΣ.

Α.Π.