Ερώτηση της Φ. Πιπιλή για έργα συντήρησης των οθωμανικών λουτρών στην Άνω Πόλη Κυπαρισσίας

Ερώτηση της Φ. Πιπιλή για έργα συντήρησης των οθωμανικών λουτρών στην Άνω Πόλη Κυπαρισσίας

«Έργα συντήρησης των οθωμανικών λουτρών στην Άνω Πόλη Κυπαρισσίας» ήταν το θέμα ερώτησης της βουλευτή Α’ Αθηνών με τη Ν.Δ., Φωτεινής Πιπιλή, προς την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία και συζητήθηκε τη Δευτέρα.

Όπως τόνιζε στην ερώτησή της η βουλευτής, τα συγκεκριμένα οθωμανικά λουτρά, αν και βρίσκονται στο μεσαιωνικό κάστρο της Άνω Πόλης Κυπαρισσίας, σχεδόν δίπλα με τις εξαιρετικές οθωμανικές Κρήνες στην είσοδό του, είναι εδώ και δεκαετίες παντελώς εγκαταλελειμμένα, σε αντίθεση με το μεσαιωνικό κάστρο και τα λοιπά πολιτισμικά μνημεία που βρίσκονται εκεί.

Επίσης, σημείωνε την ευαρέσκειά της για το τεράστιο συνολικό έργο του υπουργείου Πολιτισμού και των κατά τόπους αρμόδιων Εφορειών, όχι μόνο για τη συντήρηση, αλλά και την αξιοποίηση με χρήσεις που συνάδουν με το χαρακτήρα τους, τζαμιών, κρηνών, χαμάμ, κλειστών αγορών (μπεζεστένια), τεκέδων κ.ά.

Με τις επιπλέον ιδιότητές της, ως μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού, αλλά και αντιπρόσωπος του ΣτΕ στον ευρωπαϊκό οργανισμό για τη διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Europa Nostra, η βουλευτής ζητούσε από την υπουργό μια γενικότερη ενημέρωση για τις παρεμβάσεις του υπουργείου Πολιτισμού έως τώρα στα μνημεία από εκείνη την περίοδο.

Λ. Μενδώνη: «Το μνημείο θα καταστεί επισκέψιμο»
Απαντώντας η υπουργός Λίνα Μενδώνη τόνισε τη διαχρονική μέριμνα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την ανάδειξη και προστασία των οθωμανικών μνημείων στη χώρα.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διαχρονικά μεριμνά για την ανάδειξη και προστασία των οθωμανικών μνημείων της χώρας και προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε αυτά να καταστούν προσβάσιμα στο κοινό. Το σύνολο των μνημείων της Οθωμανοκρατίας που έχουν δεχθεί τις επεμβάσεις των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ ξεπερνά τα 170, με προϋπολογισμό άνω των 50.000.000 ευρώ. Δεκατέσσερα έργα που είναι σε εξέλιξη, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 8.500.000 ευρώ, είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ 2014-2020, ενώ στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουν ενταχθεί πέντε έργα, προϋπολογισμού 5.250.000 ευρώ. Το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο σέβεται απολύτως και αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο όλα τα μνημεία που είναι στην ελληνική επικράτεια, ανεξαρτήτως περιόδου.

Επίσης, η χώρα μας έχει υπογράψει τις διεθνείς συμβάσεις και τις σχετικές συνθήκες, οι οποίες έχουν ενσωματωθεί στην ελληνική έννομη τάξη. Ιδιαίτερα μεγάλη σημασία δίνουμε στη χρήση που θα αποδοθεί, για να μην προσβάλλει και να μην απάδει του αρχικού χαρακτήρα των μνημείων».

Ως προς την αποκατάσταση των οθωμανικών λουτρών στην Άνω Πόλη Κυπαρισσίας που έχουν αποκαλυφθεί σε ιδιωτικό χώρο, ανέφερε πως οι εργασίες βρίσκονται στο στάδιο της υποβολής μελέτης από την πλευρά των νέων ιδιοκτητών προς έγκριση από τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, προκειμένου το μνημείο να καταστεί επισκέψιμο και να μπορεί να φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις.