«Καλαμάτα – Μάρτιος, Μήνας Ελευθερίας»: Επετειακές εκδηλώσεις σε Κουταλά, Ελαιοχώρι και Βέργα

«Καλαμάτα – Μάρτιος, Μήνας Ελευθερίας»: Επετειακές εκδηλώσεις  σε Κουταλά, Ελαιοχώρι και Βέργα

Εκδηλώσεις επετειακού χαρακτήρα, πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο  και την Κυριακή στο Δήμο Καλαμάτας, στο πλαίσιο των δράσεων με τίτλο «Καλαμάτα – Μάρτιος, Μήνας Ελευθερίας».

Το Σάββατο, στον οικισμό Κουταλά, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με τίτλο «Αντάμωμα Ελευθερίας», την οποία διοργάνωσαν ο Δήμος Καλαμάτας, η Δημοτική Κοινότητα Καλαμάτας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κουταλά «Ο Άγιος Νικήτας». Νωρίτερα τελέστηκε δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικήτα. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγιναν και τα αποκαλυπτήρια τιμητικής πλάκας, ενώ χαιρέτισαν ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος και η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κουταλά «Ο Άγιος Νικήτας», Αλέκα Σπυροπούλου.

Ακολούθως αναγνώστηκε η ανάλυση και ιστορική τεκμηρίωση του καθηγητή Θανάση Χρήστου για τα γεγονότα εκείνης της περιόδου. Έγινε κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δρώμενο και παραδοσιακούς χορούς από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίας Τριάδας και το Λαογραφικό Πολιτιστικό Σύλλογο Κορύβαντες.

«Δρόμοι του μπαρουτιού»
Επίσης το Σάββατο, το απόγευμα, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τον Χριστόδουλο Μέξη και όλους τους αγωνιστές του 1821 στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Αλμυρού.

Ακολούθως στο αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με τίτλο «Δρόμοι του Μπαρουτιού». Τη διοργάνωση είχαν ο Σύλλογος Μικρασιατών Καλαμάτας, ο Πολιτιστικός Αναπτυξιακός Σύλλογος Βέργας και το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας.

Κατά την εκδήλωση έγινε ιστορική αναδρομή στη συμβολή των Μικρασιατών στην Επανάσταση του 1821, με την αγορά και τη μεταφορά μπαρουτιού από τη Σμύρνη στο λιμάνι του Αλμυρού Μάνης. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με μουσική, τραγούδια και χορό.

Τιμήθηκε η μνήμη ηρώων και αγωνιστών του ’21 στο Ελαιοχώρι
Η συμβολή και η μνήμη των ηρώων και αγωνιστών του Αγώνα για την Ελευθερία το 1821 τιμήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στο Ελαιοχώρι. Στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου τελέστηκε Εσπερινός στη μνήμη των Πεσόντων Γιαννιτσάνων κατά τον Εθνικοαπελευθερωτικό Aγώνα του 1821.