Κινητοποιήσεις των δικηγόρων κατά του e-ΕΦΚΑ για τα ασφαλιστικά τους ζητήματα

Κινητοποιήσεις των δικηγόρων κατά του  e-ΕΦΚΑ για τα ασφαλιστικά τους ζητήματα

Στοχευμένες κινήσεις κατά του ΕΦΚΑ ετοιμάζουν οι δικηγόροι, διαμαρτυρόμενοι για αυξημένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε ασφαλιστικά τους ζητήματα.

Το θέμα απασχόλησε τη Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και ήδη προτείνεται στους κατά τόπους Συλλόγους – μεταξύ άλλων- να απέχουν από δίκες που αφορούν στο e-ΕΦΚΑ και να ετοιμασθούν μαζικές αγωγές, ενώ δεν αποκλείει να κλιμακώσει περαιτέρω τις δράσεις της.

Αυξημένα προβλήματα
Οι δικηγόροι επισημαίνουν ότι η εξυπηρέτησή τους από τον e-ΕΦΚΑ είναι διαχρονικά προβληματική. Όμως, το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται ιδιαίτερα αυξημένα προβλήματα, απόρροια των δυσλειτουργιών των υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ, με αποκορύφωμα την αδικαιολόγητη στέρηση ασφαλιστικής ικανότητας από δικηγόρους οι οποίοι δεν οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές, είτε τις έχουν καταβάλει, είτε βρίσκονται σε ενεργή ρύθμιση και, μάλιστα, χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση και ακρόαση.

«Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι χιλιάδες συνάδελφοί μας, με αποκλειστική υπαιτιότητα του ΕΦΚΑ, να στερούνται πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη και στις παροχές υγείας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι καρκινοπαθείς με προγραμματισμένες εξετάσεις, ασθενής με προγραμματισμένη επέμβαση στο Ωνάσειο, έγκυος με προγραμματισμένες εξετάσεις, ασθενείς με ανάγκη φαρμάκων υψηλού κόστους και διενέργειας εξετάσεων, βρέθηκαν αιφνιδίως χωρίς υγειονομική κάλυψη και περίθαλψη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κατάσταση της υγείας τους. Και σαν να μην έφθανε αυτό, ενώ από τον e-ΕΦΚΑ αναγνωρίζεται το πρόβλημα, δεν επιλύεται με πρωτοβουλία του, δια της αυτοδίκαιας παράτασης της ασφαλιστικής ικανότητας μέχρι την επίλυση του προβλήματος.

Η επίλυση του προβλήματος, όμως, μετακυλίεται στους ασφαλισμένους, οι οποίοι καλούνται να προσέλθουν σε τοπικό υποκατάστημα με ραντεβού, τα οποία προσδιορίζονται έπειτα από πολλές ημέρες ή και εβδομάδες.

Παράλληλα δε, στα τοπικά υποκαταστήματα παρατηρείται ουσιαστική αδυναμία εξυπηρέτησης των δικηγόρων, αφού δεν υπήρξε ουσιαστική μέριμνα ενημέρωσης και εκπαίδευσης των υπαλλήλων και λειτουργίας των σχετικών εφαρμογών», εξηγεί σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή.

Λαμβάνουν Βεβαιώσεις Οφειλών
Ταυτόχρονα, παρατηρείται μαζική αποστολή Πράξεων Βεβαίωσης Οφειλών εντός μηνός από τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής στο ΚΕΑΟ, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και ακρόαση του ασφαλισμένου, ενώ σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν βάσιμες αντιρρήσεις για εσφαλμένες χρεώσεις (π.χ. συμψηφισμός γραμματίων, ύπαρξη παράλληλης μισθωτής απασχόλησης, λήξη ασφάλισης κ.λπ.), στερώντας την ασφαλιστική ικανότητα και ενημερότητα από δικηγόρου. Την ίδια στιγμή ο e-ΕΦΚΑ δεν έχει προβεί σε εκκαθάριση και δεν έχει επιστρέψει ακόμη τα πιστωτικά υπόλοιπα από τα γραμμάτια προείσπραξης του έτους 2021, ακολουθώντας εισπρακτική λογική και μάλιστα σε μία περίοδο που οι συνέπειες της πανδημίας έχουν αφήσει έντονο αρνητικό αποτύπωμα στην οικονομική κατάσταση όλων.

«Η κατάσταση έχει φθάσει, πλέον, στο απροχώρητο. Η απαράδεκτη συμπεριφορά της Διοίκησης του e-ΕΦΚΑ, η οποία μας προσβάλλει βάναυσα πρωτίστως ως πολίτες, αλλά και η αδυναμία της για την άμεση επίλυση του προβλήματος, δεν μπορεί να γίνει ανεκτή και να μείνει αναπάντητη», τονίζουν οι δικηγόροι.

Αιτήματα και κινητοποιήσεις
Οι δικηγόροι ζητούν από τη Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ:

-Να σταματήσει την απαράδεκτη πρακτική της έκδοσης Πράξεων Επιβολής Οφειλών, χωρίς την προηγούμενη ενημέρωση και ακρόαση των ασφαλισμένων

-Να λάβει μέριμνα ώστε οι δικηγόροι να εξυπηρετούνται από εξειδικευμένες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ, που θα διαθέτουν το ανάλογο προσωπικό

-Να επιστραφούν άμεσα τα πιστωτικά υπόλοιπα από τα γραμμάτια προεισπράξεων έτους 2021.

Για να επιτευχθούν αυτά αποφασίσθηκαν οι εξής δράσεις:

-Προτείνεται στα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων να αποφασίσουν την κήρυξη 15νθήμερης στοχευμένης αποχής των δικηγόρων-μελών τους από όλες τις δίκες συμφερόντων του e-ΕΦΚΑ

-Να συνταχθεί σχέδιο αγωγής το οποίο θα διανεμηθεί στους δικηγόρους για την κατάθεση μαζικών αγωγών κατά του e-ΕΦΚΑ

-Να προκαλέσει κοινοβουλευτικό έλεγχο, μέσω ερωτήσεων και επερωτήσεων βουλευτών.

Της Βίκυς Βετουλάκη