Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Να μπει πλαφόν στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου

Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Να μπει πλαφόν στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου

Ξεκίνησε η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. στις Βερσαλλίες. Προσερχόμενος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα των συζητήσεων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του είπε ότι στη Σύνοδο θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, οι επιπτώσεις των εξελίξεων στην αγορά ενέργειας.

«Έστειλα επιστολή που ζητώ ευρωπαϊκή παρέμβαση για πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου» υπενθύμισε ο πρωθυπουργός, ενώ πρόσθεσε ότι «απαιτείται ευρωπαϊκή αντίδραση για την αγορά του φυσικού αερίου, ειδικά για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας».

«Πιστεύουμε στην ανάγκη η Ευρώπη να ευθυγραμμίσει τη γεωπολιτική στρατηγική της. Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί τη βίαιη ενηλικίωση της ηπείρου μας. Διαμορφώνει όμως και τις συνθήκες για να κινηθούμε πιο γρήγορα και αποτελεσματικά στον τομέα της άμυνας» ανέφερε, καταλήγοντας ότι «ήρθε ο καιρός χώρες όπως η δική μας, που δαπανούν μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού τους στις αμυντικές δαπάνες, να μην τιμωρούνται γι’ αυτή τους τη στρατηγική επιλογή».

Ο Εμανουέλ Μακρόν υποδέχεται εγκάρδια τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις Βερσαλλίες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ / Φωτογραφία: ΓτΠ / ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη υποδέχθηκε με θέρμη ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Εμανουέλ Μακρόν υποδέχεται εγκάρδια τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις Βερσαλλίες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ / Φωτογραφία: ΓτΠ / ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Οι δύο άνδρες είχαν και μια σύντομη συνομιλία πριν ξεκινήσει η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής.

Ο Εμανουέλ Μακρόν υποδέχεται εγκάρδια τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις Βερσαλλίες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ / Φωτογραφία: ΓτΠ / ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Αναλυτικά η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την άφιξή του στην άτυπη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βερσαλλίες:

Βρισκόμαστε εδώ, στις Βερσαλλίες, στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στη σκιά του μεγαλύτερου πολέμου που έχει γνωρίσει η ευρωπαϊκή ήπειρος μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.

Κατ’ αρχάς, θέλω να εκφράσω τον αποτροπιασμό μου για όσα συνέβησαν χθες στη Μαριούπολη: οι τραγικές εικόνες που είδαμε με τον βομβαρδισμό ενός μαιευτηρίου. Και να κάνω ακόμα μία φορά μια έκκληση για κατάπαυση του πυρός όσο το δυνατόν πιο σύντομα, αλλά και για ανθρωπιστικούς διαδρόμους, έτσι ώστε όσοι θέλουν να εγκαταλείψουν τις εμπόλεμες ζώνες να μπορέσουν να το κάνουν με ασφάλεια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βερσαλλίες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ / Φωτογραφία: ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις σημαντικές επιπτώσεις από αυτή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Να επαναβεβαιώσουμε, προφανώς, την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε και να εντείνουμε -αν χρειαστεί- το πλαίσιο των κυρώσεων, έτσι ώστε να ασκήσουμε την μέγιστη δυνατή πίεση στην Ρωσία να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Θα συζητήσουμε, όμως, και τις επιπτώσεις των εξελίξεων, των γεωπολιτικών εξελίξεων, στην αγορά ενέργειας. Θέλω να θυμίσω ότι προχθές έστειλα στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μία επιστολή με την οποία ζητώ ευρωπαϊκή παρέμβαση ώστε να μπει πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου στη χονδρική αγορά.

Ο Εμανουέλ Μακρόν συνομιλεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις Βερσαλλίες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ Φωτογραφία: ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Απαιτείται μια ευρωπαϊκή αντίδραση έτσι ώστε να προστατεύσουμε καταναλωτές, επιχειρήσεις, αγρότες, από αυξομειώσεις στις τιμές του φυσικού αερίου και κατά συνέπεια της ηλεκτρικής ενέργειας, που δεν υπαγορεύονται από κανόνες προσφοράς και ζήτησης αλλά είναι αποτέλεσμα αποκλειστικά και μόνο κερδοσκοπίας στην αγορά του φυσικού αερίου.

Θα συζητήσουμε, βεβαίως, και τα ζητήματα που αφορούν τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. Η Ελλάδα είναι χώρα η οποία έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή αυτής της συζήτησης. Πιστεύουμε στην ανάγκη η Ευρώπη να ευθυγραμμίσει τη γεωπολιτική της ισχύ με τις οικονομικές της δυνατότητες. Και θα έλεγα ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία -τις τελευταίες 14 ημέρες- αποτέλεσαν ουσιαστικά τη βίαιη «ενηλικίωση» της ηπείρου μας. Και υπάρχει αυτή τη στιγμή η δυνατότητα και διαμορφώνεται, νομίζω, η συναίνεση για να μπορέσουμε να κινηθούμε πολύ πιο γρήγορα, πολύ πιο ουσιαστικά, πολύ πιο αποτελεσματικά σε αυτό το πεδίο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βερσαλλίες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ / Φωτογραφία: ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Και βέβαια να εξαιρέσουμε ένα μέρος ή ενδεχομένως και όλες τις αμυντικές δαπάνες από τους υπολογισμούς του ελλείμματος, έτσι ώστε χώρες όπως η Ελλάδα οι οποίες ιστορικά ξοδεύουν περισσότερα σε αμυντικές δαπάνες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να μην τιμωρούνται γι’ αυτή τους τη στρατηγική επιλογή.

Χωρίς κινητά τηλέφωνα στη Σύνοδο Κορυφής οι «27»
Οι 27 ηγέτες θα προσέλθουν στη συνεδρίαση χωρίς κινητά τηλέφωνα, προκειμένου να συζητήσουν τις επιλογές της ΕΕ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και των επιπτώσεων από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μακρόν: Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα αλλάξει την Ευρώπη, με τις «ιστορικές αποφάσεις» των 27
«Η Ευρώπη άλλαξε υπό την επίδραση της πανδημίας και θα αλλάξει γρηγορότερα και ισχυρότερα, λόγω του πολέμου», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, προσερχόμενος στην άτυπη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα οδηγήσει τους «27» να λάβουν «ιστορικές αποφάσεις» για «να επανακαθορίσουν πλήρως την αρχιτεκτονική της Ευρώπης μας», πρόσθεσε, ευχόμενος να ληφθούν αποφάσεις για τον ενεργειακό τομέα «και ίσως για τη γεωργία» μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Θα πρέπει όμως να ληφθούν και «αποφάσεις σε ό,τι αφορά την άμυνα», σε μια έκτακτη σύνοδο κορυφής που θα οργανωθεί για το θέμα αυτό πιθανότατα τον Μάιο.

Ντράγκι: «H απάντηση στο δράμα στην Ουκρανία δεν μπορεί παρά να είναι ευρωπαϊκή»
Από την πλευρά του, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, πριν από την έναρξη της άτυπης συνόδου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, που διεξάγεται στις Βερσαλλίες, δήλωσε ότι «η απάντηση σε αυτό το δράμα δεν μπορεί παρά να είναι ευρωπαϊκή».

«Είχα μακρά συνάντηση με τον πρόεδρο Μακρόν. Μιλήσαμε για τον πόλεμο και για τις συνέπειές του για την Ευρώπη και την Ιταλία. Η Γαλλία και η Ιταλία είναι ευθυγραμμισμένες με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ τόσο σε ό,τι αφορά την απάντηση των κυρώσεων όσο και την αναγκαία στήριξη που θα χρειαστούν οι χώρες μας, λόγω των κυρώσεων αυτών», πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ο Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να ζητά από τον Πούτιν να σταματήσει τους βομβαρδισμούς και ιδίως κατά του άμαχου πληθυσμού, και κατέστησε σαφές ότι «η απάντηση σε αυτό το δράμα δεν μπορεί παρά να είναι ευρωπαϊκή». Διαπίστωσε, επίσης, ότι η ευρωπαϊκή οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται αλλά με βραδύτερους ρυθμούς, ιδίως στους τομείς της ενέργειας, των τροφίμων, του χάλυβα, της παραγωγής χαρτιού και της κεραμικής.

«Πρέπει να απαντήσουμε σε όλα αυτά στηρίζοντας τις επιχειρήσεις και την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, με την ίδια πεποίθηση και ταχύτητα με την οποία στηρίξαμε την απάντηση στη Ρωσία», είπε ο Ντράγκι.

Τέλος, ο Ιταλός πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση για τη δυνατότητα να στηριχθούν οι επιχειρήσεις και οι Ευρωπαίοι πολίτες «με ένα ενιαίο ευρωπαϊκό χρέος», υπογράμμισε ότι «οι θέσεις της Ιταλίας και της Γαλλίας ταυτίζονται πλήρως και σε αυτό το θέμα».

Πηγή: iefimerida.gr