Πειραματικό 10ο Δημοτικό Καλαμάτας: Η σχολική βιβλιοθήκη άνοιξε και πάλι τις πόρτες της έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας

Πειραματικό 10ο Δημοτικό Καλαμάτας: Η σχολική βιβλιοθήκη άνοιξε και πάλι τις πόρτες της έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας

Με την επιτυχημένη παρουσίαση του ιστορικού βιβλίου «1821: ερωτήσεις μόνο!»

Μέσα από μια λιτή αλλά μεστή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης στη βιβλιοθήκη του Πειραματικού- 10ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, οι δύο συγγραφείς του βιβλίου «1821: ερωτήσεις μόνο!», Μαρία Αγγελίδου και Ειρήνη Βοκοτοπούλου, μίλησαν για το νέο τους πόνημα.

Όπως εξήγησαν, το εγχείρημά τους αφορά σε ένα βιβλίο που αναγράφει και ερμηνεύει τα ιστορικά γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης με τέτοιο τρόπο ώστε, από τη μια πλευρά, να τραβήξει το ενδιαφέρον των νεαρών μαθητών και, από την άλλη, να δώσει όλα εκείνα τα ερεθίσματα που χρειάζεται ένας σύγχρονος μικρός αναγνώστης για να προσεγγίσει το παρελθόν του τόπου από μιαν άλλη οπτική.

«Η κινητήρια σκέψη μας ήταν να δούμε από την αρχή το πώς καλλιεργείται η ιστορική συνείδηση και η ιστορική κουλτούρα σ’ ένα παιδί, η οποία να μην είναι μια στείρα αποστήθιση γεγονότων», τόνισαν από κοινού οι δύο συγγραφείς.

Το άνοιγμα της εκδήλωσης έκανε ο διευθυντής του 10ου Δημοτικού Σχολείου, Γιάννης Χριστόπουλος, ο οποίος καλωσόρισε τις συγγραφείς στην πόλη και στο σχολείο, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη σπουδαιότητα να γίνονται σήμερα τέτοιου είδους συγγραφές σε ιστορικά βιβλία.

Παράλληλα, ευχαρίστησε το βιβλιοπωλείο «Βιβλιόπολις» για τη διοργάνωση της εκδήλωσης, καθώς και το ξενοδοχείο “Pharae” και το καφέ “Bodega” που στήριξαν την εκδήλωση.

Τέλος, λίγο πριν να δοθεί ο λόγος στις δύο κύριες προσκεκλημένες της εκδήλωσης, η εκπαιδευτικός Νινέτα Σωτηράκη μίλησε για τις συγγραφείς, παρουσιάζοντας εν συντομία το συγγραφικό βιογραφικό τους.

Σύνοψη του βιβλίου

Τι σημαίνει επανάσταση;

Χρειάζεται αρχηγό;

Πού αρχίζει και πού τελειώνει η πατρίδα των Ελλήνων;

Υπάρχουν πατρίδες από λέξεις;

Γίνεται επανάσταση χωρίς στρατό;

Τι γίνεται, όταν όλοι είναι εναντίον όλων;

Αυτό το βιβλίο δεν κουράζεται να ρωτάει. Δε σταματάει να ρωτάει. Θα ήθελε να έχει περισσότερες σελίδες, για να χωρέσει περισσότερες ερωτήσεις. Τις βιαστικές απαντήσεις δεν τις λογαριάζει. Τις οριστικές απαντήσεις δεν τις πιστεύει. Τις ερωτήσεις αγαπάει, μ’ αυτές βρίσκει τρόπους να καταλάβει το Χτες και το Σήμερα, να σκεφτεί το Αύριο. Γιατί οι ερωτήσεις γεννούν καινούργιες ιστορίες, άξιες να τις αφηγηθεί κάποιος κάποτε και να ρωτήσει γι’ αυτές (από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Της Χριστίνας Μανδρώνη