Περί ΔΕΥΑ Καλαμάτας και αυξήσεων

Περί ΔΕΥΑ Καλαμάτας και αυξήσεων

Η ΔΕΥΑΚ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. της επιχείρησης προχώρησε σε τροποποίηση του προϋπολογισμού, με την οποία επιβαρύνει τα έξοδά της κατά 2.050.000 ευρώ. Συγκεκριμένα αυξάνει τις δαπάνες προς ΔΕΗ – ρεύμα 1.000.000, πετρέλαιο – βενζίνη κατά 250.000 και ΟΤΕ- Τηλεπικοινωνίες – ΕΛΤΑ κατά 300.000 (κυρίως έξοδα αποστολής των λογαριασμών!).

Πρόκειται για έξοδα που θα μετακυλήσουν στους δημότες, μέσα από τα τιμολόγια που πληρώνει η λαϊκή οικογένεια. Αυτό έρχεται να προστεθεί την ίδια στιγμή που τα νοικοκυριά στενάζουν από τις ανατιμήσεις στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, τις ανατιμήσεις της ΔΕΗ, στα καύσιμα και στη θέρμανση κ.τ.λ.

Είναι τα οδυνηρά αποτελέσματα της πολιτικής της στρατηγικής της Ε.Ε. για την απελευθέρωση της ενέργειας, που εφαρμόζουν ευλαβικά όλες οι κυβερνήσεις, εξασφαλίζοντας πεδία κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους και οξύνοντας τους ανταγωνισμούς τους.

Σε αυτό το δρόμο σήμερα μας καλούν να πληρώσουμε ξανά, είτε ανάπτυξη – είτε κρίση – είτε ιμπεριαλιστικός πόλεμος και ειρήνη, το λογαριασμό πάντα πληρώνει ο λαός.

Αυτή την πολιτική θα την πληρώσουν τα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά, αφού οι αυξήσεις είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν. Αυτό προκύπτει από το νομικό πλαίσιο των ΔΕΥΑ, που καλούνται να καλύψουν τον προϋπολογισμό τους ανταποδοτικά, μέσα από τα τιμολόγια Ύδρευσης Αποχέτευσης. Αυτό επιβεβαιώνει και η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης.

Επιπλέον, οι ΔΕΥΑ χρεώνονται για τη λειτουργία και συντήρησή τους (λειτουργία γεωτρήσεων, αντλιοστασίων, λειτουργία και συντήρηση Βιολογικών) με αστικό τιμολόγιο για τη ΔΕΗ. Την στιγμή που το κράτος και οι κυβερνήσεις διαχρονικά επιδοτούν τις “ενεργοβόρες” βιομηχανίες, ξενοδοχεία κ.τ.λ. για να έχουν μειωμένα έξοδα για τη ΔΕΗ.

Την ίδια στιγμή οι ΔΕΥΑ και συγκεκριμένα η ΔΕΥΑ Καλαμάτας κάνει απλόχερα εκπτώσεις στους λογαριασμούς των ξενοδοχείων, της τάξης του 20%, μετακυλίοντας ακόμα περισσότερο το κόστος στα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά.

Καλούμε τους εργαζομένους, τους συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες, το λαϊκό κίνημα να απαιτήσουν:

-Να μην μετακυλιθεί το κονδύλι στα τιμολόγια Ύδρευσης Αποχέτευσης

-Να καταργηθεί ο ΦΠΑ και το πολιτιστικό τέλος στα τιμολόγια Ύδρευσης- Αποχέτευσης

-Να κατοχυρωθεί κοινωνικό τιμολόγιο με συμβολική τιμή, για τα νοικοκυριά που είναι στα ΚΕΑ και στους μακροχρόνια άνεργους.

-Να γίνει γενναία μείωση στους λογαριασμούς των λαϊκών οικογενειών. Να καταργηθεί η προκλητική έκπτωση στα ξενοδοχεία και η όποια διευκόλυνση υπάρχει στο μεγάλο κεφάλαιο. Να πληρώσουν αυτοί και όχι ο φτωχός λαός.

-Να μη γίνει καμία διακοπή νερού σε κανένα σπίτι.

-Ειδικά μέτρα στήριξης των αγροτών. Διαμόρφωση σύγχρονων δικτύων άρδευσης.

-Η Δημοτική Αρχή να διεκδικήσει ειδικό τιμολόγιο για τις ανάγκες της ενέργειας για την λειτουργία της ΔΕΥΑ και του Βιολογικού.

ΤΕ Μεσσηνίας ΚΚΕ