Προγεφύρωμα η απόφαση για τη μονάδα στη Σκάλα και στην Καλλιρρόη;

Προγεφύρωμα η απόφαση για τη  μονάδα στη Σκάλα και στην Καλλιρρόη;

«Να προχωρήσει ο σταθμός μεταφόρτωσης στη Σκάλα» τονίστηκε στην υπό τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Π. Νίκα, σύσκεψη εκπροσώπων και φορέων της Λακωνίας προχθές στη Σπάρτη   

Η ομόθυμη θέση ότι πρέπει να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί το έργο του σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων στην περιοχή της Σκάλας -το οποίο προβλέπεται στο πλαίσιο της ΣΔΙΤ για την κεντρική διαχείριση των σκουπιδιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου- εκφράστηκε από τους συμμετέχοντες στην υπό τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα σύσκεψη που έλαβε χώρα, προχθές το μεσημέρι, στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας στη Σπάρτη.

Στην εν λόγω σύσκεψη μετείχαν, μεταξύ άλλων, οι αντιπεριφερειάρχες Λακωνίας Νίκωνας Τζινιέρης, Υποδομών και Μεταφορών Θεόδωρος Βερούτης, Περιβάλλοντος Ανδρέας Τσουκαλάς και Διοίκησης και Οικονομίας Χρήστος Λαμπρόπουλος, οι βουλευτές Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης και Νεοκλής Κρητικός, το σύνολο των δημάρχων της Λακωνίας, εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Λακωνίας, του Νομαρχιακού Τμήματος Λακωνίας του ΤΕΕ και επαγγελματικών συλλόγων.

Σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Π. Νίκας μετά την σύσκεψη -για την εξέλιξη της οποίας ενημερώθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης και ο βουλευτής Σταύρος Αραχωβίτης-, τόνισε: “Στο σύνολό τους οι εκπρόσωποι της λακωνικής κοινωνίας, αυτοί που κατά τεκμήριο την εκφράζουν, πήραν θέση υπέρ της ολοκλήρωσης των εργασιών στη Σκάλα. Επομένως, δεν είναι επιτρεπτό από καμία ομάδα να υποκαθιστά τους φυσικούς εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας και δια της βίας να επιχειρεί να παρακωλύσει το έργο”.

Και σημείωσε ακόμη: “Από αύριο (σ.σ. χθες) θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα ο νόμος από τις Αρχές που έχουν υποχρέωση να τον εφαρμόσουν. Το λόγο πλέον τον έχει η Αστυνομία και η Δικαιοσύνη, για να στραφεί κατά παντός υπευθύνου που παρακωλύει το έργο”.

Σημειώνεται ότι ο περιφερειάρχης, κατά την προσέλευσή του στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, στη Σπάρτη, είχε συνομιλία με εκπροσώπους από τους διαμαρτυρόμενους, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί στην είσοδο του κτηρίου.

Πάντως, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σταλεί εδώ και πάνω από ένα χρόνο στις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες έγγραφο – βόμβα, σε απάντηση αιτήματος των αρμόδιων ελληνικών υπηρεσιών για τη χρηματοδότηση του έργου που έχει ανάδοχο την ΤΕΡΝΑ.

Το ευρωπαϊκό έγγραφο –εμμέσως πλην σαφώς– επιβεβαιώνει πλήρως την κριτική που δέχεται το συγκεκριμένο αμφιλεγόμενο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων, που δε βασίζεται στις αρχές της κυκλικής οικονομίας και της μείωσης των παραγόμενων απορριμμάτων με την εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης, αλλά στα σύμμεικτα απορρίμματα και στην ταφή.

Την ίδια στιγμή που δε διαπιστώνεται μέριμνα για εφαρμογή των παραπάνω κοινοτικών οδηγιών, η Κομισιόν εντοπίζει και υπερκοστολογήσεις. Το ευρωπαϊκό έγγραφο κάνει ειδική μνεία στην τρίτη Μονάδα που έχει χωροθετηθεί στην περιοχή Ξηροκάμπι, στη Σκάλα Λακωνίας, η οποία προορίζεται για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας και έχει συνολική δυναμικότητα 30.000 τόνων/έτος, περιλαμβάνοντας μια Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων και έναν ΧΥΤΥ.

Η Κομισιόν υπολογίζει ότι η συγκεκριμένη Μονάδα έχει επενδυτικό κόστος 737 ευρώ/τόνο προς επεξεργασία απορριμμάτων και το χαρακτηρίζει «σημαντικά υψηλότερο από το αναμενόμενο», ενημερώνοντας ότι πρόσφατα έργα που συγχρηματοδότησε η Ε.Ε. σε Κροατία και Βουλγαρία είχαν επενδυτικό κόστος 323-343 ευρώ/τόνο.

Υπάρχει και ένας δεύτερος λόγος που η συγκεκριμένη Μονάδα στη Σκάλα Λακωνίας μπαίνει στο «μικροσκόπιο» της Κομισιόν. Και ο λόγος είναι ότι βρίσκεται σε περιοχή Natura 2000.

Βέβαια, από τα παραπάνω δημιουργείται η εύλογη απορία: πώς είναι δυνατό η Ευρωπαϊκή Ένωση να απορρίπτει τη Μονάδα Σταθμού Απορριμμάτων στη Λακωνία και από την άλλη οι φορείς του νομού να δίνουν το “πράσινο” φως. Ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα της Ε.Ε. ή προχωράμε σε άλλες πρακτικές; Κι αν είναι έτσι, πόσο κοντά είμαστε να χρησιμοποιηθούν ανάλογες λύσεις και στη Μονάδα της Καλλιρρόης στη Μεσσηνία, όπου οι κάτοικοι αντιδρούν, αλλά οι αρμόδιοι ακόμα σιωπούν;

Α.Π.