Το… μάρμαρο των αυξήσεων στο κόστος των υλικών δεν μπορεί να πέσει στην Αυτοδιοίκηση

Το… μάρμαρο των αυξήσεων στο κόστος των υλικών δεν μπορεί να πέσει στην Αυτοδιοίκηση

Παρέμβαση Νίκα για το ενδεχόμενο διακοπής έργων

Ικανοποίηση για την εξέλιξη των έργων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου εξέφρασε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, έπειτα από σύσκεψη που συγκάλεσε προχθές στην Τρίπολη. «Όλα τα έργα εξελίσσονται κανονικά και όπου διαπιστώνονται προβλήματα, αντιμετωπίζονται” σημείωσε, για να υπογραμμίσει στη συνέχεια: “Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να σταματήσουν τα έργα. Έχουν υπογραφεί συμβάσεις και τα έργα, όπως ορίζει ο νόμος, πρέπει να προχωρούν. Αν βεβαίως παρέμβει η κυβέρνηση, τότε η εκτίμηση είναι ότι θα πρέπει να αναλάβει και το σχετικό κόστος και να μην το μετακυλίσει στους φορείς”.

Η παρέμβαση του περιφερειάρχη μπορεί να μην ακολουθεί ακριβώς τη γραμμή που εξέφρασαν πρόσφατα οι δήμαρχοι, αλλά ως παρατήρηση θα μπορούσε να ειπωθεί ότι έχει απόλυτα δίκιο, αφού το… μάρμαρο των σημαντικών αυξήσεων στις πρώτες ύλες των έργων που εκτελεί η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να το… σηκώσει οικονομικά.

Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα για το θέμα υπήρξε παρέμβαση και από το δήμαρχο Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλο. «Αν οι ΟΤΑ δε λάβουν την απαιτούμενη στήριξη από το κράτος, τότε θα είναι δύσκολο να αντιμετωπίσουν το αυξημένο ενεργειακό κόστος», δήλωσε.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βασιλόπουλος ανέφερε: «Υπάρχει μια διάχυτη ανησυχία σε όλους τους αυτοδιοικητικούς για το τι μέλλει γενέσθαι όσον αφορά στα οικονομικά και τη διαχείριση των κρίσεων που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και εμείς οι Δήμοι από την πλευρά μας. Λοιπόν, είχαμε την οικονομική κρίση, ακολούθησε η υγειονομική, που εκ των πραγμάτων δημιούργησε νέα προβλήματα στον τομέα της οικονομίας, και πλέον έχουμε την ενεργειακή κρίση, με ό,τι συνεπακόλουθα αυτή έχει. Και το λέω αυτό, καθώς οι αυξήσεις ήδη είναι μεγάλες, το οικονομικό κόστος αν δεν υπάρξουν μέτρα θα είναι δυσβάστακτο για τους ΟΤΑ σε όλη τη χώρα.

Έχουμε, λοιπόν, μπροστά μας ζητήματα κρίσιμα σε σχέση με τη βιωσιμότητα και τη λειτουργία τόσο των Δήμων όσο και των Δημοτικών Επιχειρήσεων και ειδικά των ΔΕΥΑ και των Συνδέσμων Ύδρευσης, που σηκώνουν ένα μεγάλο βάρος ως προς το ενεργειακό.

Και φυσικά, εκατοντάδες έργα σε όλη τη χώρα που κινδυνεύουν να τιναχθούν στον αέρα λόγω της αύξησης των υλικών. Αυξήσεις που ακόμα και με την αναθεώρηση που έχει υπάρξει, δεν καλύπτονται τα κόστη. Είναι ένα ζήτημα κρίσιμο, προφανώς αφορά και στην Καλαμάτα, όπως και τον κάθε Δήμο και ειδικά για έργα που τα υλικά τους έχουν εκτοξευτεί δύο και τρεις φορές επάνω από τις τιμές που ίσχυαν όταν προκηρύχθηκαν. Επαναλαμβάνω, ότι αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά το επόμενο διάστημα, θα υπάρξουν πολλά προβλήματα, που στις περισσότερες περιπτώσεις ξεπερνούν τους Δήμους».

Α.Π.