Το πάθημα έγινε μάθημα στο Δήμο Καλαμάτας…

Το πάθημα έγινε μάθημα  στο Δήμο Καλαμάτας…

Προς εκπόνηση η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την υπο πολεοδόμηση περιοχή παραλίας Βέργας

Ολοκληρώθηκε η προβλεπόμενη γραφειοκρατική διαδικασία και υπεγράφη χθες από το δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο και τον εκπρόσωπο της εταιρείας «NERCO – Ν. Χλύκας και Συνεργάτες Α.Ε.Μ.» η σύμβαση για τη «Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την υπό πολεοδόμηση περιοχή Παραλίας Βέργας Δήμου Καλαμάτας».

Νωρίτερα, παρουσία του αντιδημάρχου Ανδρέα Καραγιάννη, του προέδρου της Κοινότητας Βέργας Γιώργου Κουρετζή και της διευθύντριας της Πολεοδομίας Σταυρούλας Αγρίου,  υπήρξε συζήτηση – ενημέρωση, με τη συμμετοχή του μελετητή, σχετικά με θέματα που αφορούν στην επικαιροποίηση της πολεοδομικής μελέτης.

Ως γνωστόν, η απουσία της παραπάνω μελέτης ήταν αυτή που έβαλε φρένο από το τέλος του προηγούμενου χρόνου στην πρόοδο, μια και απουσίαζε από το φάκελο που είχε σταλεί από το Δήμο Καλαμάτας προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ώστε να προωθηθεί για την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος!

Υπενθυμίζουμε ότι ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος και ο πρόεδρος της Βέργας, Γιώργος Κουρεντζής, είχαν αναφέρει σε συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου ότι η πληροφόρηση που έχουν είναι πως το Συμβούλιο της Επικρατείας στέλνει την πολεοδομική μελέτη πίσω στο υπουργείο Περιβάλλοντος, χωρίς να την εγκρίνει.

Ο δήμαρχος ανέφερε ότι από την τηλεφωνική ενημέρωση που είχε η μελέτη επιστρέφεται λόγω έλλειψης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Σε κάθε περίπτωση, είναι δύσκολο να μην ήταν πληροφορημένος ο Δήμος Καλαμάτας για τις διαδικασίες που έπρεπε να ακολουθήσει, από τη στιγμή που είναι γνωστό ότι πράγματι το Συμβούλιο της Επικρατείας στέλνει πίσω στο υπουργείο Περιβάλλοντος όλες τις σχετικές υποθέσεις, εφόσον στο φάκελό τους δεν έχουν και Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Ενδεικτική ήταν και η παρέμβαση του δημοτικού συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας, Στάθη Αναστασόπουλου, για το θέμα. Ο λόγος, σύμφωνα με όσα υποστήριξε, που το Συμβούλιο της Επικρατείας επέστρεψε ξανά χωρίς έγκριση την πολεοδομική μελέτη της Βέργας είναι ότι ο Δήμος, ενώ γνώριζε πάρα πολύ καλά ότι η νομοθεσία απαιτεί να υπάρχει στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, δε φρόντισε να γίνει τέτοια.

Μάλιστα, εξέφρασε και τη λύπη του, όχι μόνο για τη νέα αυτή καθυστέρηση, αλλά και για τη στάση της Δημοτικής Αρχής, η οποία, όπως υπογράμμισε, αντί να πει το τι ακριβώς έχει συμβεί επικαλέστηκε δικαιολογίες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, όπως ότι άλλαξε η πολεοδομική νομοθεσία.

Δεν έχει γίνει καμία αλλαγή της νομοθεσίας, υπογράμμισε ο Στάθης Σταματόπουλος, και μάλιστα μετά την παρέμβασή του ο δήμαρχος μίλησε πια για “κατεύθυνση” από την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι για αλλαγή της νομοθεσίας…

Α.Π.