8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελ/νήσου: Η τέχνη και η δύναμη της εικόνας στην υπηρεσία του κοινωνικού προβληματισμού

8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελ/νήσου: Η τέχνη και η δύναμη της εικόνας στην υπηρεσία του κοινωνικού προβληματισμού

Το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ ξεκίνησε χθες στην Καλαμάτα ως ένα σπουδαίο πολιτιστικό γεγονός-γιορτή της τέχνης της κινηματογράφησης και παράλληλα ως ένα «φόρουμ» κοινωνικού προβληματισμού με θέματα γενικού και ειδικού ενδιαφέροντος.

Στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα (οι προβολές γίνονται στο Πνευματικό Κέντρο) και σε 11 ακόμη πόλεις της Πελοποννήσου συναντάται με το κοινό το έργο δημιουργών νέων και καταξιωμένων δημιουργών από 36 χώρες, σε ένα δεκαήμερο «ταξίδι στον κόσμο», όπως εύστοχα το προσδιορίζουν οι διοργανωτές, που περιλαμβάνει 70 ντοκιμαντέρ (20 ελληνικά και 50 διεθνή), 20 προσκεκλημένους σκηνοθέτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αφιερώματα, σεμινάρια, εκδηλώσεις, εκπαιδευτική ζώνη, αλλά και διαδικτυακές προβολές 20 επιλεγμένων ταινιών.

Όπως συνέβη με τη χθεσινή πρεμιέρα που περιλάμβανε 5 προβολές και έκλεισε με το «Ο παππούς μου ο Παπαφλέσσας» της δικής μας Κλεώνης Φλέσσα, έτσι και η σημερινή δεύτερη ημέρα είναι πλούσια σε επιλογές, με πλούσιο προβληματισμό, υψηλή καλλιτεχνική αισθητική και πρωτότυπη κινηματογραφική ματιά.

Σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών, με αφορμή τη νομοθεσία στο Ελ Σαλβαδόρ (13:00 IntebtedtoallWomen  / Υποχρέωση προς όλες τις γυναίκες). Από αριστοκράτισσα κομμουνίστρια αντάρτισσα και εξαφανίστηκε κατά την διάρκεια της Αιθιοπικής Επανάστασης (14:00 FindingSally/ Βρίσκοντας την Σάλι). ΜιαΌμορφηΜέρα / Abeautifulday (16:00), που προσφέρουν στους μικρούς μαθητές εμπνευσμένες εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες σε Θεσσαλονίκη και Λέσβο. Μια άλλη πτυχή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (18:00 Egoiste / Εγωιστές).

Το «Είμαι η Μπελμάγια» (I Am Belmaya,19.30) που από καταπιεσμένη κόρη και νοικοκυρά στο Νεπάλ έγινε ακτιβίστρια βροντοφωνάζοντας “Σπουδάστε τις κόρες μας”. Ο Asho (21:00) ένα βοσκόπουλο στο Ιράν που ονειρεύεται να γίνει σταρ στο Χόλιγουντ. Οι εργαζόμενοι και οι ένοικοι σε γηροκομείο της Αττικής που κοιτάζουν Μέσα από το Τζάμι, Τρεις Πράξεις / Through the Window Glass, Three Acts (21.30) κατά τη διάρκεια προληπτικού «σφραγίσματος» για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού είναι η επιλογές της ημέρας που έχουν σκηνοθετήσει οι Stéphane Santini-Géraldine André, Sue Carpenter-Belmaya Nepali, Jafar Najafiοι, Margreth Olin, Katja Høgseth, Espen Wallin, Rob Lemkin Δάνης Καραϊσαρίδης-Γιώργος Πατεράκης, Χρήστος Μπάρμπας, Αναστάσης Δαλλής, Vania Turner, Maria Sidiropoulou

Και βέβαια έως τις 17 Απριλίου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μέσα από τις προβολές που θα διαρκέσουν δεκάδες κινηματογραφικές δημιουργίες.

Όλα τα νέα, οι δράσεις και πρόγραμμα στο: https://www.peloponnisosdocfestival.com/el/docfestival/peldocfest/peldocfest-22

Η χθεσινή έναρξη του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου από την Καλαμάτα


Της Χριστίνας Ελευθεράκη