Αποκατάσταση νομιμότητας και αντιπροσωπευτικότητας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Αποκατάσταση νομιμότητας και αντιπροσωπευτικότητας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Αντισυνταγματικές κρίθηκαν από το Γ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) οι “διατάξεις Θεοδωρικάκου” που μετέφεραν ουσιώδεις αρμοδιότητες από τα Δημοτικά Συμβούλια στις Οικονομικές Επιτροπές και στις διάφορες επιτροπές και αλλοίωσαν τη συγκρότηση των επιτροπών αυτών, με δοτές πλειοψηφίες 3/5 υπέρ των παρατάξεων των δημάρχων.

Ως γνωστόν, οι διατάξεις αυτές έδωσαν πλασματική πλειοψηφία και δοτές υπερεξουσίες στις Δημοτικές Αρχές, αλλοίωσαν το εκλογικό αποτέλεσμα και κατάργησαν ουσιαστικά την ίδια τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σαφώς η απόφαση του ΣτΕ είναι μια δικαίωση της δημοτικής μας παράταξης και όλων εκείνων που είχαν στηλιτεύσει την αντιδημοκρατικότητα αυτού του κατασκευάσματος.

Αλλά είναι, κυρίως, μια νίκη της Δημοκρατίας που σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς της οικονομικής κρίσης και της αβεβαιότητας αποτελεί μια σταθερά που θα πρέπει να διατηρηθεί αλώβητη.

Επιπλέον η απόφαση αυτή είναι μια ξεκάθαρη απάντηση προς όλους εκείνους που εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρον αυτές τις διατάξεις, καταργώντας κάθε έννοια διαβούλευσης και διαλόγου, αλλά και προς όλους αυτούς τους ευκαιριακούς συνοδοιπόρους της εξουσίας που αγκιστρώθηκαν στο δημαρχιακό άρμα.

Ας ελπίσουμε ότι η βλάβη που προκάλεσαν όλες αυτές οι αντιδημοκρατικές διατάξεις θα επουλωθεί και θα μπορέσει να αποκατασταθεί η νομιμότητα και η αντιπροσωπευτικότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Του Μανώλη Μάκαρη
Επικεφαλής δημοτικής παράταξης «Ανοιχτός Δήμος-Ενεργοί Πολίτες»