Διεθνή ΜΜΕ: Ο Ζελένσκι ζητά τη βοήθεια της Ελλάδας για τη διάσωση των κατοίκων της Μαριούπολης

Διεθνή ΜΜΕ: Ο Ζελένσκι ζητά τη βοήθεια της Ελλάδας για τη διάσωση των κατοίκων της Μαριούπολης

Το γύρο του κόσμου έκανε η ομιλία του Βολόντιμιρ Ζελένσκι στο ελληνικό κοινοβούλιο και η έκκλησή του στη χώρα μας να βοηθήσει για τη διάσωση των κατοίκων της μαρτυρικής Μαριούπολης.

«Ο Ζελένσκι μπήκε στην καρδιά του ζητήματος ξεκινώντας την ομιλία του με αναφορά στη Μαριούπολη, τη στρατηγικής σημασίας πόλη – λιμάνι, που έγινε σύμβολο των βασάνων της Ουκρανίας από τις ρωσικές δυνάμεις», μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Guardian, Έλενα Σμιθ.

«Απευθυνόμενος στην εληνική ευαισθησία αναφορικά με την παρουσία μιας ζωντανής κάποτε διασποράς στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας ο Ζελένσκι είπε στους Έλληνες βουλευτές ότι υπάρχουν φόβοι ότι η χώρα του θα χάσει ένα μεγάλο μέρος της ταυτότητάς της, “που έφερε ο ελληνικός πολιτισμός”. “Αυτό ήταν το λίκνο της ελληνικής κοινότητας επί αιώνες”, είπε προτού απευθυνθούν στο κοινοβούλιο δύο Ουκρανοί μαχητές ελληνικής καταγωγής.

Αναφερόμενος στο σύνθημα των Ελλήνων στη διάρκεια του Αγώνα της Ανεξαρτησίας κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που ξεκίνησε το 1821, ο Ουκρανός ηγέτης πρόσθεσε: “οι δικοί σας επαναστάτες έλεγαν “ελευθερία ή θάνατος” κι αυτό λέμε κι εμείς σήμερα”.

Ο Ζελένσκι αναφέρθηκε επίσης στη Φιλική Εταιρεία που ιδρύθηκε στην Οδησσό: “Μια Φιλική Εταιρεία θα μπορούσε να δημιουργηθεί στην Ελλάδα για άμεση βοήθεια που χρειάζονται η Μαριούπολη και η Οδησσός (…) Με την έμπρακτη αλληλεγγύη της Ελλάδας θα μπορέσουμε να βγούμε νικητές”», καταλήγει η ανταπόκριση του Guardian.

ΒΒC: Έκκληση Ζελένσκι στη Δύση να οδηγήσει τη Ρωσία ενώπιον της Δικαιοσύνης
To BBC κάνει λόγο για έκκληση του Ζελένσκι στη Δύση «να οδηγήσει τη Ρωσία ενώπιον της Δικαιοσύνης».

«Άπαξ και διαπαντός μπορούμε να δώσουμε το μάθημα στη Ρωσία και άλλους πιθανούς επιτιθέμενους ότι όσοι επιλέγουν τον πόλεμο πάντοτε χάνουν… όσο εκβιάζουν την Ευρώπη με οικονομική και ενεργειακή κρίση πάντα χάνουν», είπε ο Ζελένσκι απευθυνόμενους στους Έλληνες βουλευτές στην Αθήνα, μιλώντας μέσω διερμηνέα.

Ο Ζελένσκι επανέλαβε, σύμφωνα με το Reuters, την έκκληση να απορρίψει ο δημοκρατικός κόσμος το ρωσικό πετρέλαιο και να μπλοκάρει πλήρως την πρόσβαση ρωσικών τραπεζών στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. “Ας είμαστε ειλικρινείς, από την αρχή οι ενέργειες της Ρωσίας δεν στρέφονταν μόνον κατά της Ουκρανίας, αλλά και της Ευρώπης”, είπε. Και κατηγόρησε τη Ρωσία ότι κάνει ό,τι μπορεί στο οικονομικό πεδίο για να προκαλέσει έκρηξη του πληθωρισμού στη Γηραιά Ήπειρο», λέει το βρετανικό δίκτυο

Le Monde: O Zελένσκι καλεί την Ελλάδα να «ασκήσει την επιρροή της» στην ΕΕ για βοήθεια στη Μαριούπολη

Η γαλλική εφημερίδα σημειώνει ότι ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε την Ελλάδα να «χρησιμοποιήσει την επιρροή της» ως μέλος της ΕΕ για να βοηθηθεί η Μαριούπολη, που “έχει σχεδόν καταστραφεί” από τις ρωσικές δυνάμεις, σε ομιλία του στην ελληνική Βουλή.

«Η ομιλία του Ζελένσκι έγινε την επομένη της ανακοίνωσης της Αθήνας ότι απελαύνει 12 Ρώσους διπλωμάτες», λέει η Monde σημειώνοντας ότι στο τέλος της παρέμβασής του, που διήρκεσε ένα τέταρτο της ώρας, ο Ουκρανός πρόεδρος ντυμέντος με το χακί t-shirt, καταχειροκροτήθηκε από τους Έλληνες βουλευτές».

DW: Ο Ζελένσκι καλεί την Ελλάδα να βοηθήσει για τη διάσωση των κατοίκων της Μαριούπολης
«Στο μήνυμά του προς τους Έλληνες βουλευτές ο Ουκρανός πρόεδρος Βολόντιμιρ Ζελένσκι ζήτησε από την Ελλάδα να οργανώσει ανθρωπιστική αποστολή για τη διάσωση του εναπομείναντος πληθυσμού της μαρτυρικής Μαριούπολης”, αναφέρει η Deutsche Welle.

Ο Ζελένσκι κάλεσε επίσης τη Δύση “να φέρει τη Ρωσία ενώπιον της Δικαιοσύνης” λέγοντας ότι ενέργειες της Μόσχας δεν στρέφονται μόνον κατά της Ουκρανίας, αλλά και της Ευρώπης».

Πηγή: iefimerida.gr