Εκπαιδευτήρια Μπουγά: Στην πόλη Παλμέλα της Πορτογαλίας εκπαιδευτικοί και μαθήτριες

Εκπαιδευτήρια Μπουγά: Στην πόλη Παλμέλα της Πορτογαλίας εκπαιδευτικοί και μαθήτριες

Μέσα από το καινοτόμο πρόγραμμα Erasmus+  τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά συμμετέχουν στην ομάδα που έχει τίτλο “Growing up with healthy knowledge: Food, Recipes, Sports, Sustainability, and Health”, δηλαδή μεγαλώνοντας με νοοτροπία που συνυφαίνεται με τον υγιεινό τρόπο ζωής και το σεβασμό απέναντι στον εαυτό μας και το περιβάλλον.

Εκπαιδευτικοί και μαθητές ανακαλύπτουν τα οφέλη της Μεσογειακής Διατροφής, την ιστορία της ελληνικής κουζίνας, τη θερμιδική αξία των τροφών, τους τρόπους διατήρησης και απόκτησης μιας καλής σωματικής κατάστασης, αλλά κυρίως τους λόγους για τους οποίους αξίζει να ακολουθήσει κανείς έναν τέτοιο τρόπο ζωής.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, του παραπάνω προγράμματος οι εκπαιδευτικοί του σχολείου Τίνα Γιαννακέα και Μαρίνα Θεοδωρακοπούλου, μαζί με πέντε μαθήτριες από το Γυμνάσιο, συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΚΑ2 Erasmus+  για την υλοποίηση του σχεδίου κινητικότητας και πραγματοποίησαν επίσκεψη από τις 20 έως  τις 26 Μαρτίου στην πόλη Παλμέλα της Πορτογαλίας.

Μέσα από την επίσκεψη και τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, το οποίο βασίζεται στις αρχές του σύγχρονου Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, εκπαιδευτικοί και μαθήτριες συναντήθηκαν με συμμετέχοντες μαθητές και εκπαιδευτικούς από Ισπανία, Βουλγαρία, Τσεχία και τη χώρα υποδοχής, Πορτογαλία.

Φιλοξενήθηκαν δε από οικογένειες των Πορτογάλων μαθητών και βίωσαν άμεσα την κουλτούρα τους (καθημερινότητα, διατροφή, οικογενειακές συνήθειες), καθώς για την εβδομάδα φιλοξενίας αποτέλεσαν μέλη της οικογένειας.

Η ελληνική αντιπροσωπεία, μαζί με την αντίστοιχη της Πορτογαλίας, της Βουλγαρίας, της Τσεχίας  και της Ισπανίας, ξεναγήθηκε στις σχολικές εγκαταστάσεις και συμμετείχε σε ποικίλες δραστηριότητες και παρουσιάσεις, επισκέφθηκε μουσεία και χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος, ταξίδεψε στην πόλη Σετούμπαλ και την πρωτεύουσα Λισαβόνα.

Μέσα από δια ζώσης εργαστήρια με θέμα το νερό, οι μαθητές μυήθηκαν στις αρχές της βιωσιμότητας, προβληματίστηκαν σε σχέση με την παγκόσμια σπατάλη του πολυτιμότερου αυτού αγαθού και επεξεργάστηκαν τρόπους αναχαίτισης του φαινομένου. Μάλιστα, στο φυσικό Πάρκο Αrrabida επιδόθηκαν σε θαλάσσιες αθλητικές δραστηριότητες και γνώρισαν ταυτόχρονα το φυσικό πλούτο της περιοχής.

Όλοι επέστρεψαν πλήρεις εμπειριών και γνώσεων, έχοντας αποκομίσει άριστες εντυπώσεις  σε όλα τα επίπεδα.

Όσο για το επόμενο ταξίδι, είναι στην Τσεχία και στην πόλη Vodnany, από 1 έως 7 Μαΐου.