Έναρξη σήμερα του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Έναρξη σήμερα του 8ου Διεθνούς  Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Ημέρα έναρξης η σημερινή του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, της μεγάλης αυτής γιορτής του ντοκιμαντέρ στην Καλαμάτα και σε άλλες 11 πόλεις της Πελοποννήσου!

Σήμερα, λοιπόν, Παρασκευή 8 Απριλίου, στις 5.00 το απόγευμα, ξεκινούν οι δωρεάν προβολές στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας (Αριστομένους 33), ενώ στις 9.00 το βράδυ θα γίνει η επίσημη τελετή έναρξης, παρουσία επισήμων προσκεκλημένων. 

Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας
Αναλυτικά, το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας έχει ως εξής:

17.00: «Αυτοπροσωπογραφία» (Self Portrait)/ Σκηνοθέτης:  Margreth Olin Katja Hοgset Espen Wallin/- Χώρα: Νορβηγία

Η Λένε, 33 ετών, πάσχει από μια σοβαρή μορφή ανορεξίας. Από την ηλικία των 10 κρυβόταν από το νορβηγικό σύστημα υγείας. Από τότε ξεκίνησε μόνη της να μαθαίνει την τέχνη της φωτογραφίας. Πρόκειται για το πορτραίτο μιας καλλιτέχνιδας και την απεικόνιση μιας θανατηφόρας ασθένειας.

18.30: «Letters» (Letters)/ Σκηνοθέτης: Αναστάσης Δαλλής/ Χώρα: Ελλάδα

Το ντοκιμαντέρ αφηγείται 4 πραγματικές ιστορίες, LGBTQ+ ανθρώπων στην Ελλάδα του 2020, που για ποικίλους λόγους δεν έχουν μιλήσει για τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις στους γονείς τους. Έτσι, λοιπόν, τους στέλνουν ανώνυμα γράμματα, εκφράζοντας τις σκέψεις τους. Τίθεται το θέμα της ομοφοβίας και της αποδοχής, σε σχέση με την ελληνική οικογένεια.

19.00: «Girlhood»/ Σκηνοθέτης: Vania Turner, Maria Sidiropoulou/ Χώρα: Ελλάδα

Η Χριστίνα μοιράζεται το δωμάτιο με τον αδελφό της, βοηθάει τη μητέρα της στις δουλειές του σπιτιού και ονειρεύεται την ανεξαρτησία της. Η Βέρα νιώθει άβολα μέσα στο σώμα της και ζητά αποδοχή, παλεύει με τα στερεότυπα που της επιβάλλουν οι άλλοι για την εξωτερική της εμφάνιση, ενώ παράλληλα φαντασιώνεται έναν κόσμο πιο συμπεριληπτικό.

19.30: «Αφρικανική αποκάλυψη» (African Apocalypse)/ Σκηνοθέτης: Rob Lemkin/ Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο

Η ταινία ακολουθεί το επικό ταξίδι ενός νεαρού σε όλη την Αφρική, στα βήματα ενός αποικιακού δολοφόνου. Ο Βρετανο-Νιγηριανός φοιτητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Φέμι Νιλάντερ, ανακαλύπτει την άγνωστη ιστορία ενός αρχηγού του γαλλικού στρατού, του Πολ Βουλέ, ο οποίος με ανείπωτη βαρβαρότητα κατέκτησε τον Νίγηρα.

21.00: Τελετή Έναρξης-Χαιρετισμοί

21.30 «Ο παππούς μου, ο Παπαφλέσσας» (My grandfather, Papaflessas)/Σκηνοθέτις: Kλεώνη Φλέσσα/ Χώρα: Ελλάδα

Μια τρυφερή ματιά στον ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης. Ο Παπαφλέσσας ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη την εποχή του Ρομαντισμού και έγινε μέλος της επαναστατικής οργάνωσης «Φιλική Εταιρεία», αναλαμβάνοντας το καθήκον να ξεσηκώσει τους σκλαβωμένους συμπατριώτες του ενάντια στην Οθωμανική αυτοκρατορία. Παρουσία της σκηνοθέτιδος

22.30: Συναυλία τζαζ με τους Aρίωνα Γυφτάκη (κοντραμπάσο) και Gabriel Milozzi (alto σαξόφωνο & soprano σαξόφωνο).