Έντονη αντίδραση του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας για απόσπαση υπαλλήλου από το Διοικητικό Πρωτοδικείο

Έντονη αντίδραση του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας για απόσπαση υπαλλήλου από το Διοικητικό Πρωτοδικείο

Έντονα διαμαρτύρεται ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας, με επιστολή που έστειλε στο υπουργείο Δικαιοσύνης, για ενδεχόμενη απόσπαση και φέτος υπαλλήλου του Διοικητικού Πρωτοδικείου Καλαμάτας στο Διοικητικό Εφετείο Τρίπολης.

Όπως τονίζει στην επιστολή του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης, πρόκειται για κατάφωρη αδικία και μεροληψία

Οι προσπάθειες απόσπασης υπαλλήλου από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Καλαμάτας, όπως σημειώνει ο κ. Μαργέλης, έχουν ξεκινήσει από το 2016.

Στοχοποιείται
Στην επιστολή αναφέρεται ότι στοχοποιείται το Διοικητικό Πρωτοδικείο Καλαμάτας, παρότι στην περιφέρεια του Διοικητικού Εφετείου Τρίπολης ανήκουν και τα Διοικητικά Πρωτοδικεία Τρίπολης, Κορίνθου και Ναυπλίου. «Εξ όσων γνωρίζουμε, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Τρίπολης ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να αποσπαστεί υπάλληλός του, γιατί υπηρετούν σε αυτό μόλις τέσσερις. Στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Καλαμάτας υπηρετούν πέντε υπάλληλοι, εκ των οποίων ο ένας το Σεπτέμβριο θα αποχωρήσει από την υπηρεσία λόγω συνταξιοδότησης, η δε προϊσταμένη της Διεύθυνσης του Διοικητικού Πρωτοδικείου απασχολείται αποκλειστικά και μόνο με διοικητικά καθήκοντα, όπως είναι αναγκαίο. Επιπλέον, στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Καλαμάτας υπάρχει υπερβολικά μεγάλος φόρτος εργασίας, καθόσον υπηρετούν πέντε δικαστές και η ετήσια χρέωση αυτών πλησιάζει ή ξεπερνά τις 700 υποθέσεις.

Ήδη μία φορά, και συγκεκριμένα το 2017, αποσπάστηκε πάλι υπάλληλος του Διοικητικού Πρωτοδικείου Καλαμάτας για την πλήρωση αυτής της θέσης, και για διάστημα ενός έτους υπάλληλος ο οποίος αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, η μητέρα του ήταν ασθενής με καρκίνο και η σύζυγος του άνεργη, μετέβαινε καθημερινά στην Τρίπολη από την Καλαμάτα και αντίστροφα, δαπανώντας ένα σοβαρό μηνιαίο ποσό, το οποίο δεν μπορούσε να του αποδοθεί ως οδοιπορικά από το υπουργείο», σημειώνεται στην επιστολή.

Αντιδράσεις
Το ίδιο, όπως τονίζεται, επιχειρήθηκε το 2019, όμως έπειτα από έντονες αντιδράσεις η απόσπαση δεν έγινε και η επιστολή συνεχίζει: «Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε ότι αποφασίστηκε εκ νέου η νέα απόσπαση υπαλλήλου του Διοικητικού Πρωτοδικείου Καλαμάτας για την κάλυψη της θέσης στο Διοικητικό Εφετείο Τρίπολης. Μιας υπαλλήλου που έχει σοβαρά προβλήματα υγείας, πάσχουσα από πάθηση η οποία δεν της επιτρέπει να κινείται πολύ, διαμένει μόνιμα στη Μεσσήνη, δεν οδηγεί η ίδια αλλά μόνο ο σύζυγός της, ο οποίος σημειωτέον έχει υποβληθεί σε σοβαρή καρδιολογική επέμβαση.

Στην περίπτωση αυτή αξίζει να σημειωθεί ότι, πέραν της τεράστιας αύξησης της τιμής της βενζίνης, σε περίπτωση που τυχόν μεταβαίνει καθημερινά με το ΚΤΕΛ θα πρέπει να διανύει απόσταση 1,5 χλμ. για το Διοικητικό Εφετείο της Τρίπολης από το σταθμό των ΚΤΕΛ Τρίπολης. Είναι απόλυτα σαφές ότι υπάρχει κατάφωρη αδικία και μεροληψία με το να επιχειρείται συνεχώς η απόσπαση υπαλλήλων από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Καλαμάτας, ενώ στην έδρα του Διοικητικού Εφετείου Τρίπολης υπάγονται ακόμα τρία Διοικητικά Πρωτοδικεία, εκ των οποίων το Διοικητικό Πρωτοδικείο Τρίπολης είναι στην ίδια πόλη με το Διοικητικό Εφετείο Τρίπολης!».

Καταλήγοντας στην επιστολή του ο κ. Μαργέλης τονίζει ότι με την ενδεχόμενη απόσπαση είναι αδύνατον πλέον να λειτουργήσει το Διοικητικό Πρωτοδικείο Καλαμάτας ευρύθμως. Γι’ αυτό ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας δεν μπορεί να ανεχθεί την υποστελέχωση ενός βασικού και καίριου δικαστικού σχήματος της πόλεώς μας και καλεί το υπουργείο να μην υλοποιηθεί η επιχειρούμενη απόσπαση, αλλιώς θα υπάρξει αντίδραση με κάθε νόμιμο τρόπο.

Της Βίκυς Βετουλάκη