Γιατί, κύριε δήμαρχε, μετακινήσατε τη διευθύντρια Οικονομικών;

Γιατί, κύριε δήμαρχε, μετακινήσατε  τη διευθύντρια Οικονομικών;

Πρόσφατα, εντελώς αναιτιολόγητα, ο δήμαρχος μετακίνησε τη διευθύντρια Οικονομικών του Δήμου Καλαμάτας από τη θέση που κατείχε εδώ και πάνω από 15 χρόνια στη θέση της διευθύντριας της Πρόνοιας. Βέβαια, σύμφωνα με το νόμο, ο δήμαρχος, ως προϊστάμενος των Υπηρεσιών του Δήμου, έχει το δικαίωμα να τοποθετεί τους υπαλλήλους των υπηρεσιών στις αντίστοιχες θέσεις με γνώμονα την ειδικότητά τους, την εμπειρία τους και εν γένει τα προσόντα τους, ώστε να επιτυγχάνεται η καλύτερη απόδοσή τους και η μεγιστοποίηση του δημοτικού έργου.

Γεννάται, λοιπόν, εύλογα το ερώτημα «γιατί αυτή η αιφνίδια μετακίνηση», τη στιγμή κατά την οποία μέχρι πρόσφατα, τόσο ο ίδιος όσο και οι αντιδήμαρχοι, μιλούσαν με τα καλύτερα λόγια για αυτήν και την ευχαριστούσαν για τη συμβολή της στην εύρυθμη λειτουργία του Δήμου;

Μήπως η συγκεκριμένη διευθύντρια δεν απέδιδε στη θέση που κατείχε και στη νέα της θέση θα αποδώσει περισσότερο;

Μήπως η ειδικότητά της, τα επιστημονικά της εφόδια και η εμπειρία της είναι καταλληλότερα για τη νέα θέση;

Ή μήπως δε νομιμοποίησε κάποιες μη σύννομες προγραμματικές συμβάσεις όπως λένε «οι κακές γλώσσες» και οι αναφορές στον ημερήσιο Τύπο;

Είναι προφανές ότι η σημερινή σας απάντηση για το θέμα αυτό δεν είναι πειστική

(σημειώνεται ότι μετά την κατάργηση του προληπτικού ελέγχου των δαπανών των Δήμων από τον επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η αρμοδιότητα αυτή μεταφέρθηκε στους διευθυντές των Οικονομικών Υπηρεσιών των ΟΤΑ).

Δυστυχώς την «υπαλληλία», όπως αρέσκονται απαξιωτικά ορισμένοι ν’ αποκαλούν τους υπαλλήλους, κάποιοι τους σέβονται όταν τους υπηρετούν «δουλικά» ή είναι προσκείμενοί τους και τους απαξιώνουν ή τους εκδικούνται, όταν δε συντάσσονται με τις αποφάσεις τους, ιδιαίτερα δε όταν αυτές δεν είναι σύννομες.

Οφείλει, λοιπόν, ο κ. δήμαρχος με σαφήνεια να εξηγήσει τους ακριβείς λόγους αυτής της μετακίνησης, ώστε να φανεί αν πρόκειται για επιβεβλημένη υπηρεσιακή ανάγκη ή εξυπηρετεί άλλες ανάγκες.

Όμως, δεν πρόκειται για τη μοναδική περίπτωση που η στάση του δημάρχου απέναντι σε υπαλλήλους είναι επιλήψιμη και αντιδεοντολογική.

Πριν από δύο περίπου χρόνο, αγνοώντας τα στοιχεία του φακέλου της σημερινής γενικής διευθύντριας του Δήμου, δεν την επέλεξε για την θέση που εδικαιούτο, αναγκάζοντάς την να προσφύγει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, όπου τελικά δικαιώθηκε. Τότε βέβαια αναγκαστικά την τοποθέτησε, όμως, όπως μαθαίνουμε, ούτε καν την καλεί να συμμετέχει σε αρκετές υπηρεσιακές συσκέψεις.

Αλλά και στη ΔΕΥΑΚ, όπου ο δήμαρχος είναι πρόεδρος, συμβαίνουν αντίστοιχα «παρατράγουδα», τα οποία έχουν καταγγείλει και στο Δημοτικό Συμβούλιο κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι, που καταδεικνύουν μεροληπτική συμπεριφορά της Διοίκησης της ΔΕΥΑΚ υπέρ κάποιων υπαλλήλων (ημετέρων) και άδικη αντιμετώπιση άλλων, με αποτέλεσμα την υπηρεσιακή τους υποβάθμιση και απαξίωση.

Στην περίπτωση, μάλιστα, ενός εργαζομένου (συνταξιούχου σήμερα) που τόλμησε να αμφισβητήσει τη νομιμότητα κάποιων ενεργειών της Διοίκησης, που θεώρησε ότι οι εξηγήσεις που του παρασχέθηκαν δεν ήταν πειστικές και επαρκείς και προχώρησε στη δημόσια καταγγελία τους, η Διοίκηση της ΔΕΥΑΚ με ασυνήθιστο τρόπο αποφάσισε να τον οδηγήσει στα Δικαστήρια.

Τέτοιες συμπεριφορές, κύριε δήμαρχε και κύριοι της Δημοτικής Αρχής, που χαρακτηρίζονται από αυταρχισμό, αλαζονεία, επίδειξη ισχύος και εκδικητικότητα δεν είναι ήσσονος σημασίας και δεν μπορούν να περνούν απαρατήρητες. Θα πρέπει να ξέρετε ότι ο κλονισμός της εμπιστοσύνης κάποιων υπαλλήλων και ιδιαίτερα διευθυντικών στελεχών του Δήμου προς τη Δημοτική Αρχή, είναι σίγουρο ότι λειτουργεί βλαπτικά στο έργο των υπηρεσιών και θα έχει αποτέλεσμα στην απόδοσή τους και στην εν γένει εξυπηρέτηση των δημοτών.

Η αρμονική συνεργασία Διοίκησης και Υπηρεσιών, που εκφράζεται με σεβασμό, ευθυκρισία και εμπιστοσύνη στους υπαλλήλους, είναι απαραίτητη συνθήκη για την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου. Αν η σχέση αυτή διαταραχθεί, όσους εξωτερικούς συμβούλους και «δανεικούς» συνεργάτες προσλάβετε (ή προσπαθήσετε να προσλάβετε) με το πλήθος των προγραμματικών συμβάσεων που έχετε συνάψει, δεν μπορεί να προωθηθεί ομαλά το δημοτικό έργο.

Και έχουμε, δυστυχώς, μέχρι σήμερα πολλά τέτοια παραδείγματα από τις καθυστερήσεις και τη μη ολοκλήρωση των έργων, την καθυστέρηση πολλών μελετών, την ακινησία των πολεοδομικών υποθέσεων και άλλων, που αν δεν οφείλονται σε τέτοια φαινόμενα, τότε πρόκειται για αδυναμίες, ανεπάρκεια και ανικανότητα της Δημοτικής Αρχής.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΖΑΜΟΥΡΑΝΗΣ

ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΑΚΑΡΗΣ

ΤOΝΙΑ ΚΟΥΖΗ