Καλαμάτα: Ημερίδα για την παιδική προστασία και την αποϊδρυματοποίηση ανηλίκων

Καλαμάτα: Ημερίδα για την παιδική προστασία και την αποϊδρυματοποίηση ανηλίκων

Σταθμό μιας καίριας, με βάση την επικαιρότητα, δράσης για την παιδική προστασία αποτελεί από χθες το μεσημέρι η Καλαμάτα. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι η Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων της πόλης, αποδεχόμενη την πρόταση του Δικτύου Αναδόχων Γονέων Θεσσαλονίκης να καταστεί η Καλαμάτα μία από τις τέσσερις πόλεις που θα φιλοξενήσουν τη σπονδυλωτή δράση τους για την προστασία των ανηλίκων στην Ελλάδα, έχει ήδη ξεκινήσει έναν κύκλο επιμορφωτικών σεμιναρίων για επαγγελματίες της περιοχής, αρχής γενομένης χθες το απόγευμα, ενώ πρόκειται να κορυφωθεί με την ημερίδα του Σαββάτου.

Σε σχετική συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε χθες το πρωί από τους διοργανωτές της εν λόγω δράσης, η κα Ελένη Γεώργαρου, πρόεδρος του Δικτύου Αναδόχων Γονέων, σημείωσε ότι τα επιμορφωτικά σεμινάρια που πραγματοποιούνται από χθες μέχρι και αύριο στην πόλη τελούν υπό τη χρηματοδότηση του κοινωνικού ταμείου Active Citizen Fund, ενώ αφορούν στα δικαιώματα των παιδιών που ζουν και ανατρέφονται σε ιδρύματα.

Όπως ανέφερε, τα σεμινάρια αυτά αποτελούν την κατάλληλη αφορμή για να ξανανοίξει η συζήτηση για τους θεσμούς της αναδοχής και της υιοθεσίας, προκειμένου να διαδοθούν στην κοινωνία ακόμα περισσότερο.

Από πλευράς του, ο κ. Παναγιώτης Πετρόπουλος, αντιπρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Καλαμάτας, μιλώντας και με την ιδιότητα του εκπαιδευτικού, τόνισε τη σημασία που έχει για την περιοχή η δράση, καθώς απευθύνεται κατά μεγάλο ποσοστό και σε εκπαιδευτικούς. Μέσα από την ημερίδα, μάλιστα, θα αποκομίσουν σημαντικά οφέλη για τη διαχείριση κακοποιητικών συμπεριφορών απέναντι σε ανήλικα παιδιά.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι τέτοιου είδους δράσεις τίθενται στο επίκεντρο της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Καλαμάτας, μιας και βασική επιδίωξή της είναι να συμβάλλει ενεργά στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της θυματοποίησης και της εγκληματικότητας κατά των ανηλίκων.

Τέλος, η κα Αγγελική Ρουμελιώτου, κοινωνική λειτουργός, επιμελήτρια Ανηλίκων Καλαμάτας και γενική γραμματέας της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Καλαμάτας, αναφέρθηκε στα σημερινά δεδομένα που αφορούν στην προστασία των παιδιών. Όπως σημείωσε, «δυστυχώς, η σύγχρονη πραγματικότητα μας δείχνει με τον πιο άσχημο τρόπο ότι διαρκώς εμφανίζονται νέοι κίνδυνοι για την προστασία των παιδιών, ενώ ακόμα υπάρχει αναζωπύρωση παλαιών και ήδη γνωστών κινδύνων που εμφανίζονται με νέα δεδομένα».

Στην κατεύθυνση αυτή, η κα Ρουμελιώτου ανέφερε ότι αποτελεί τιμή η πρόταση του Δικτύου Αναδόχων Θεσσαλονίκης για την ανάπτυξη και πραγματοποίηση της εν λόγω δράσης στην Καλαμάτα για την προστασία των παιδιών που διαβιούν σε ιδρύματα.

Διευκρινίζεται ότι η καταληκτική ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, στις 9:30 π.μ., στο 1ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, με τίτλο «Η διαβίωση σε ίδρυμα παιδικής προστασίας, πρόληψη και αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων μέσω των θεσμών της αναδοχής και της υιοθεσίας ανηλίκων», ενώ απευθύνεται σε όλους τους ενδιαφερόμενους.

Χρ.Μ.