Κουταλάς, 3 Απριλίου 2022: 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Κουταλάς, 3 Απριλίου 2022: 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Ένωση Μικρασιατών Μεσσηνίας «Η ΙΩΝΙΑ», Πολιτιστικός Σύλλογος Κουταλά «Ο Άγιος Νικήτας», Σύλλογος Πεζοπόρων – Ορειβατών Καλαμάτας «Ο Ευκλής» και Χορευτικός Όμιλος «Λεύκιππος» βρεθήκαμε σε μια ιδιαίτερη εκδήλωση στον Κουταλά, όπου εμείς οι Μικρασιάτες αποδώσαμε τις ανάλογες τιμές στους φαντάρους που πολέμησαν το 1922 στη Μικρασία και κατάγονταν από το χωριό Κουταλά.

Η συγκίνηση και οι θύμησες βρήκαν σοκάκι και περπάτησαν. Εκείνο που θέλω να αναφέρω και μας συγκλόνισε όλους, ήταν η κουβέντα μιας απογόνου, ενός φαντάρου, που μέσα από τα αναφιλητά της μας είπε: «Επιτέλους, ήρθε κάποιος να αναγνωρίσει τη θυσία αυτών των παιδιών. Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου. Θα βρει και η ψυχή του πατέρα μου ανάπαυση».

Αυτή η καταστροφή και η γενοκτονία είναι, από ό,τι φαίνεται, πολύ νωπή στις μνήμες όσων έχουν καταγωγή, αλλά και με οποιονδήποτε τρόπο ενεπλάκησαν σε αυτή τη γενοκτονία.

Οι ιστορικοί της πατρίδας μας πρέπει να ψάξουν και να φέρουν στο φως όλα τα αίτια της ήττας της Ελλάδας και τους υπευθύνους για αυτό τον ξεριζωμό. Πρέπει να μάθουμε την αλήθεια, για να αποφύγουν οι επόμενες γενιές τα πολιτικά και στρατιωτικά λάθη που έγιναν τότε και μας κατατρέχουν ακόμα και σήμερα. Τιμώντας τα νέα τότε παλικάρια, που πήγαν εκεί που τους έταξε η πατρίδα, άλλοι γύρισαν και άλλοι έμειναν σε εκείνα τα χώματα άταφοι. Θα ήθελα να αναφέρω τα ονόματα των στρατιωτών που είχαν καταγωγή από τον Κουταλά και πολέμησαν το 1922 στα μέρη της Μικρασίας: Βρυώνης Αθανάσιος, Βρυώνης Αριστοτέλης, Βρυώνης Π. Γεώργιος, Βρυώνης Π. Δημήτριος, Βρυώνης Χ. Νικήτας, Βρυώνης Π. Παναγιώτης, Μέλλιος Κωνσταντίνος, Σπυρόπουλος Ν. Ηλίας.

Για την Ένωση Μικρασιατών Ν. Μεσσηνίας «Η ΙΩΝΙΑ» είναι ΑΘΑΝΑΤΟΙ, και πάντα θα έχουν ξεχωριστό τόπο στην καρδιά μας.

Φωτεινή Κοτσογλανίδη
Πρόεδρος Ένωσης Μικρασιατών Ν. Μεσσηνίας «Η ΙΩΝΙΑ»