Λαϊκή Αγορά Καλαμάτας: Αυξημένες οι τιμές στα προϊόντα για το φετινό πασχαλινό τραπέζι

Λαϊκή Αγορά Καλαμάτας: Αυξημένες οι τιμές στα προϊόντα  για το φετινό πασχαλινό τραπέζι

Ανοδική πορεία καταγράφουν οι τιμές των προϊόντων που απαρτίζουν το παραδοσιακό πασχαλινό τραπέζι, με αποτέλεσμα ο κόσμος να ψωνίζει πολύ συγκρατημένα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις φαίνεται να στρέφεται σε εναλλακτικές αγορές οικονομικότερων προϊόντων.

Σημαντικό ρόλο σε αυτή την ανεξέλεγκτη ανοδική τροχιά του τελευταίου διαστήματος, όπως επιβεβαιώνουν τόσο οι παραγωγοί όσο και οι επιχειρηματίες της Λαϊκής Αγοράς Καλαμάτας,

έχει παίξει η εκτίναξη των διεθνών τιμών στην ενέργεια και τα τρόφιμα, καθώς έχουν αντίκτυπο στη διαμόρφωση του επιπέδου των τιμών.

Πόσο θα κοστίσει το φετινό κρέας

Μιας και την περίοδο που ακολουθεί το κρέας και ειδικότερα το αρνί πρωταγωνιστεί, φέτος οι νέες συνθήκες έχουν αλλάξει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Ενδεικτικά, οι τιμές που διαμορφώθηκαν τη φετινή Μεγάλη Εβδομάδα στην Καλαμάτα από τους επιχειρηματίες της Λαϊκής της Αγοράς είναι:

Δημήτρης Γαλανάκης – Κρεοπωλείο «Γαλανάκης»

Για σημαντική αύξηση έκανε λόγο ο κ. Δημήτρης Γαλανάκης, καθώς «η τιμή συγκριτικά με πέρσι έχει ανέβει γύρω στο 1,5-2 ευρώ. Η διαφορά είναι λόγω των αυξήσεων που έχουμε δει όλοι τις τελευταίες εβδομάδες».

Από πλευράς αποθεμάτων, ανέφερε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, μιας και τα σφαγεία, ιδιαίτερα, σφάζουν κρέατα συνέχεια. «Αυτό που παρατηρείται φέτος είναι ότι συγκριτικά με άλλες χρονιές ο κόσμος έχει περιορίσει κατά 50% τις ποσότητες που συνήθιζε να αγοράζει, μιας και ούτως ή άλλως ένα γιορτινό τραπέζι στοιχίζει», σύμφωνα με τον ίδιο.

Για την κίνηση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες σημείωσε: «Σήμερα (σ.σ. χθες) δεν είναι ιδιαίτερα ανεβασμένη. Σίγουρα αυτό θα φανεί ακόμα περισσότερο αύριο, καθώς περιμένουμε να κορυφωθεί η αγοραστική ροή».

Τέλος, όσον αφορά στις παραγγελίες που έχει κάνει ήδη ο κόσμος της Καλαμάτας σε κρέατα, είναι ικανοποιητικές μέχρι στιγμής.

Νίκος Μπατάγιας – Κρεοπωλείο «Μπατάγιας»

«Η κίνηση τις τελευταίες ημέρες είναι ολοένα αυξανόμενη, ενώ το Μεγάλο Σάββατο αναμένεται να κορυφωθεί, μιας και τότε ο περισσότερος κόσμος βγαίνει προκειμένου να κάνει τα ψώνια της τελευταίας στιγμής. Η φετινή ελάχιστη αύξηση στο αρνί και στο κατσίκι σημειώνεται λόγω των παραγωγών, καθώς αυτοί έχουν καθορίσει μια νέα αυξημένη τιμή στα κρέατα αυτά συγκριτικά με πέρσι», τόνισε ο κ. Νίκος Μπατάγιας, σχολιάζοντας την κίνηση και τις ανατιμήσεις στο κρέας.

Όσον αφορά στις παραγγελίες, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Παρατηρούμε ότι ο κόσμος ψωνίζει συγκρατημένα, και αυτό αποδεικνύεται αφού ψωνίζει πολύ μικρότερες ποσότητες σε σχέση με πέρσι. Σε αυτό οφείλεται η τεράστια αύξηση της ενέργειας, που έχει επηρεάσει οικονομικά πολύ τον κόσμο».

Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος – Κρεοπωλείο «Παναγιωτόπουλος»

Μιλώντας για τις αυξήσεις στις τιμές, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι είναι πολύ μικρές σε σχέση με πέρσι, καθώς «και οι ίδιοι κάνουμε μεγάλο αγώνα να τις κρατήσουμε στα ίδια επίπεδα, προκειμένου να διευκολυνθεί και ο κόσμος και να ψωνίσει πιο εύκολα».

«Σε γενικό πλαίσιο καταγράφεται μια μικρή έλλειψη σε κρέατα, όμως για τις ημέρες του Πάσχα δεν τίθεται κανένα πρόβλημα, και θα εξυπηρετηθούν όλοι, όπως θα γινόταν και σε άλλες περιπτώσεις» συμπλήρωσε.

Σχολιάζοντας την κίνηση μέχρι σήμερα, ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε: «Μέχρι σήμερα είναι ικανοποιητική, μιας και ο κόσμος ξεκίνησε τα πρώτα ψώνια σε κρέας για το πασχαλινό τραπέζι από την προηγούμενη Τετάρτη, που είχε και λαϊκή. Έτσι και από τη Μεγάλη Δευτέρα παρατηρούμε σημαντική κίνηση, ενώ από ό,τι φαίνεται και από τις κρατήσεις, ο κόσμος θα ψωνίσει και φέτος παραδοσιακά το κρέας των γιορτών».

Βασιλική Μάλαμα – Κρεοπωλείο «Κατσίρας»

«Η φετινή τιμή τόσο στο αρνί όσο και στο κατσίκι είναι αυξημένη περίπου κατά ένα ευρώ συγκριτικά με το Πάσχα του 2021», είπε η κα Βασιλική Μάλαμα, αναφερόμενη στις ανατιμήσεις κρέατος που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα. Και πρόσθεσε: «Αυτό είναι αναμενόμενο, αφού οι ανατιμήσεις σε όλα τα προϊόντα είναι πολύ μεγάλες και ολοένα αυξανόμενες».

Κάνοντας λόγο για περιορισμένη κίνηση μέχρι σήμερα, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η κίνηση μέχρι σήμερα δε θα λέγαμε ότι είναι ικανοποιητική, αφού ο κόσμος δεν έχει χρήματα να ξοδέψει, έπειτα από τους φουσκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ και όλους τους υπόλοιπους λογαριασμούς που “τρέχουν”. Σε αυτή την κατεύθυνση, αυτό που παρατηρούμε είναι ότι ο κόσμος ψωνίζει πλέον πολύ μετρημένα και σε μειωμένες ποσότητες.

Η κίνηση καθημερινά έχει μια πολύ μέτρια ροή, όμως περιμένουμε να δούμε και τι θα γίνει τη Μεγάλη Παρασκευή, που εκεί πια κορυφώνεται».

Αναφερόμενη στις παραδοσιακές κρατήσεις, σημείωσε ότι αυτές έχουν αρχίσει από τις προηγούμενες ημέρες, με αποτέλεσμα αυτό να είναι βοηθητικό στην όλη κατάσταση.

Παραγωγοί Λαϊκής Αγοράς

Παρόμοια αύξηση φαίνεται να έχουν και τα υπόλοιπα τρόφιμα στο τραπέζι του Πάσχα.

Συγκεκριμένα, οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής:

Μιλώντας με τον πατατοπαραγωγό Βασίλη Δουρούμη μάς εξήγησε ότι η φετινή τιμή της πατάτας ανέρχεται στα 0,60 ευρώ, αυξημένη δηλαδή συγκριτικά με πέρσι κατά 0,10 ευρώ ανά κιλό. Όπως υπογράμμισε: «Σε αυτό οδήγησαν μια σειρά από διαδοχικές αυξήσεις, όπως είναι η ραγδαία αύξηση στα καύσιμα, στα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα. Το κρίσιμο ζήτημα ως προς αυτό είναι σε τι τιμή θα σταθεροποιηθεί η πατάτα φέτος, μιας και αυτή την ώρα δεν είναι τίποτε σίγουρο».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η τιμή της ντομάτας στη Λαϊκή Αγορά Καλαμάτας. Όπως επιβεβαίωσε ο κ. Κώστας Παπούλιας, παραγωγός ντομάτας, η τιμή φέτος έχει αυξηθεί κατά 0,20 ευρώ ως απόρροια της μεγάλης έλλειψης που παρατηρείται ως προς το συγκεκριμένο προϊόν στην εφοδιαστική αλυσίδα. Έτσι, όπως είναι αναμενόμενο, η τιμή για φέτος στην ντομάτα ρυθμίζεται με βάση την προσφορά και τη ζήτηση, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στο 1,80 ευρώ το κιλό.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Τάσος Αγγελόπουλος, παραγωγός αυγών στη Λαϊκή Αγορά της Καλαμάτας, έκανε λόγο για μια επίπονη διαδικασία όλο αυτό το διάστημα, προκειμένου να απορροφήσει ο ίδιος τις αυξήσεις λόγω ανατιμήσεων, να εξυπηρετηθεί ο κόσμος και να μην ανακοπεί η αγοραστική κίνηση εν όψει και του Πάσχα. Όπως σημείωσε, περιμένει να δει πώς θα κινηθεί η αγορά μετά τις γιορτές, και αν είναι δυνατόν «να μη φορτωθεί ο κόσμος όλη αυτή την αρνητικότητα των ανατιμήσεων. Πρέπει όλοι να βάλουμε πλάτη, γιατί ο κόσμος πλέον δεν έχει λεφτά».


Παρόμοια εικόνα σχετικά με τις αυξήσεις των τιμών σε διάφορα είδη παρατηρείται και εκτός της Λαϊκής Αγοράς της πόλης.

Μια ακόμα αγορά που έχει επηρεαστεί άμεσα είναι τα αρτοποιεία.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον κ. Βενιό, αυτή την εβδομάδα περίμεναν όλοι οι τοπικοί επιχειρηματίες να δουλέψουν παραπάνω από ό,τι το υπόλοιπο διάστημα. Εντούτοις, οι ανατιμήσεις που γίνονται σε κεντρικό επίπεδο δυσκολεύουν τα πράγματα, αφού και οι ίδιοι, προκειμένου να διευκολύνουν την ασφυκτική κατάσταση της αγοράς, προσπαθούν όσο ακόμα αντέχουν να απορροφήσουν τις αυξήσεις σε όλα τα είδη του αρτοποιείου.

«Από εκεί και πέρα σηκώνουμε τα χέρια ψηλά. Οι ανατιμήσεις είναι ο θάνατος των μικρομεσαίων», σημείωσε χαρακτηριστικά, για να συνεχίσει: «Βλέπουμε το τελευταίο διάστημα να υπάρχει μεγάλη αύξηση τόσο στο ρεύμα, όσο και στη βασική μας ύλη, το αλεύρι, το οποίο τις τελευταίες σαράντα ημέρα έχει πάρει αύξηση 100%!».

Κλείνοντας, υπογράμμισε πως οι ανεξέλεγκτες αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος βάζουν απαγορευτικό στο ψήσιμο του αρνιού και άλλων τροφίμων στο φούρνο, όπως συνέβαινε παραδοσιακά σε πολλές περιπτώσεις μέχρι και πέρσι.

Της Χριστίνας Μανδρώνη