Ματαίωσαν το διαγωνισμό αντικατάστασης δικτύου από Αλικοντούζι

Ματαίωσαν το διαγωνισμό αντικατάστασης δικτύου από Αλικοντούζι

«Στράφι» τα ISO, το κριτήριο ανάθεσης και η απάντηση δημάρχου στην ΑΕΠΠ…

Το μεσημέρι της Δευτέρας, σε έκτακτη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής Τριφυλίας, ελήφθη απόφαση ματαίωσης της ανοικτής ηλεκτρονικής διαγωνιστικής διαδικασίας άνω των ορίων «Αντικατάσταση Δικτύου Ύδρευσης Υδραγωγείου Συνδέσμου Ύδρευσης “Καπετάν Τέλος Άγρας”», είκοσι (20) ώρες πριν από την ηλεκτρονική αποσφράγιση των προσφορών!

Η πρόσκληση για την 15η έκτακτη, μικτή (δια ζώσης και ταυτόχρονα με τηλεδιάσκεψη) συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής Τριφυλίας απεστάλη στα μέλη της Ο.Ε. την Δευτέρα και ώρα 2:08 μ.μ. για σύγκληση της Ο.Ε. στις 2:30 μ.μ. της Δευτέρας με 1ο θέμα στην ημερήσια διάταξη «Ανάκληση της αριθ. 29/2022 αποφάσεως Οικονομικής Επιτροπής», για το έκτακτο του οποίου αναγραφόταν ότι «αύριο (σ.σ. για χθες Τρίτη) είχε ορισθεί η ηλεκτρονική αποσφράγιση των προσφορών, ενώ παράλληλα έχει υποβληθεί προδικαστική προσφυγή, η οποία εκδικάζεται στις 18-04-2022».

Στο Απόσπασμα από το Πρακτικό 15/04-04-2022 της έκτακτης συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Τριφυλίας, Αριθ. Απόφασης: 78/2022, με θέμα: Ματαίωση της ανοικτής ηλεκτρονικής διαγωνιστικής διαδικασίας άνω των ορίων «Αντικατάσταση Δικτύου Ύδρευσης Υδραγωγείου Συνδέσμου Ύδρευσης “Καπετάν Τέλος Άγρας”», που δημοσιεύθηκε χθες το πρωί στη Δι@υγεια με ΑΔΑ: 6ΔΦΞΩΗΕ-ΜΔ6, αναγράφεται ότι ο πρόεδρος της Ο.Ε., αντιδήμαρχος Οικονομικών, Δημήτριος Στριμπάκος, εισηγούμενος το 1ο θέμα της ημερήσιας διάταξης, είπε: «Το εν λόγω θέμα εισάγεται ως κατεπείγον, καθώς αύριο (σ.σ. χθες) Τρίτη 05-04-2022 & ώρα 10.00 π.μ. θα πρέπει να γίνει η ηλεκτρονική αποσφράγιση των προσφορών και η παρούσα απόφαση πρέπει να αναρτηθεί στο Σύστημα ΕΣΗΔΗΣ πριν από την ώρα αυτή».

Τα μέλη, αφού έλαβαν υπόψη το άρθρο 75, παρ. 6 του Ν. 3852/2010, όπως αυτό τροποποιήθηκε και ισχύει με το άρθρο 77 του Ν. 4555/2018, αποφάσισαν ομόφωνα το χαρακτηρισμό του θέματος ως κατεπείγον και συζητητέο.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος είπε: «Με την αριθ. 29/2022 απόφαση Οικονομικής Επιτροπής εγκρίθηκε η αριθ. 66/2021 Τεχνική Μελέτη, οι Τεχνικές Προδιαγραφές, καταρτίστηκαν οι όροι δημοπράτησης και συντάχθηκε η διακήρυξη της ανοικτής ηλεκτρονικής διαγωνιστικής διαδικασίας άνω των ορίων για το έργο: Αντικατάσταση Δικτύου Ύδρευσης Υδραγωγείου Συνδέσμου Ύδρευσης “Καπετάν Τέλος Άγρας”.

Ως ημερομηνία και ώρα λήξης της προθεσμίας υποβολής των προσφορών είχε ορισθεί η 28η/03/2022, ημέρα Δευτέρα και ώρα 10:00π.μ., ενώ ως ημερομηνία και ώρα ηλεκτρονικής αποσφράγισης των προσφορών είχε ορισθεί η 5η /04/2022, ημέρα Τρίτη και ώρα 10:00 π.μ., ύστερα από παράταση που είχε δοθεί με την αριθ. 68/2022 απόφαση Οικονομικής Επιτροπής.

Κατόπιν του από 04-04-2022 εγγράφου του κ. αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών θα πρέπει να προβούμε σε ματαίωση της εν λόγω διαγωνιστικής διαδικασίας για τους λόγους που αναφέρονται σε αυτό.

Συγκεκριμένα (σ.σ. παρατίθεται το έγγραφο του αντιδημάρχου Αντωνίου Βλάχου στο οποίο αναγράφεται): “Θέμα: Ματαίωση Διαγωνισμού του έργου: ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ‘ΚΑΠΕΤΑΝ ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ΄. Ο Δήμος Τριφυλίας προκήρυξε τον ανοικτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό για τη σύναψη σύμβασης κατασκευής του έργου ‘Αντικατάσταση Δικτύου υδραγωγείου Συνδέσμου Ύδρευσης Καπετάν Τέλος Άγρας’ με την υπ’ αρ. πρωτ. 1728/15-02- 2022 διακήρυξη και καθόρισε του όρους αυτού με την υπ’ αρ. 29/2022 απόφαση Οικονομικής Επιτροπής. Ο διαγωνισμός αναρτήθηκε τόσο στο ΚΗΜΔΗΣ όσο και στο ΕΣΗΔΗΣ και έλαβε το συστημικό αριθμό 187128. Κατά του διαγωνισμού κατατέθηκε Προδικαστική Προσφυγή από την εταιρεία ΑΝΤΑΙΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ, ΕΜΠΟΡΙΚΗ, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ, ΛΑΤΟΜΙΚΗ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ με διακριτικό τίτλο ΑΝΤΑΙΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ Α.Ε., η οποία με πράξη της ΑΕΠΠ θα εκδικαστεί στις 18/04/2022.

Λαμβάνοντας υπόψη την παραπάνω Προδικαστική Προσφυγή και για αποφυγή περαιτέρω καθυστέρησης των διαδικασιών και υλοποίησης του έργου εισηγούμαστε τη ματαίωση του Διαγωνισμού και την επαναδημοπράτηση του έργου λαμβάνοντας υπόψη και τις επισημάνσεις της παραπάνω προσφυγής. Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Αντώνιος Βλάχος”.

Θέτω υπόψη σας τα ανωτέρω και παρακαλώ όπως αποφασίσουμε σχετικά».

Ο δημοτικός σύμβουλος, Γιάννης Μερκούρης, τοποθετήθηκε ως κάτωθι: «Την άτακτη υποχώρηση την ονομάζετε αποφυγή καθυστέρησης! Πότε επιτέλους αυτή η Δημοτική Αρχή θα σταματήσει να εκθέτει το Δήμο; Έχετε μετρήσει πόσες φορές βρεθήκατε απολογούμενοι στην ΑΕΠΠ; Ψηφίζω υπέρ».

Τελικά, η Ο.Ε. αποφάσισε ομόφωνα: «Ματαιώνει τη διαγωνιστική διαδικασία της ανοικτής ηλεκτρονικής διαγωνιστικής διαδικασίας άνω των ορίων: Αντικατάσταση Δικτύου Ύδρευσης Υδραγωγείου Συνδέσμου Ύδρευσης “Καπετάν Τέλος Άγρας”. Ο κ. Αλευράς ψήφισε λευκό. Η απόφαση αυτή πήρε αύξοντα αριθμό 78/2022».

Αξίζει να θυμίσουμε ότι στη συνεδρίαση της Ο.Ε. στις 11 Φεβρουαρίου 2022, κατά τη διάρκεια συζήτησης του θέματος «Καθορισμός όρων της ανοικτής ηλεκτρονικής διαγωνιστικής διαδικασίας άνω των ορίων “Αντικατάσταση δικτύου υδραγωγείου Συνδέσμου Ύδρευσης ΚΑΠΕΤΑΝ ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ”», από τον Γιάννη Μερκούρη αφέθηκε μομφή σε βάρος της Δημοτικής Αρχής Λεβεντάκη για όρους της διακήρυξης, θέτοντας ερωτήματα, όπως και ο Παναγιώτης Αλευράς, τα οποία ωστόσο έμειναν αναπάντητα.

Νέα σοβαρά ερωτήματα, πάντως, πλέον προκαλεί η εισήγηση του αντιδημάρχου κ. Βλάχου για ματαίωση του διαγωνισμού 20 περίπου ώρες πριν από την ηλεκτρονική αποσφράγιση των προσφορών και, μάλιστα, ενώ ο Δήμος Τριφυλίας δια του δημάρχου, Γεωργίου Λεβεντάκη, είχε αποστείλει στην ΑΕΠΠ από τις 23 Μαρτίου 2022 απάντηση κατά της προδικαστικής προσφυγής της προσφεύγουσας εταιρείας, στην οποία απάντηση του κ. Λεβεντάκη, μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι «η διαγωνιστική διαδικασία θα πρέπει να συνεχιστεί κανονικά» και ότι «η προδικαστική προσφυγή θα πρέπει να απορριφθεί ως απαραδέκτως και αβασίμως ασκηθείσα», αιτούμενος (σ.σ. ο κ. Λεβεντάκης) «να γίνει δεκτή η παρούσα (σ.σ. η απάντηση του Δήμου Τριφυλίας) και να διαταχθούν τα νόμιμα. Να διατηρηθούν σε ισχύ οι όροι της προσβαλλόμενης Διακήρυξης στο σύνολό τους και να απορριφθεί η από 11.03.2022 προδικαστική προσφυγή εξ ολοκλήρου, ώστε να συνεχιστεί η διαγωνιστική διαδικασία»…

Του Ηλία Γιαννόπουλου