Νοσοκομείο Καλαμάτας: Οι προστατευτικές ιδιότητες του πολυφαινολικού ελαιολάδου στο καρδιαγγειακό σύστημα

Νοσοκομείο Καλαμάτας: Οι προστατευτικές ιδιότητες του πολυφαινολικού ελαιολάδου  στο καρδιαγγειακό σύστημα

Τα πρώτα γενικότερα συμπεράσματα της μεγάλης πρωτοποριακής κλινικής μελέτης για την ευεργετική επίδραση του πολυφαινολικού μεσσηνιακού ελαιολάδου στην υγεία θα παρουσιασθούν σε εκδήλωση αμέσως μετά το Πάσχα.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί από το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας, το Παγκόσμιο Κέντρο Ελιάς για την Υγεία και το Elettra Premium Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο την Τετάρτη 27 Απριλίου, στις 7.30 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο «Θ. Αγγελόπουλος» στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας.

Επιστημονική εκδήλωση
Τίτλος της εκδήλωσης είναι «Το Πολυφαινολικό Ελαιόλαδο και οι προστατευτικές του ιδιότητες στο Καρδιαγγειακό Σύστημα», με ομιλητές το διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας Μανώλη Μάκαρη, τον ειδικευόμενο Καρδιολογίας στο ΝΙΜΤΣ Χρήστο Κουρέκ, τον  αναπληρωτή καθηγητή Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Προκόπη Μαγιάτη και από την εταιρεία Elettra Premium Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο την κα Γεωργία Μπουζαλά.

Η μελέτη εκπονήθηκε από το Καρδιολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Καλαμάτας σε συνεργασία με τη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και τον καθηγητή Προκόπη Μαγιάτη. Πρόκειται για την πρώτη κλινική μελέτη που θα γίνει σε ελληνικό έδαφος με εξειδικευμένο ελαιόλαδο, με υψηλή περιεκτικότητα σε φαινόλες και αφορά στην πρόληψη από τις καρδιαγγειακές νόσους.

Η μελέτη εξέτασε το κατά πόσο η διαφορά στην περιεκτικότητα των φαινολών μέσα στο κάθε ελαιόλαδο που δοκιμάσθηκε επιδρά διαφορετικά στην υγεία. Τα δε συμπεράσματά της θα είναι χρήσιμα όχι μόνο για το μεσσηνιακό ελαιόλαδο, αλλά γενικότερα για το ελληνικό ελαιόλαδο, ακόμα και για ολόκληρο τον κόσμο. Πιθανόν, μάλιστα, να οδηγήσει και σε συμπεράσματα που αν επιβεβαιωθούν και με άλλες, μεγαλύτερες μελέτες σε άλλες χώρες, μπορεί ακόμα και να αλλάξουν το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά στον ισχυρισμό υγείας του ελαιολάδου που αυτή τη στιγμή ισχύει σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στη μελέτη έπειτα από έρευνα χρησιμοποιήθηκε το ελαιόλαδο Elettra, που παράγεται στο αγρόκτημα Μπουζαλά στην Κλεισούρα Μεσσηνίας.

Ελπιδοφόρα αποτελέσματα
Όπως εξήγησε ο υπεύθυνος για τη μελέτη, διευθυντής της Καρδιολογικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Μανώλης Μάκαρης, στην επιστημονική εκδήλωση της Τετάρτης θα παρουσιαστούν κάποιες από τις γενικότερες παραμέτρους της μελέτης, στη διεξαγωγή της οποίας βοήθησαν εθελοντές και τους οποίους θα ευχαριστήσουν.

Η μελέτη έχει ολοκληρωθεί και τα στοιχεία που δίνει είναι ιδιαίτερα θετικά προς την κατεύθυνση που στοχεύει.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων της μελέτης και απομένει η συγγραφή του επιστημονικού άρθρου και η δημοσίευσή του σε ιατρικό περιοδικό, προκειμένου να υπάρξει και επικύρωσή τους και αναλυτική, μετέπειτα, δημοσιοποίησή τους.

«Είναι κάτι πολύ ελπιδοφόρο και πολύ σημαντικό για τη Μεσσηνία», τόνισε ο κ. Μάκαρης.

Στην εκδήλωση της Τετάρτης θα παρουσιασθεί από την παραγωγό εταιρεία όλη η διαδικασία από την παραγωγή έως την αποθήκευση του πολυφαινολικού ελαιολάδου, για να ενημερωθούν οι παραγωγοί που θα ήθελαν να παράγουν τέτοιο προϊόν.

Της Βίκυς Βετουλάκη