Πολιτική ταραχή για τον «μαχητή του Tάγματος Αζόφ» στην ομιλία Ζελένσκι

Πολιτική ταραχή για τον «μαχητή του Tάγματος Αζόφ» στην ομιλία Ζελένσκι

Λανθασμένη και άστοχη η παρεμβολή μέλους του Τάγματος Αζόφ στην ομιλία Ζελένσκι, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος – «Ανέντιμη η χρήση αυτού του λάθους από τον κ. Τσίπρα για να δικαιολογηθεί η ρωσική εισβολή, πρόσθεσε – Έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης – Τασούλας: Αχρείαστη και άστοχη η εμφάνιση των μαχητών, να μείνουμε όμως στη μεγάλη εικόνα

Η παρουσίαση από τον πρόεδρο Ζελένσκι κατά την διάρκεια της παρέμβασής του βίντεο με Ελληνοουκρανό στρατριώτη ο οποίος ανέφερε ότι υπηρετεί στο τάγμα του Αζόφ, προκαλεί έντονες αντιδράσεις και απειλεί να «σκεπάσει» επικοινωνιακά την στιβαρή ομιλία του προέδρου της Ουκρανίας προς την Ελληνική Βουλή. 

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν μετά από τις πρώτες αντιδράσεις ότι η παρουσία του στρατιώτη θόλωσε το νόημα της παρέμβασης Ζελένσκι, προσέθεταν ωστόσο ότι «πρέπει να δούμε την μεγάλη εικόνα».  Αργότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «λανθασμένη και άστοχη»  την παρουσία μέλους του τάγματος του Αζόφ στην παρέμβαση Ζελένσκι, προσθέτοντας ωστόσο ότι «είναι εξοργιστική και ανέντιμη η χρήση αυτού του λάθους από μερίδα της αντιπολίτευσης, με πρωτοστάτη τον κ. Τσίπρα, ώστε να δικαιολογήσουν για άλλη μια φορά τη ρωσική εισβολή»

H δήλωση Οικονόμου

Ο Πρόεδρος Ζελένσκι, στην ομιλία του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, περιέγραψε τα δεινά που προκαλεί στον ουκρανικό λαό η ρωσική εισβολή και εστίασε στην ηρωική αντίσταση του λαού του. Η συμπερίληψη στην ομιλία του μηνύματος μέλους του τάγματος Αζόφ ήταν λανθασμένη και άστοχη. Είναι όμως εξοργιστική και ανέντιμη η χρήση αυτού του λάθους από μερίδα της αντιπολίτευσης, με πρωτοστάτη τον κ. Τσίπρα, ώστε να δικαιολογήσουν για άλλη μια φορά τη ρωσική εισβολή. Μια εισβολή που προκαλεί εκτελέσεις αμάχων και ανθρωπιστική καταστροφή. Αν κάτι είναι ντροπή είναι να μην παίρνουν καθαρή θέση. Ντροπή είναι οι ίσες αποστάσεις και η στάση αγγαρείας που κράτησαν σήμερα στη Βουλή. Ήλθε η ώρα των καθαρών απαντήσεων: είναι με τους Ουκρανούς, που μάχονται για την ελευθερία τους, ή με τους εισβολείς του Πούτιν; Άλλη εναλλακτική δεν υπάρχει.

Νωρίτερα, ο  Αντώνης Σαμαράς εξέφραζε την έντονη δυσαρέσκειά του μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ενώ βουλευτές του ΚΙΝΑΛ αναρωτιόνταν κατά πόσον ο πρόεδρος της Βουλής γνώριζε εκ των προτέρων για την πρωτοβουλία του προέδρου της Ουκρανίας. 

Τσίπρας: Ιστορική ντροπή η ομιλία του μέλος του Τάγματος Αζόφ στη Βουλή

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για την παρουσία του μέλους του Τάγματος Αζόφ στη Βουλή στο πλαίσιο της ομιλίας του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σε ανάρτησή του, αναφέρει ότι «την απόλυτη ευθύνη φέρει ο Πρωθυπουργός», προσθέτοντας ότι «οι ναζί δεν μπορεί να έχουν το λόγο στη Βουλή»

Αναλυτικά, η ανάρτηση:

«Η ομιλία μελών του νεοναζιστικού Τάγματος Αζόφ στη Βουλή των Ελλήνων αποτελεί πρόκληση. Την απόλυτη ευθύνη φέρει ο Πρωθυπουργός. Μίλησε για ιστορική ημέρα αλλά είναι ιστορική ντροπή. Η αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό είναι δεδομένη. Οι ναζί όμως δεν μπορεί να έχουν το λόγο στη Βουλή».

Σε δήλωση της η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη ε
Αναλυτικά, η δήλωση της κ. Γεροβασίλη:

«Ακούσαμε σήμερα με σεβασμό και αλληλεγγύη το δημοκρατικά εκλεγμένο Πρόεδρο της Ουκρανίας, κ. Ζελένσκι, ο οποίος αντιστέκεται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας. Από εκεί και μετά όμως, είναι απαράδεκτο ότι σήμερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο απευθύνθηκε μαζί με τον Πρόεδρο Ζελένσκι, μέλος του Τάγματος Αζόφ. Σε λίγη ώρα έχουμε Διάσκεψη των Προέδρων και θα ζητηθούν εξηγήσεις από τον Πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Τασούλα, αν ήταν ενημέρος, αν συμφώνησε. Διότι νομίζω ότι αυτό αποτελεί μεγάλο ατόπημα».

H γραμματέας της Κ.Ο του ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη δήλωσε: Σήμερα απευθύνθηκε στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου ο Πρόεδρος της Ουκρανίας κ Ζελένσκι. Στο πρόσωπο του Ουκρανού Προέδρου, είδαμε τον ουκρανικό λαό και τα δεινά που υφίσταται από τη βάρβαρη εισβολή της Ρωσίας στη χώρα του και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, που καταδικάσαμε απερίφραστα από την πρώτη στιγμή. Αυτό που μας κατέστη γνωστό στη Διάσκεψη των Προέδρων ήταν η ομιλία του κ Ζελένσκι και μόνο. Το ερώτημα που ευθέως τίθεται είναι αν ο Πρόεδρος της Βουλής γνώριζε και ενέκρινε τις ομιλίες προσώπων που δεν είχαν καμία θεσμική αρμοδιότητα και για τις οποίες δεν υπήρξε καμία ενημέρωση. Η ευθύνη του κ. Προέδρου είναι μεγάλη και εύλογα ζητούνται εξηγήσεις.

Τασούλας: Αχρείαστη και άστοχη η εμφάνιση των μαχητών, να μείνουμε όμως στην μεγάλη εικόνα

Να μην αμαυρωθεί η μεγάλη εικόνα μιας ιστορικής στιγμής όπως ότι ένας ηγέτης μιας εμπόλεμης χώρας απευθύνθηκε στην Ελληνική βουλή, ζήτησε ο Κωνσταντίνος Τασούλας μιλώντας με δημοσιογράφους, μετά από την διάσκεψη των προέδρεων. Όπως είπε, το σημαντικό ιστορικό γεγονός είναι ότι ο Ζελένσκι αναφέρθηκε στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα, στην ελληνική βοήθεια και την ομογένεια.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, εξήγησε ότι έμαθαν για την παρέμβαση των μαχητών λίγα λεπτά πριν την ομιλία του Ουκρανού προέδρου, χωρίς να γνωρίζουν όμως το περιεχόμενο της συζήτησης. Ο ίδιος χαρακτήρισε ως «αχρείαστη και άστοχη», την εμφάνιση των δύο μαχητών, υπογράμμισε όμως ότι πρέπει να μείνουμε στην μεγάλη εικόνα, η οποία είναι η εμφάνιση του Ζελένσκι.

Ένταση στην Διάσκεψη των προέδρων

Στον απόηχο των αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την εμφάνιση μαχητή με το Τάγμα Αζοφ, η Διάσκεψη των προέδρων, που ολοκληρώθηκε,  είχε  ιδιαίτερη ένταση. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ζήτησαν εξηγήσεις από τον Πρόεδρο της Βουλής για το βίντεο με τον μαχητή. Χαρακτηριστικό είναι ότι η πλευρά του Κυριάκου Βελόπουλου έθεσε ζήτημα ακόμη και παραίτησης του κ. Τασούλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας είπε ότι ενημερώθηκε λίγα λεπτά πριν από την παρέμβαση Ζελένσκι ότι θα υπήρχε ένα βίντεο με δύο στρατιώτες ελληνικης καταγωγής, χωρίς να του δοθούν άλλες λεπτομέρειες. 

Δεν είχαμε ενημέρωση για το περιεχόμενο των βίντεο που παρουσιάστηκε κατά την διάρκεια της ομιλίας του Ουκρανού προέδρου στην ελληνική βουλή, εξήγησαν πηγές κοντά στον Πρόεδρο της Βουλής μιλώντας σε δημοσιογράφους. Όπως είπαν, ευθύνη είχε η εταιρία που ήταν υπεύθυνη για όλη την σύνδεση με την Ουκρανία και οι ίδιοι πάτησαν  το play για το βίντεο. Η ίδια εταιρεία ήταν υπεύθυνη και για τους μεταφραστές καθώς η Αθήνα δεν μπόρεσε να βρει μεταφραστή που να μπορεί να μεταφέρει απευθείας από τα Ουκρανικά στα Ελληνικά.

Οι ίδιες πηγές, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ,ΜέΡΑ25, Ελλ. Λύση), αποδίδουν την φασαρία σε παρεξήγηση.

Νέα δήλωση Γεροβασίλη μετά από την διάσκεψη των προέδρων

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση της Συνδιάσκεψης των Προέδρων, η Όλγα Γεροβασίλη είπε πως ζητούν επίσημη δήλωση από τον Πρόεδρο της Βουλής ώστε να εκφραστεί η δυσαρέσκεια από την πλευρά του Ελληνικού κοινοβουλίου. «Είναι ντροπή να απευθύνεται ναζιστής στην ελληνική βουλή, πρέπει να υπάρξει αντίδραση, να εκφραστεί η δυσαρέσκεια», είπε χαρακτηριστικά. Η κ. Γεροβασίλη, τόνισε επίσης, ότι θα έπρεπε το βίντεο να έχει ελεγχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της βουλής πριν «παίξει».

Η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμά ότι δεν ήταν τυχαία η εμφάνιση των μαχητών αφήνοντας αιχμές προς τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι ήταν εσκεμμένη κίνηση, απέφυγε όμως να εξηγήσει τον λόγο. Παράλληλα, είπε ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση, ζήτησε να δοθεί το πρωτότυπο βίντεο, χωρίς την μετάφραση, ώστε να δουν τι ακριβώς είπε ο μαχητής.

Τι είπε ο Ελληνοουκρανός του Τάγματος Αζόφ

«Καλημέρα αξιότιμα μέλη της ελληνικής Βουλής. Απευθύνομαι σε εσάς σαν Έλληνας στην καταγωγή. Λέγομαι Μιχαήλ. Ο παππούς μου πολέμησε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κατά των ναζιστών. Τραυματίστηκε τρεις φορές. Εγώ γεννήθηκα στη Μαριούπολη και συμμετέχω στην άμυνα της πόλης από τους Ρώσους ναζιστές. Δεν θα μιλήσω για τις δυσκολίες που έχουμε στην ουκρανική άμυνα, μέσα από το Τάγμα Αζόφ, αυτό είναι το χρέος μου έναντι της πόλης μου, είναι το χρέος μου σαν άντρας. Πρέπει να μιλήσω για τις καταστροφικές συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η ειρηνική Μαριούπολη».

Την ώρα που έγινε η αναφορά από την αίθουσα αποχώρησαν ιδιαίτερα εκνευρισμένοι οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Φίλης, Δρίτσας, Γκιόλας και Βαρεμένος. Πηγές της Κουμουνδούρου τονίζουν ότι ήταν απαράδεκτο και πρωτοφανές αυτό που συνέβη. Μιλώντας στο protothema.gr πηγές σημείωσαν ότι σε άλλες χώρες εμφανίστηκε και μίλησε μόνο ο Ζελένσκι. Ποιος έδωσε την άδεια να μιλήσει μαχητής του τάγματος Αζοφ;

protothema.gr