«Σήμα κινδύνου» για το Δήμο Καλαμάτας: Στα 17 εκατομμύρια ευρώ οι ανείσπρακτες οφειλές, 13.000 ειδοποιητήρια…

«Σήμα κινδύνου» για το Δήμο Καλαμάτας: Στα 17 εκατομμύρια ευρώ οι ανείσπρακτες  οφειλές, 13.000 ειδοποιητήρια…

Οι αριθμοί ήταν το κυρίαρχο στοιχείο στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, με μια σειρά από θέματα για τα οποία έπρεπε να ληφθούν αποφάσεις, όπως: Έγκριση Ταμειακού Απολογιστικού Πίνακα Δήμου Καλαμάτας οικονομικού έτους 2021, έλεγχος οικονομικών στοιχείων μηνός Μαρτίου οικονομικού έτους 2022 και έκθεση αποτελεσμάτων εκτέλεσης προϋπολογισμού 1ου τριμήνου οικονομικού έτους 2022.

Για την πλειοψηφία τα στοιχεία δεν ήταν δραματικά, αλλά για την αντιπολίτευση τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας και μέλος της Επιτροπής, Βασίλης Κανάκης, είδε το ποτήρι μισοάδειο, αφού υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις στην εκτέλεση ακόμα και του τεχνικού προγράμματος, ενώ ο Λεωνίδας Λιάππας από την παράταξη “Καλαμάτα Ξεκινάμε” ζήτησε περισσότερο… επαγγελματισμό για τη συζήτηση τέτοιων θεμάτων, αφού δεν υπήρξε ούτε μια εισηγητική έκθεση. Επίσης, στάθηκε στην πορεία των εισπραχθέντων ποσών του Δήμου από τους δημότες, σημειώνοντας ότι η οικονομική ανέχεια που υπάρχει αυτό το διάστημα θα πρέπει να λειτουργήσει ως καμπανάκι για το τι πρόκειται να συμβεί τους επόμενους μήνες.

Ο Βασίλης Τζαμουράνης, από την πλευρά του, παρέθεσε σημαντικό αριθμό κωδικών που αποδεικνύουν ότι από οικονομικής άποψης τα πράγματα δεν πάνε καλά, αφού υπάρχει υστέρηση των στόχων και κίνδυνος να μην υλοποιηθεί ο προϋπολογισμός «σε ένα σεβαστό ποσοστό».

Στη συνέχεια τόνισε ότι η πορεία των ανείσπρακτων οφειλών από δημότες και φορείς είναι ανησυχητική, αφού φέτος είχαμε αύξηση κατά 2 εκατομμύρια ευρώ (15 εκατομμύρια το 2021, 17 εκατομμύρια το 2022) και αναρωτήθηκε, μάλιστα, γιατί συμβαίνει αυτό.

Απαντώντας από την πλευρά της πλειοψηφίας, ο αντιδήμαρχος και μέλος της Επιτροπής, Γιώργος Φάββας, τόνισε ότι η υστέρηση εκτέλεσης του προϋπολογισμού είναι προφανής, αλλά αυτό οφείλεται στην έγκρισή του από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στα μέσα Μαρτίου. “Όλοι γνωρίζουμε- τόνισε- ότι αν δεν εγκριθεί ο προϋπολογισμός, δεν μπορεί να γίνει καμία πληρωμή».

Για την υστέρηση στις εισπράξεις σχολίασε ότι η οικονομική συγκυρία είναι πολύ δύσκολη, ενώ πρόσθεσε ότι για να αντιστραφεί θα πρέπει η κεντρική εξουσία να ακούσει τις εκκλήσεις των Δήμων και της ΚΕΔΕ και να προχωρήσει και πάλι τη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Τέλος, ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, Σαράντος Μαρινάκης, είπε ότι σαφώς υπάρχει επισφάλεια στο θέμα των οφειλών προς το Δήμο, αλλά δεν μπορεί να γίνει καμία πρόβλεψη για το πόσο μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση. Σημείωσε, πάντως, από την πλευρά του, ότι ο Δήμος έχει στείλει 13.000 ειδοποιητήρια προς τους οφειλέτες.
Α.Π.