Στην Καλαμάτα για προετοιμασία ο κορυφαίος πρωταθλητής Απόστολος Χρήστου

Στην Καλαμάτα για προετοιμασία ο κορυφαίος πρωταθλητής Απόστολος Χρήστου

Τα αδέλφια Απόστολος και Γιάννης Χρήστου, με τον συναθλητή τους Γιώργο Βελιάδη και τον προπονητή των επιτυχιών Πάνο Βελέντζα μιλάνε στο “Θάρρος”

Το δημοτικό κολυμβητήριο Καλαμάτας σφύζει από ζωή αυτό τον καιρό, καθώς εκτός από τα παιδιά των μεσσηνιακών συλλόγων που πληθαίνουν όσο βελτιώνεται ο καιρός, φιλοξενούνται και ξένες αποστολές που επέλεξαν και φέτος την πόλη μας στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους.

Ξεχωριστή είναι η παρουσία του σπουδαίου Έλληνα πρωταθλητή Απόστολου Χρήστου, ο οποίος προετοιμάζεται υπό τις οδηγίες του προπονητή του, Πάνου Βελέντζα και στο πλαίσιο ενός μικρού κλιμακίου πρωταθλητών της εθνικής ομάδας, το οποίο συμπληρώνουν ο Γιώργος Βελιάδης και ο μικρός αδελφός Χρήστου, ο Γιάννης.

Στην ίδια αποστολή περιλαμβάνονται 13 νεαροί πρωταθλητές του Νηρέα Χαλανδρίου, όπου επίσης είναι υπεύθυνος προπονητής ο κ. Βελέντζας, μαζί με τον έτερο συνοδό προπονητή, Νώντα Γέρου. Επίσης, με δεκάδες «δελφίνια» διεξάγεται στην Καλαμάτα το πασχαλινό καμπ προετοιμασίας του ΟΦ Νέας Ιωνίας και του Μαγνησιακού, ενώ έπεται και συνέχεια την άλλη εβδομάδα με τον Μίλωνα και τον ΓΣ Ηλιούπολης.

Το «Θ» είχε την ευκαιρία να βρεθεί στο δημοτικό κολυμβητήριο της πόλης μας και να μιλήσει με τους πρωταθλητές μας και με τους προπονητές τους, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν ξαναέρθει στο παρελθόν για να διαπιστώσουν τις σημαντικές βελτιώσεις που έχουν γίνει στο χώρο (με κυριότερη την τοποθέτηση των νέων βατήρων), αλλά και τα …πάγια πλεονεκτήματα της πόλης και της πισίνας, τον καλό καιρό, την σωστή θερμοκρασία στο νερό, την καλή ποιότητα των υπηρεσιών στα ξενοδοχεία όπου διαμένουν, καθώς και τις μικρές αποστάσεις από τον τόπο διαμονής στον τόπο προπόνησης.

Ο ομοσπονδιακός προπονητής Πάνος Βελέντζας είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος τόσο από τη διαμονή-φιλοξενία εδώ όσο (η αποστολή ήρθε στις 16/4 και θα παραμείνει μέχρι το Μεγάλο Σάββατο) και από την πορεία των προπονήσεων που στοχεύουν σε πολύπλευρη βελτίωση των πρωταθλητών του εν όψει των υποχρεώσεών τους στις διοργανώσεις που ακολουθούν.

Με στόχο  το Παγκόσμιο και το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα
Ο Απόστολος Χρήστου έχει …μόνιμη παρουσία στο βάθρο των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων και σταθερή παρουσία σε παγκόσμια πρωταθλήματα και Ολυμπιακούς Αγώνες, βελτιώνοντας διαρκώς τα πανελλήνια ρεκόρ στο ύπτιο.

Για δεύτερη φορά μετά το 2016 στην Καλαμάτα, που του «αρέσει πολύ σαν πόλη», βρίσκει ιδανικές τις συνθήκες  της προετοιμασίας εδώ, ενώ απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δήλωσε στο «Θ» και τα παρακάτω:

«Επόμενος στόχος μου είναι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στις 18 Ιουνίου στη Βουδαπέστη και μετά το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα περίπου 15 Αυγούστου στη Ρώμη. Πάντα στόχος μου είναι να βελτιωθώ στα ατομικά μου ρεκόρ, δηλαδή να κολυμπήσω πιο γρήγορα από το χρόνο που έχω πετύχει και από εκεί και πέρα ό,τι καλύτερο έρθει μέσα από μια καλή κούρσα σε έναν τελικό.

Γενικότερα σαν στόχο στο μυαλό μου έχω να φτάσω σε ένα σημείο στο να πω ότι αξιοποίησα τις δυνατότητές μου και έφτασα στο βέλτιστο αποτέλεσμα που θα μπορούσα να φέρω μέσα από τη σκληρή δουλειά και την καλύτερη εμφάνιση που έχω κάνει μέσα σε έναν αγώνα όπου είχα τη δυνατότητα να αποδείξω τι πραγματικά μπορώ να πετύχω.

Νοιώθω αρκετά καλά, η προπόνηση που κάνω αποδίδει και δείχνει ότι είμαι σε αρκετά καλή κατάσταση και αγωνιστικά, οπότε είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα και φέτος.

Ο κορωνοϊός και οι περιορισμοί σίγουρα μας επηρέασαν, αλλά πιστεύω ότι επιστρέψαμε πιο δυνατοί. Ήταν μια μεγάλη δοκιμασία για όλους τους αθλητές και για όλους τους ανθρώπους παγκοσμίως, οπότε πιστεύω ότι σιγά σιγά ορθοποδούμε, το προσπερνάμε και θα επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα, η οποία θα μας φανεί ακόμη πιο όμορφη και πιστεύω ότι θα είμαστε ακόμα καλύτερα.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε κάνει πολύ μεγάλα βήματα στην ελληνική κολύμβηση και έχουμε καθιερωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Γίνονται κάποιες καλές κινήσεις και υπάρχει βελτίωση και στις μικρές ηλικίες, οπότε θεωρώ ότι υπάρχει και μέλλον, όχι μόνο παρόν η ελληνική κολύμβηση και θεωρώ πως κάθε φορά και κάθε χρονιά θα είμαστε ακόμη πιο δυνατοί και θα φέρουμε ακόμη περισσότερες επιτυχίες.

Ναι, και ο αδελφός μου είναι πολύ καλός αθλητής, είναι πάρα πολύ μεθοδικός και δουλεύει πάρα πολύ στην προπόνηση. Έχει τους δικούς του στόχους και πιστεύω ότι με την υπομονή και την επιμονή που δείχνει καθημερινά στην προπόνηση μπορεί να πετύχει αυτό που θέλει, γιατί έχει αυτό που χρειάζεται ένας πρωταθλητής.

Το να δείχνεις ένα καλό πρότυπο μέσα από αυτό το άθλημα είναι πολύ σημαντικό για να βοηθήσεις κάθε παιδί που ασχολείται με την κολύμβηση. Θέλουμε να δείξουμε το καλό παράδειγμα, η κολύμβηση είναι ένα από τα πιο υγιή αθλήματα που μπορεί να κάνει ένα παιδί, ο χώρος της πισίνας είναι πολύ δημιουργικός για ένα παιδί, κάνει νέες φιλίες, γνωρίζει άτομα, σκληραγωγείται από το άθλημα, αθλείται πάνω απ’ όλα.

Ο πρωταθλητισμός είναι μια ανάμειξη και θυσιών και αφοσίωσης. Ουσιαστικά είναι η βασική σου ασχολία καθημερινά, πρέπει να είσαι 100% σε κάθε τι που κάνεις, γιατί κάθε λεπτομέρεια παίζει ρόλο, καθώς μιλάμε ότι οι αγώνες κρίνονται για εκατοστά του δευτερολέπτου. Οπότε είναι το κυρίαρχο μέλημα καθημερινά να είσαι καλά στην προπόνηση, να προσέχεις τη διατροφή σου, να ξεκουράζεσαι, να μη χάνεις προπονήσεις εννοείται. Είναι ένα κομμάτι της ζωής των ανθρώπων που κάνουν πρωταθλητισμό πολύ δύσκολο, χρειάζεται υπομονή και εφόσον υπάρχουν και επιτυχίες οι οποίες σε ανταμείβουν, σου δίνουν δύναμη για να καταφέρεις να συνεχίσεις αυτή τη δύσκολη προσπάθεια».

Γιώργος Βελιάδης: Τα τελευταία χρόνια η ελληνική κολύμβηση έχει ανέβει πολύ
Από τους πολλά υποσχόμενους πρωταθλητές μας και ο Γιώργος Βελιάδης, ο οποίος επίσης ανήκει από το περασμένο Φθινόπωρο στον Ολυμπιακό, όπως τα αδέλφια Χρήστου, δήλωσε στο «Θ»: «Έχω ξανάρθει κι εγώ στην Καλαμάτα, το 2018 σε μια αντίστοιχη προετοιμασία. Οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για να βγουν πολύ καλές προπονήσεις. Το κολυμβητήριο και η θερμοκρασία του νερού και το ότι είναι ανοιχτό βοηθάνε πάρα πολύ ώστε να βγουν οι αποδόσεις πολύ καλύτερα. Επίσης, το ωράριο που κολυμπάμε είναι ευνοϊκό. Μετά από 1-2 μέρες προσαρμογής νοιώθω πολύ καλύτερα το σώμα μου κι αυτό φαίνεται και στις προπονήσεις. Οι δικοί μου στόχοι είναι να βελτιώσω τα ατομικά μου ρεκόρ και να κυνηγήσω μια θέση στο βάθρο στο πανελλήνιο πρωτάθλημα και γενικότερα να βελτιώσω την αγωνιστική μου κατάσταση.

Η ελληνική κολύμβηση τα τελευταία 4-5 χρόνια έχει ανέβει πάρα πολύ. Όλο και περισσότεροι αθλητές κάνουν χρόνους πολύ γρήγορους και αυτό είναι ένα σημάδι ότι βελτιώνεται η ελληνική κολύμβηση σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό αθλητισμό κι αυτό είναι κάτι ευχάριστο».

Γιάννης Χρήστου: Αξίζουν οι θυσίες…   
Ο Γιάννης Χρήστου βαδίζει αναμφισβήτητα στα βήματα του αδελφού του και μάλιστα συνδυάζει ταυτόχρονα τις σπουδές του στα ΤΕΦΑΑ  με τον απαιτητικό πρωταθλητισμό της κολύμβησης. «Είναι αρκετά δύσκολο και πρέπει  να θυσιάσεις πάρα πολλά πράγματα για να κάνεις πρωταθλητισμό. Προσωπικά προσπαθώ και καταφέρνω να αντεπεξέρχομαι και στα δύο. Ο απόστολος είναι από τους καλύτερους Έλληνες αθλητές που έχει βγάλει η κολύμβηση κι είναι κι ένα κίνητρο για μένα . Το να τον έχεις στην προπόνηση μαζί σου είναι κάτι πολύ ευχάριστο, κλέβεις κάποια μυστικά που θα σου πει ή θα δεις κάτω από το νερό και νοιώθω πολύ τυχερός που κάνουμε μαζί προπονήσεις.

Η αλήθεια είναι ότι αισθάνομαι και κάποιο βάρος, καθώς κάποια στιγμή πρέπει να δείξεις κι εσύ κάτι ανάλογο. Τη δέχομαι αυτή την πρόκληση και βάζω κι εγώ συνέχεια στόχους και κάποια στιγμή ίσως γίνω σαν κι εκείνον. Για φέτος ο στόχος μου είναι να πάω πάρα πολύ καλά στο Ακρόπολις το Μάιο και μετά στο καλοκαιρινό πρωτάθλημα. Θέλω να βελτιώσω τους χρόνους μου και να κάνω ατομικά ρεκόρ σε ό,τι κολυμπήσω, να συνεχίσω τη σκληρή δουλειά και ό,τι βγει τα επόμενα χρόνια. Οι θυσίες αξίζουν, αλλιώς δεν θα το κάναμε».

Της Χριστίνας Ελευθεράκη