Τιμάται η επέτειος της Μάχης των 7 Λαπαίων

Τιμάται η επέτειος της  Μάχης των 7 Λαπαίων

Η επέτειος της Μάχης των 7 Λαπαίων, στις 22 Απριλίου 1827, τιμάται την Παρασκευή 29 Απριλίου στο Άνω Λάπι της Δημοτικής Ενότητας Αετού με θρησκευτικές τελετές και εκδηλώσεις, με σκοπό να παραμείνει ζωντανή η εθνική και τοπική ιστορική μνήμη και, παράλληλα, να αποδοθούν τιμές στους νεκρούς ήρωες που θυσιάστηκαν για την πατρίδα.

Όπως αναφέρεται: «Κατά τον Απρίλιο του 1827 ο Ιμπραήμ Πασάς με Τουρκοαραπάδες και Αλβανούς διασχίζει πάλι την Τριφυλία. Σκοτώνει, καίει και καταστρέφει τα πάντα. Στα Κοντοβούνια και στα Σουλιμοχώρια στα χωριά της Αυλώνας και του Δωρίου, του Αετού και της Τριπύλης, του Σκληρού και της Ανδρίτσαινας, οι Έλληνες είναι ακλόνητοι και με το καριοφίλι στο χέρι. Δεν προσκυνούν, δεν υποτάσσονται. Γενικός στρατιωτικός αρχηγός τους είναι ο Αθ. Γρηγοριάδης. Στα μέσα Απριλίου του 1827 τα ελληνικά στρατεύματα με 3.000 άνδρες είναι συγκεντρωμένα στην κορυφή του βουνού, βορείως του Κοπανακίου, όπου άλλοτε ήταν το χωριό Λάπι. Ο Ιμπραήμ ξεκινά από την περιοχή της Κυπαρισσίας με μεγάλη στρατιωτική δύναμη. Φτάνοντας στην πεδινή περιοχή της Αγριλιάς, πλησίον του Κοπανακίου, στέλνει στους Τριφύλιους- Αρκαδίους την από 6η Απριλίου 1827 επιστολή, με την οποία προσπαθεί να κολακεύσει, να δώσει υποσχέσεις για πολλά δώρα και προνόμια, χωράφια και αξιώματα, “άφεσιν και συγχώρεσιν” για ό,τι έχει γίνει…

Ο γενικός στρατιωτικός αρχηγός και οι υποστράτηγοί του από το Γενικό Στρατόπεδο των Αρκάδων απαντούν στις 16 Απριλίου 1827 στον αρχιστράτηγο Ιμπραήμ Πασά ότι “περιφρονούμε τας περί υποταγής προτάσεις σου, διότι είμαστε ορκισμένοι να ελευθερώσωμεν την κινδυνεύσουσα Πατρίδα μας δια πάσης θυσίας… Σε περιμένομεν προθύμως δια να σε πολεμήσωμεν και να μάθης και πάλιν τι είναι Αρκαδίων τουφέκι…”.

Στις 22 Απριλίου 1827, στην κορυφή της Κουρόρας, γίνεται μεγάλη μάχη, με μεγάλες απώλειες για τον Ιμπραήμ και επτά γενναίους μαχόμενους Λαπαίους».

Νωρίς το πρωί της Παρασκευής στον Ιερό Ναό της Παναγίας στο Άνω Λάπι θα τελεστεί Όρθρος και Θεία Λειτουργία. Λίγο αργότερα θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο σημείο της μάχης στη «Θέση Κουρόρα». Στη συνέχεια θα μιλήσει ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός, ιστορικός και συγγραφέας, Ευστάθιος Παρασκευόπουλος. Θα ακολουθήσουν απαγγελία ποιημάτων από μαθητές και μαθήτριες των σχολείων του Κοπανακίου, προσκλητήριο πεσόντων, κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των εθνικών ηρώων και ο εθνικός ύμνος.

Του Ηλία Γιαννόπουλου