Το Παρίσι 2024 ενδέχεται να έχει ισότιμη συμμετοχή μεταξύ των φύλων

Το Παρίσι 2024 ενδέχεται να έχει ισότιμη συμμετοχή μεταξύ των φύλων

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024 στο Παρίσι είναι πιθανό να έχουν ισότιμη συμμετοχή μεταξύ των φύλων, όπως ανέφερε το Γυναικείο Αθλητικό Ίδρυμα (WSF) σε χθεσινή (21/4) έκθεσή του, μετά την ανάλυση των περσινών Αγώνων του Τόκιο.

Οι γυναίκες αντιπροσώπευαν το 48,7% των αθλητών/τριών στο Τόκιο 2020, που πραγματοποιήθηκε το 2021 μετά από καθυστέρηση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία υπήρξε μια αύξηση από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016, στους οποίους οι γυναίκες αντιπροσώπευαν το 45% των συμμετεχόντων, αντανακλώντας, σύμφωνα με το WSF, «μια σημαντική αλλαγή στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων».

«Με βάση τις τάσεις των τριών τελευταίων Ολυμπιάδων, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η συμμετοχή γυναικών να φτάσει το 50% το 2024», ανέφερε η έκθεση.

Επισήμανε την αναδιάρθρωση των διοργανώσεων καθώς και τις ποσοστώσεις που έχουν καθοριστεί σε πολλά αθλήματα ως καθοριστικής σημασίας για την αύξηση.

Οι διοργανωτές του Τόκιο έδωσαν εκ νέου έμφαση στην ισότητα των φύλων ενόψει των Αγώνων, αφού ο πρώην Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Γιοσίρο Μόρι παραιτήθηκε μήνες πριν από τους Αγώνες, εν μέσω οργής για σεξιστικές δηλώσεις που έκανε.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) ενθάρρυνε τις χώρες να παρουσιάσουν άνδρες και γυναίκες σημαιοφόρους στην τελετή έναρξης, όπου είναι δυνατόν, για πρώτη φορά.

Η έκθεση του WSF ανέφερε ότι ενώ η προσθήκη νέων καθαρά γυναικείων διοργανώσεων – και η αφαίρεση ορισμένων ανδρικών- αύξησε τον συνολικό αριθμό των ευκαιριών για μετάλλια για τις γυναίκες στο Τόκιο, η προσθήκη των αγώνων μικτών φύλων δεν ήταν καλή.

«Η συμπερίληψη μικτών αγώνων προβλήθηκε ως μέσο για την προσθήκη νέων ευκαιριών για τις αθλήτριες, αν και δεν πρόσθεσε στον συνολικό αριθμό των γυναικών που αγωνίστηκαν. Οι περισσότεροι από τους αθλητές που αγωνίζονταν σε μικτά αγωνίσματα, άνδρες και γυναίκες, αγωνίζονταν ήδη σε άλλα αγωνίσματα», ανέφερε η έκθεση.

ΑΠΕ ΜΠΕ