Ξεκινά αποχή των δικηγόρων της Καλαμάτας σε συγκεκριμένες υποθέσεις

Ξεκινά αποχή των δικηγόρων της Καλαμάτας σε συγκεκριμένες υποθέσεις

Δύο στοχευμένες αποχές από συγκεκριμένες κατηγορίες υποθέσεων ανακοίνωσε πως ξεκινά ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας.

Η πρώτη αφορά στην αποχή των δικηγόρων της Καλαμάτας μέχρι τις 15 Απριλίου από ποινικές δίκες πρώτου βαθμού στις οποίες υπάρχει κατηγορία για παράβαση του άρθρου 187 ΠΚ (εγκληματική οργάνωση).

Η δεύτερη αποχή, η οποία χαρακτηρίζεται και ως προειδοποιητική, αφορά στην αποχή των δικηγόρων από δίκες συμφερόντων του Δημοσίου και η οποία ξεκινά σήμερα Τρίτη 5 Απριλίου και θα λήξει στις 11 του μήνα.

Αιφνίδια τροποποίηση Ποινικού Κώδικα
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει απερίφραστα τη νέα τροποποίηση της διάταξης του άρθρου 187 Π.Κ., με την προσθήκη της παρ. 6, δυνάμει των ρυθμίσεων του άρθρου 72 Ν. 4908/22, που αποτελεί, όπως τονίζει, ένα ακόμη δείγμα παράβασης των κανόνων καλής νομοθέτησης, αφού εισήχθη προς ψήφιση αιφνιδίως, χωρίς οποιαδήποτε προηγούμενη διαβούλευση και χωρίς να έχει εκφραστεί επ’ αυτού η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής.

Η νέα ρύθμιση, σε περίπτωση καταδίκης για τις αξιόποινες πράξεις που αναφέρονται στο άρθρο αυτό και μάλιστα πλημμεληματικού χαρακτήρα, δεν επιτρέπει αναστολή ή μετατροπή της ποινής με κανέναν τρόπο, η δε ασκηθείσα έφεση δεν έχει αναστέλλουσα ποινή, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ και έτσι καταλύει το τεκμήριο αθωότητας του κατηγορουμένου, στερεί από το δικαστή τη δυνατότητα αναστολής ή μετατροπής της ποινής, όπως και την αναστέλλουσα δύναμη τυχόν ασκηθείσας εφέσεως και αντιβαίνει στην αρχή της αναλογικότητας.

Περιορίζει δε, ανεπιστρεπτί τα δικαιώματα του κατηγορουμένου, τη στιγμή μάλιστα που τα δικαιώματα αυτά δε στερούνται από κατηγορουμένους για αδικήματα με μεγαλύτερη ποινική ή ηθική απαξία, όπως η περίπτωση ανθρωποκτονίας από πρόθεση.

Έτσι, λοιπόν, με τη νέα διάταξη, ακόμα και για συναφή πλημμελήματα κατά της περιουσίας (μικροκλοπές) και της ιδιοκτησίας (φθορά ξένης ιδιοκτησίας), εφόσον διαπράττονται από δύο τουλάχιστον άτομα (συμμορία), η ποινή τους (ακόμα και 3-4 μηνών φυλακίσεως) δε θα μετατρέπεται ούτε θα αναστέλλεται, ακόμα και μετά την άσκηση εφέσεως.

Στο πλαίσιο αυτό ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας αποφάσισε, ως μέσο διεκδίκησης για την κατάργηση της συγκεκριμένης διάταξης, την πραγματοποίηση στοχευμένης αποχής από ποινικές δίκες πρώτου βαθμού, στις οποίες υπάρχει κατηγορία για παράβαση του άρθρου 187 ΠΚ, μέχρι 15 Απριλίου. Από την αποχή εξαιρούνται παραγραφές και υποθέσεις όπου συμπληρώνεται το ανώτατο όριο κράτησης.

Και από δίκες του Δημοσίου
Επίσης, ύστερα από ενημέρωση που είχε για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο Δικηγορικός Σύλλογος διαπίστωσε πως υπάρχουν αναφορές σε σημαντικά θέματα που αφορούν στη δικηγορία, χωρίς να έχουν ενημερωθεί.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας:  

-Εκφράζει την αντίθεσή του στην επιλογή της Παγκόσμιας Τράπεζας από την Πολιτεία ως συμβουλευτικού φορέα για τις μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη

-Τονίζει τη σημασία διατήρησης του δικαστικού χάρτη της χώρας και αποδοκιμάζει κάθε απόπειρα κατάργησης περιφερειακών Πρωτοδικείων και τη μεταφορά υποθέσεων οικονομικού ενδιαφέροντος από περιφερειακό σε κεντρικό επίπεδο, δεδομένου ότι προβλέπεται η σύσταση ειδικών τμημάτων στα πολιτικά Πρωτοδικεία και Εφετεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης για να εκδικάζουν με αποκλειστική αρμοδιότητα συγκεκριμένης φύσεως υποθέσεις.

-Εκφράζει την αντίθεσή του στη μεταφορά της αρμοδιότητας γνωμοδότησης για κατάργηση Πρωτοδικείων και Ειρηνοδικείων από την Ολομέλεια του τοπικού Εφετείου στον Άρειο Πάγο και στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

-Αναγνωρίζει τη σημασία της ενίσχυσης και επέκτασης των τεχνολογικών και ψηφιακών μέσων στη Δικαιοσύνη, χωρίς όμως να καταργείται η προφορική / ακροαματική διαδικασία στα αστικά και ποινικά δικαστήρια, όπου σήμερα προβλέπεται.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας αποφάσισε την πραγματοποίηση πενθήμερης στοχευμένης αποχής των δικηγόρων της Καλαμάτας από δίκες συμφερόντων του Δημοσίου έως και τις 11 Απριλίου.

Της Βίκυς Βετουλάκη