Ξύλινα Σπιτάκια-Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας: Αισθητή η βελτίωση της αγοραστικής κίνησης αυτή την εβδομάδα

Ξύλινα Σπιτάκια-Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας: Αισθητή η βελτίωση της αγοραστικής κίνησης αυτή την εβδομάδα

Ιδιαίτερη η προτίμηση του κόσμου στις χειροποίητες λαμπάδες

Πόλο έλξης αποτελούν τις τελευταίες μέρες τα πασχαλινά σπιτάκια στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας, με τις πολύχρωμες χειροποίητες λαμπάδες και τα πασχαλινά δώρα να έχουν την τιμητική τους! Άλλωστε, στήθηκαν ξανά έπειτα από δύο χρόνια απουσίας λόγω κορωνοϊού, αποτελώντας πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του εορταστικού στολισμού.

Όπως δηλώνουν μιλώντας στο «Θ» επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται αυτή την περίοδο από την κεντρική πλατεία της πόλης, το κλίμα των ημερών είναι αρκετά αισιόδοξο συγκριτικά με το προηγούμενο διάστημα, παρότι ο κόσμος αγοράζει με φειδώ, ενώ η κίνηση αυξάνεται από προχθές, Μεγάλη Πέμπτη.

Σύμφωνα με την κα Καλλιόπη Ηλιακοπούλου, ο κόσμος ήταν πιεσμένος το προηγούμενο διάστημα και τώρα βγήκε ξανά με φόρα. «Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι βγήκε για αγορές, ωστόσο υπάρχει ενδιαφέρον και κίνηση», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στο τι προτιμά για τις εορταστικές του αγορές, σημειώνει: «Στην προτίμηση του κόσμου, λόγω και των ημερών, υπερτερούν οι λαμπάδες και στη συνέχεια τα μικρότερα αξεσουάρ». Οι δε τιμές στις λαμπάδες κυμαίνονται από 5 έως 12 ευρώ.

«Η κίνηση του κόσμου δεν είναι ικανοποιητική, γιατί ψωνίζει μεν, αλλά με μέτρο», σημειώνει η κα Ιωάννα Μαρκοπούλου, η οποία δηλώνει παρούσα τα τελευταία χρόνια στην εορταστική αγορά της κεντρικής πλατεία και τα σπιτάκια.

Ιδιαίτερη δε είναι η προτίμηση του κόσμου στις λαμπάδες, όπως είναι αναμενόμενο άλλωστε, ενώ σύμφωνα με την ίδια, το κόστος στις χειροποίητες κυμαίνεται από 6 έως 10 ευρώ.

«Δεν είναι ούτε καλή αλλά ούτε και κακή η κίνηση. Είναι Πάσχα, ο κόσμος έχει διάθεση να ψωνίσει, μετράει λίγο τα χρήματά του, παίρνει κυρίως λαμπάδες, που είναι είδος πρώτης ανάγκης για το Πάσχα. Δε θα πάρει εύκολα κόσμημα για να κάνει δώρο κάποιος, θα πάρει μια λαμπάδα και μέχρι εκεί» αναφέρει η κα Βάσω Φιλιππίδου, η οποία δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια στην κατασκευή και πώληση χειροποίητων κοσμημάτων.

«Εγώ, προσωπικά, είμαι ευχαριστημένη εδώ που είμαι, μιας και αγαπώ πολύ αυτό που κάνω. Ο κόσμος έχει μια δυσκολία, το ξέρουμε όλοι… δεν είναι ότι ξαφνικά άλλαξε κάτι» σχολιάζει ακόμα.

Όσον αφορά στις τιμές, όπως λέει, «στα κοσμήματα έχουν να κάνουν με την ποιότητα. Υπάρχει μια στροφή του κόσμου στην ποιότητα και τη χαμηλή τιμή, κάτι το οποίο είναι δύσκολο να συνδυαστεί. Εμείς, επειδή είμαστε όλοι χειροτέχνες, προσπαθούμε όλο και περισσότερο να το κατορθώσουμε, όσο είναι δυνατόν, κατεβάζοντας το ποσοστό που κερδίζουμε».

Σχολιάζοντας, τέλος, το εάν η φετινή χρονιά είναι πιο δύσκολη λόγω των όσων προηγήθηκαν το χειμώνα, η κα Φιλιππίδου σημειώνει: «Είναι κάθε χρονιά και πιο διαφορετικά. Το πιο σημαντικό, νομίζω, δεν είναι ότι ο κόσμος δεν έχει χρήματα, είναι ότι ο κόσμος δεν έχει χαρά για να ψωνίσει όπως άλλες χρονιές».

«Έχει ζεσταθεί η κίνηση, αφού τώρα ξεκίνησε να πηγαίνει καλύτερα, δηλαδή λόγω και του ότι ο κόσμος κάνει αυτές τις μέρες τα ψώνια της τελευταίας εβδομάδας. Την προηγούμενη εβδομάδα η κίνηση ήταν αναγνωριστική, καθώς έβλεπε τι υπάρχει και ρωτούσε τιμές. Όμως, το γεγονός πως όσα πουλάμε εδώ είναι χειροποίητα και οικονομικά, βοηθάει τον κόσμο να ψωνίσει, ενώ σήμερα αναμένεται η κορύφωση της κίνησης» αναφέρει από την πλευρά της η κα Ρούλη Λιακοπούλου.

Σύμφωνα με την ίδια, οι τιμές στις χειροποίητες λαμπάδες κυμαίνονται από 5-20 ευρώ.

Από πλευράς της, η κα Μαρία Μαλαπάνη, παρούσα τα τελευταία χρόνια στην εορταστική αγορά της κεντρικής πλατείας της πόλης, σημειώνει χαρακτηριστικά για τη φετινή κίνηση του Πάσχα: «Τη Μεγάλη Εβδομάδα ανέβηκε σημαντικά, μιας και την προηγούμενη ήταν λίγο πιο πεσμένη, αφού ο κόσμος αρκέστηκε στο να κάνει έρευνα αγοράς. Έτσι, η κίνηση αυτή την εβδομάδα έχει βελτιωθεί σημαντικά, κι αυτό μας επιτρέπει να μένουμε κι εμείς ικανοποιημένοι!».

Όσον αφορά στην προτίμηση του κόσμου, σημειώνει και η ίδια ότι, εκτός από τις λαμπάδες, συνήθως προτιμά διάφορα χειροποίητα κοσμήματα για να τα δώσει ως δώρα των γιορτών.

Όπως αναφέρει κλείνοντας, οι τιμές στις λαμπάδες κυμαίνονται μεταξύ των 4-12 ευρώ.

Της Χριστίνας Μανδρώνη