100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις: Η Καλαμάτα άνοιξε…λεωφόρο για ένα διαφορετικό αύριο

100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις: Η Καλαμάτα άνοιξε…λεωφόρο για ένα διαφορετικό αύριο

Η πολυεπίπεδη προστιθέμενη αξία, αλλά και η ανάγκη για συνεργασία όλων των φορέων της πόλης, προκειμένου η ένταξη της Καλαμάτας στις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην αποτελέσει πυροτέχνημα, ήταν τα στοιχεία που κυριάρχησαν στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου, του αντιδημάρχου Νίκου Μπασακίδη, αλλά και άλλων μελών της επιτροπής διεκδίκησης.

Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του δημάρχου: “Οραματιστήκαμε, προγραμματίσαμε, σχεδιάσαμε, συνεργαστήκαμε, διεκδικήσαμε και πετύχαμε κάτι πολύ σπουδαίο.

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εντάσσει την Καλαμάτα στην Ευρωπαϊκή Αποστολή των 100 κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων πόλεων έως το 2030 αποτελεί για το Δήμο μας μια απόφαση ιστορική και ταυτόχρονα μια μεγάλη πρόκληση για το μέλλον. Ένα μέλλον που πιστέψαμε και που είμαστε βέβαιοι ότι η Καλαμάτα και αξίζει και θα το έχει. Μεθοδικά και στοχευμένα. Με σχέδιο και πρόγραμμα.

Κατά την προετοιμασία της πόλης για τη σύνταξη του φακέλου της πρότασης για την υποψηφιότητά μας στην Ευρωπαϊκή Αποστολή είχα τονίσει ότι υπάρχουν αποφάσεις που ορίζουν την πορεία, το χαρακτήρα και την προοπτική τους. Που διαμορφώνουν για χρόνια πολλά την ποιότητα της ζωής των κατοίκων τους. Που καθορίζουν τη θέση τους στο χάρτη των πόλεων, σε ολόκληρο τον κόσμο.  Μια τέτοια σπουδαία απόφαση ελήφθη για την πόλη μας. Μια πρόκληση που ανοίγει το δρόμο στο αύριο.

Τις επόμενες εβδομάδες θα ακολουθήσει μία πρώτη συνάντηση των 100 πόλεων, ένα workshop όπου θα τεθούν οι άξονες εντός των οποίων θα κινηθούμε στα πρώτα βήματα προς την κλιματική ουδετερότητα. Στις 13 Ιουνίου είναι η ημέρα που στις Βρυξέλλες θα υπογραφεί το κλιματικό μνημόνιο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Άμεσα θα εκκινήσει η διαδικασία της ενημέρωσης πολιτών και επιχειρήσεων. Και το τονίζω αυτό καθώς η βασική στόχευση των χρηματοδοτήσεων έχει στο επίκεντρο επιχειρήσεις και ιδιώτες.

Χρήματα που μέσω του Δήμου θα κατευθυνθούν – επενδυθούν σε άξονες, δράσεις και προτάσεις με στόχο την κλιματική ουδετερότητα. Προτεραιότητα σε αυτή τη φάση έχει ο σχεδιασμός μας.

Η χρηματοδότηση του προγράμματος ανέρχεται συνολικά, ευρωπαϊκοί πόροι, ιδιωτικά κεφάλαια και άλλα, σε 10.000 ευρώ ανά κάτοικο. Αντιλαμβάνεστε ότι πρόκειται για ένα τεράστιο πρόγραμμα.

Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε την τεράστια αυτή ευκαιρία. Να διαμορφώσουμε μαζί μια καλύτερη πορεία για την πόλη. Για μια Καλαμάτα κλιματικά ουδέτερη που θα υπηρετεί την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής και των κατοίκων της.

Στην προσπάθεια αυτή δεν περισσεύει κανείς. Καλώ όλους να εργαστούμε μαζί για μια διαφορετική, κλιματικά ουδέτερη, ισχυρή αναπτυξιακή προοπτική, που θα καταστήσει την Καλαμάτα πόλη – πρωταγωνιστή και θα διασφαλίσει καλύτερη ποιότητα ζωής για εμάς, αλλά κυρίως για τα παιδιά μας, τις γενιές που θα ακολουθήσουν”.
Α.Π.