Αυξάνονται συνεχώς τα «Airbnb» στην Καλαμάτα – Ξεπέρασαν τα 2.200 σε όλη τη Μεσσηνία

Αυξάνονται συνεχώς τα «Airbnb» στην Καλαμάτα  – Ξεπέρασαν τα 2.200 σε όλη τη Μεσσηνία

Στους πρώτους προορισμούς για του Αγίου Πνεύματος

Στους 5 κορυφαίους προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας για το πρώτο τριήμερο του καλοκαιριού, του Αγίου Πνεύματος (11, 12 και 13 Ιουνίου), φιγουράρει η Καλαμάτα, σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates και με δεδομένα της ιστοσελίδας βραχυπρόθεσμης μίσθωσης AirDNA.

Μάλιστα, τα στοιχεία της ιστοσελίδας δείχνουν για την Καλαμάτα μια αύξηση της τάξης του 15% σε εγγεγραμμένες κατοικίες σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης σε σύγκριση με το τριήμερο της Πρωτομαγιάς.

Βάσει, λοιπόν, των στοιχείων της AirDNA, στη Μεσσηνία σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι εγγεγραμμένες 2.209 (!) κατοικίες, με την πλειοψηφία αυτών να μοιράζονται στους Δήμους Καλαμάτας, Δυτικής Μάνης και Πύλου-Νέστορος.

Προκρατήσεις και διαθεσιμότητα

Στην Καλαμάτα, σύμφωνα με την AirDNA, τις ημέρες της Πρωτομαγιάς σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ήταν εγγεγραμμένες 541 κατοικίες. Χθες στο Δήμο Καλαμάτας ήταν εγγεγραμμένες 628.

Ειδικότερα, στις πλατφόρμες αυτές από το Δήμο Καλαμάτας ήταν εγγεγραμμένες, όπως αναφέραμε, 628 κατοικίες. Αμέσως επόμενος Δήμος με τις περισσότερες εγγεγραμμένες κατοικίες είναι ο Δήμος Δυτικής Μάνης με 571 και ακολουθεί ο Δήμος Πύλου-Νέστορος με 549. Οι υπόλοιποι Δήμοι είναι αρκετά πιο πίσω, με το Δήμο Τριφυλίας να έχει 241 εγγεγραμμένες κατοικίες, το Δήμο Μεσσήνης 210 και, τέλος, ο Δήμος Οιχαλίας με μόλις 10.

Επίσης, σύμφωνα με την AirDNA, η διαθεσιμότητα στην Καλαμάτα για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος είναι 258 κατοικίες. Οι προκρατήσεις αγγίζουν το 58% και το κόστος για τρεις διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 205 έως 287 ευρώ. Η ανώτερη τιμή αφορά κατοικία 160 τ.μ. με 3 Υ/Δ.

Σημαντική αύξηση στις εγγραφές ακινήτων στις πλατφόρμες έχει παρουσιάσει και η πόλη του Ναυπλίου, όπου για το τριήμερο το κόστος για τρεις διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 293 έως 587 ευρώ, το δε ποσοστό προκρατήσεων αγγίζει το 75%.

Αύξηση ζήτησης

Η αύξηση της ζήτησης για τους καλοκαιρινούς μήνες (Ιούνιος-Αύγουστος), σύμφωνα με την AirDNA, είναι ισχυρή και κυμαίνεται κατά 232% παραπάνω σε σχέση με πέρσι.

Αύξηση της ζήτησης καταγράφεται στην Κρήτη κατά 306%, στα Δωδεκάνησα κατά 302%, στην Αθήνα κατά 248%, στις Κυκλάδες κατά 233%, στα Ιόνια Νησιά κατά 230%, στη Θράκη κατά 216%, στις Σποράδες κατά 215%, στα Νησιά ΒΑ Αιγαίου κατά 188%, στην Ήπειρο κατά 157%, στη Θεσσαλία κατά 153%, στην Πελοπόννησο κατά 135%, στη Μακεδονία κατά 132% και στην Κεντρική Ελλάδα κατά 109%.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, Θεμιστοκλή Μπάκα, όσο θα πλησιάζουμε στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, οι προκρατήσεις, ιδιαίτερα στους κοντινούς ηπειρωτικούς προορισμούς χιλιομετρικής απόστασης 2-2,5 ωρών από τα μεγάλα αστικά κέντρα, θα καταγράψουν αυξητικές τάσεις, ακόμη και μέχρι την τελευταία ημέρα αναχώρησης.

Της Βίκυς Βετουλάκη