Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού: «Ήρθε ο παγετός να μας αποτελειώσει»

Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού: «Ήρθε ο παγετός να μας αποτελειώσει»

Παγετός έπληξε περιοχές των χωριών Μεσοποτάμου και Σουληναρίου του Δήμου Πύλου-Νέστορος, όπως ενημερώνει ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού και Περιφέρειας, με αρκετές ζημιές σε αμπέλια και σταφίδες. «Σε απόγνωση», σχολιάζει, «οι παραγωγοί που για μια ακόμη χρονιά χάνουν το εισόδημά τους. Ύστερα από την περσινή καταστροφική χρονιά με τις εξευτελιστικές τιμές και την κοροϊδία της κυβέρνησης, που εδώ και ένα χρόνο δε δίνει λύση στο πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε με τις τιμές, ήρθε ο παγετός να μας αποτελειώσει.

Πρέπει να γίνουν γρήγορα οι εκτιμήσεις, να είναι δίκαιες, να αποτυπώνουν το μέγεθος της ζημιάς και να δοθούν γρήγορα τα χρήματα της αποζημίωσης στους πληγέντες, που τα έχουν ανάγκη. Αυτό είναι καθαρά ευθύνη του ΕΛΓΑ και πρέπει να γίνει γρήγορα. Όλα αυτά, ενώ οι παραγωγοί όλο αυτό το διάστημα αντιμετωπίζουν και το μεγάλο κόστος παραγωγής, πανάκριβα μέσα και εφόδια, υψηλό αγροτικό ρεύμα και πετρέλαιο, υψηλές ασφαλιστικές εισφορές σε ΕΦΚΑ, ΕΛΓΑ, τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ.

Είναι πρόκληση η κυβέρνηση να δίνει χωρίς καμία καθυστέρηση δισεκατομμύρια ευρώ σε βιομήχανους, εφοπλιστές, κλινικάρχες, αεροπορικές εταιρείες, και τους αγρότες να τους αποζημιώνει μετά ένα χρόνο δίνοντας ψίχουλα και όχι στο 100% της ζημιάς.

Διεκδικούμε:

-Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, χωρίς εξαιρέσεις και σε όλα τα στάδια της παραγωγής. Επαρκή κρατική χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ.

-Να εξασφαλιστούν κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα επιβίωσης στους παραγωγούς και ταυτόχρονα εξασφάλιση φτηνών προϊόντων για τη λαϊκή κατανάλωση».