Δ.Σ. Τριφυλίας: Μπακούρος και Κουτρουμπής καταψήφισαν εισήγηση της Δημοτικής Αρχής

Δ.Σ. Τριφυλίας: Μπακούρος και Κουτρουμπής καταψήφισαν εισήγηση της Δημοτικής Αρχής

Εγκρίθηκαν οι προτάσεις Συμβουλίων Κοινοτήτων για Λαϊκές Αγορές

Με τις ψήφους και των αντιδημάρχων Σωτηρίου Μπακούρου και Αλεξάνδρου Κουτρουμπή, στη 18η τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας, απόντος του δημάρχου, απορρίφθηκε η εισήγηση της Δημοτικής Αρχής Λεβεντάκη για τη χωροθέτηση της Λαϊκής Αγοράς Φιλιατρών σε διαφορετικό σημείο από αυτό που λειτουργεί μέχρι σήμερα και εγκρίθηκε με ισχυρή πλειοψηφία η ομόφωνη πρόταση του Συμβουλίου Κοινότητας Φιλιατρών να παραμείνει η Λαϊκή Αγορά στο ίδιο σημείο, στο πάρκινγκ πλησίον του Δημαρχείου Φιλιατρών!

Σημειώνεται πως για τη Λαϊκή Αγορά Κυπαρισσίας το Συμβούλιο Κοινότητας συμφώνησε με τη χωροθέτηση που υπέδειξε η Δημοτική Αρχή και είναι στην ίδια θέση όπως λειτουργεί έως τώρα η Λαϊκή.

Για τη Λαϊκή Γαργαλιάνων το Συμβούλιο Κοινότητας επίσης συμφώνησε με τη χωροθέτηση που υπέδειξε η Δημοτική Αρχή και σε σχέση με έως τώρα μετατοπίζεται κατά τι.

Για τη Λαϊκή Αγορά Φιλιατρών το Συμβούλιο Κοινότητας αποφάσισε, πρότεινε και εισηγήθηκε χωροθέτηση στο ίδιο σημείο που είναι μέχρι τώρα, ενώ η Δημοτική Αρχή Λεβεντάκη υπέδειξε διαφορετικό χώρο.

Στην απόφαση με αρ. 9/2021 του Συμβουλίου Κοινότητας Φιλιατρών αναγράφεται ότι «ο πρόεδρος, εισηγούμενος το 2ο θέμα που αφορά στην Ίδρυση Λαϊκής Αγοράς και το σημείο λειτουργίας της, ανέφερε ότι πρέπει να γίνει ίδρυση λαϊκής αγοράς στην πόλη μας για τη σωστή λειτουργία της και πρέπει να ορισθεί και το σημείο λειτουργίας της. Προτείνω την ίδρυση λαϊκής αγοράς στην πόλη μας καθώς και το σημείο λειτουργίας της να είναι το σημείο του πάρκινγκ πλησίον Δημαρχείου, ένα σημείο πολύ καλό, αρκετός χώρος, που πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τους πωλητές προϊόντων και για τους πολίτες μας, ώστε η λειτουργία της λαϊκής αγοράς να είναι εύρυθμη. Τέλος, το Συμβούλιο Κοινότητας Φιλιατρών κατόπιν συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων επί του θέματος, αποφασίζει ομόφωνα: Συμφωνεί με την εισήγηση του προέδρου ως έχει».

Το 5ο θέμα στην ημερήσια διάταξη της ως άνω συνεδρίασης ήταν «Έγκριση της με αριθ.8/2022 ΑΕΠΖ με θέμα: “Η με αριθ.3606/04-04-2022 εισήγηση για ίδρυση Λαϊκών Αγορών Δήμου Τριφυλίας”».

Μετά την ανάγνωση του θέματος από τον πρόεδρο, ο επικεφαλής της ΛΑ.ΣΥ., Σαράντος Κουκούμης, ρώτησε εάν εκλήθησαν να παραστούν στη συνεδρίαση οι πρόεδροι των Κοινοτήτων των τριών πόλεων (Κυπαρισσίας, Γαργαλιάνων και Φιλιατρών) που τους αφορά το θέμα. Μετά την αρνητική απάντηση που έλαβε από την αρμόδια αντιδήμαρχο Μαρία Παναγοπούλου, τόνισε: «Λέει ο Κανονισμός ότι πρέπει να καλούνται στα θέματα που αφορούν στην Κοινότητά τους και οι πρόεδροι και να τοποθετούνται και να ψηφίζουν. Για το θέμα που είναι οπωσδήποτε σοβαρό και μάλλον ενός Κοινοτικού Συμβουλίου που δε συμφωνεί με την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής», θέση με την οποία συμφώνησε και ο Χαράλαμπος Καναλουπίτης, με τον κ. Κουκούμη να τονίζει: «Πάσχει νομιμότητας η απόφαση που θα πάρουμε εφόσον δεν έχουν κληθεί να παραστούν οι πρόεδροι των Κοινοτήτων. Πάσχει νομιμότητας. Διαβάστε τον Κανονισμό να δείτε. Εγώ αυτό λέω, να αναβληθεί για να επανέλθει το θέμα αφού κληθούν οι πρόεδροι».

Η Χάιδω Παναγιωτοπούλου ανέφερε ότι έχουν ακυρωθεί αποφάσεις για αυτό το λόγο, ενώ ο Παναγιώτης Κατσίβελας σημείωσε πως είναι παράνομη η σύνθεση του Δ.Σ.

«Ωραία, θα αναβληθεί και να κληθούν» είπε ο αντιδήμαρχος Σωτήρης Μπακούρος, με την αντιδήμαρχο Μαρία Παναγοπούλου να του λέει για τις ημερομηνίες και τον κ. Μπακούρο να λέει: «Ναι, αλλά μέχρι τις 31 πρέπει να κατατεθούν».

«Να κάνουμε ένα συμβούλιο γρήγορα», σημείωσε ο αντιδήμαρχος Αλέξανδρος Κουτρουμπής. «Όλο αυτό το θέμα μάς έχει ταλανίσει δυόμισι χρόνια. Την τελευταία στιγμή, παρά πέντε. Και να πω ότι δε γίνονται συμβούλια», είπε ο Γιάννης Μερκούρης και σημειώθηκε ένταση με τον κ. Μπακούρο και την κα Παναγοπούλου για το ποιος έκανε ή δεν έκανε τι.

Παρεμβαίνοντας η Χάιδω Παναγιωτοπούλου ανέφερε ότι ο νόμος είναι του 2021. Η κα Παναγοπούλου ανέφερε τι έχει γίνει με το Κοινοτικό Συμβούλιο Φιλιατρών και τα έγγραφα που τους έχει στείλει, με τον Ευάγγελο (Αγγελή) Κοροβίλα να λέει: «και σας υποδείξανε, στο ίδιο σημείο» και εκείνη να του απαντά: «Κάνετε λάθος». Ο κ. Κοροβίλας της είπε ότι είναι μέσα στην απόφαση της Ε.Π.Ζ., με την κα Παναγοπούλου να αναφέρεται σε άλλη απόφαση – έγγραφο του Συμβουλίου Φιλιατρών που τη ρωτούσαν να τους πει τι θα γίνει στο σημείο.

«Από τη στιγμή που το Τοπικό προτείνει να μείνει εκεί που είναι, θα μείνει εκεί που είναι. Απλά», τόνισε ο κ. Κοροβίλας. «Όχι», του απάντησε η κα Παναγοπούλου. Ακολούθησε «μπάχαλο» για το εάν θα αναβάλουν το θέμα ή όχι.

Παρεμβαίνοντας ο κ. Μπακούρος είπε στον πρόεδρο του Σώματος: «Για να μην έχουμε στο μέλλον τέτοιες περιπτώσεις, όταν συζητείται θέμα Κοινότητας από το νόμο οφείλετε να καλείτε και τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων, οι οποίοι συμμετέχουνε και έχουνε και λόγο και ψήφο».

Κι ενώ ο πρόεδρος έθετε σε ψηφοφορία την εισήγηση ή την αναβολή, έπειτα από ερώτηση του αντιδημάρχου Γιώργου Ασημακόπουλου, η αντιδήμαρχος Μαρία Παναγοπούλου είπε: «Μέχρι τις 31 Απριλίου πρέπει να το έχουμε ψηφίσει».

Ακολούθησε νέο μπάχαλο για το εάν και πότε μπορεί να γίνει έστω έκτακτη συνεδρίαση του Σώματος για το θέμα. «Από πότε έχει προκύψει αυτή η υποχρέωση;», ρώτησε ο Γιάννης Μερκούρης και η κα Παναγοπούλου απάντησε «τέσσερις μήνες», με εκείνον να της λέει «και πού είστε τέσσερις μήνες;» και αυτή να του απαντά: «εσείς που ήσασταν;». Ακολούθησε δε νέος γύρος αντιπαράθεσης στον οποίο παρενέβη και η Χάιδω Παναγιωτοπούλου, με την κα Παναγοπούλου να της λέει «εσύ τι έκανες;» και την κα Παναγιωτοπούλου να της λέει: «Κυρία μου, τέσσερις μήνες πριν εγώ ήμουν αντιδήμαρχος;» και ακολούθως: «Άσχετη, ε, άσχετη…».

Μπάχαλο ξανά για αναβολή ή λήψη απόφασης. Παρεμβαίνοντας ο Παναγιώτης Αλευράς «αν αναβληθεί θα “φάμε” ένα μήνα, με τον κ. Μπακούρο να σημειώνει: «Ωραία, να πάμε, Τάκη, στα Φιλιατρά εκεί που θέλει το Τοπικό και στις άλλες δύο μεγάλες πόλεις πάλι εκεί που λέει…».

Παρεμβαίνοντας ο κ. Κοροβίλας τόνισε: «Το πιο σωστό είναι αυτό» και τον αντιδήμαρχο Αλέξανδρο Κουτρουμπή να λέει: «και πάμε βάσει των Τοπικών». Το ίδιο είπαν ο Παναγιώτης Τσαφαράς και η Χάιδω Παναγιωτοπούλου, με τον κ. Μπακούρο να τονίζει «Εγώ δέχομαι ό,τι λέει το Τοπικό Φιλιατρών».

Τελικά, σύσσωμη η αντιπολίτευση, καθώς και οι αντιδήμαρχοι, Σωτήριος Μπακούρος και Αλέξανδρος Κουτρουμπής, ψήφισαν υπέρ των προτάσεων των Συμβουλίων Κοινοτήτων, ενώ με το μπάχαλο που επικρατούσε δεν ήταν ευδιάκριτο τι τελικά ψήφισαν η κα Παναγοπούλου, καθώς και οι άλλοι αντιδήμαρχοι.

Αναβολή ψήφισε ο Σαράντος Κουκούμης.

Του Ηλία Γιαννόπουλου