«Εννέα και Εικοσιοκτώ»: από την Προύσα στην Κομοτηνή έως την Καλαμάτα και από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έως τη Χούντα

«Εννέα και Εικοσιοκτώ»: από την Προύσα στην Κομοτηνή έως την Καλαμάτα και από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έως τη Χούντα

Η Μεσσήνια οδοντίατρος Αριστέα Σερεμέτη έκανε δυναμική εμφάνιση στο λογοτεχνικό στίβο πέρυσι με τη συλλογή διηγημάτων «Ηλεκτρόνια».

Έχει όμως πολλά να πει, έχει και τον τρόπο, αλλά και την τόλμη να τα γράψει (από το 2011, άλλωστε, αρθρογραφεί με καυστικό τρόπο για κοινωνικοπολιτικά θέματα).

Το νέο της βιβλίο, που κυκλοφόρησε μόλις τον περασμένο Μάρτιο, με τίτλο «Εννέα και Εικοσιοκτώ», αγγίζει θέματα της ελληνικής ιστορίας που πονάνε.

Βασισμένη σε πολύμηνη εξαντλητική ερευνητική δουλειά και με τη μυθιστορηματική ευελιξία καταφέρνει να δώσει ένα πολύ δυνατό και συναρπαστικό στην εξέλιξή του λογοτεχνικό έργο, που πλέκεται σε ένα πειστικό και ακριβές ιστορικά πλαίσιο, το οποίο εκτείνεται από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, περιλαμβάνοντας την ανεξερεύνητη εν πολλοίς βουλγαρική κατοχή, τις διώξεις των Εβραίων, τον  εμφύλιο, την εξορία και  τις διώξεις και την 7ετή χούντα.

Το «Εννέα και Εικοσιοκτώ» έχει από την πρώτη στιγμή κερδίσει εξαιρετικές κριτικές τόσο από ανθρώπους που αντιπροσωπεύουν το «μέσο αναγνώστη» όσο και από πιο ειδήμονες, ιστορικούς και εν ενεργεία πολιτικούς. Μάλιστα, η συγγραφέας Έρη Ρίτσου, κόρη του μεγάλου μας ποιητή, έκανε λόγο για ένα βιβλίο που πρέπει να βρίσκεται στη βιβλιοθήκη μας διαβασμένο, ενώ η κα Σερεμέτη έχει λάβει πρόσκληση από το Δήμο Κομοτηνής να παρουσιάσει το βιβλίο της εκεί, καθώς η ακριτική πόλη αποτελεί το σημείο από όπου ξεκινά να ξετυλίγεται το νήμα της αφήγησης. Άλλοι σταθμοί είναι η Μικρά Ασία και η Καλαμάτα, όπου η συμπατριώτισσά μας συγγραφέας θα επιστρέψει μέσα στο Ιούνιο για να μας παρουσιάσει από κοντά το αινιγματικό «Εννέα και Εικοσιοκτώ».

Η ίδια δίνει το στίγμα του δεύτερου βιβλίου της (κι ενώ παράλληλα προετοιμάζει εντατικά και το τρίτο!).  «Η αρχική μου στόχευση ήταν η αφήγηση της μνήμης του ανθρώπου που βίωσε ως μονάδα αντίστασης και ως γενιά που χαλάλισε τα νιάτα της και τα προσωπικά όνειρά της, μέσα από συλλογικούς αγώνες. Ξεκίνησα από την Κομοτηνή, την πόλη που αφανίστηκε όλη η εβραϊκή κοινότητα το Μάρτη του ‘45, παρέθεσα την προσφυγιά του ‘22 από Προύσα που αφορά στα αόρατα νήματα σύνδεσης των κοριτσιών κι εν συνεχεία τις 3 έφηβες ηρωίδες τις τοποθέτησα σε διαφορετικές πόλεις: Η αντάρτισσα μουσουλμάνα Σερέν αναζήτησε νέα αρχή στην Κωνσταντινούπολη, η Εβραία Ζιμπούλ στη Θεσσαλονίκη και η χριστιανή Μαριορίνη στην Αθήνα. Ο δε Ερρίκος ο Καλαματιανός, ο άντρας που έφυγε από την πόλη του λόγω ανάγκης, συνδέεται μαζί τους, με την καθεμία διαφορετικά, αλλά με τις 3 τους έντονα και καθοριστικά. Οι γυναίκες θα συνδεθούν ξανά στο ξερονήσι της Μακρονήσου.

Και όλες μαζί θα ακολουθήσουν πορείες παράλληλες με τον Ερρίκο, τον Άγγελο Σταματελόπουλο και το γενέθλιο τόπο του, την Καλαμάτα…» προϊδεάζει η Αριστέα Σερεμέτη για τα όσα δραματικά, αλλά και ελπιδοφόρα συμβαίνουν στις σελίδες του «Εννέα και Εικοσιοκτώ», με απώτερο μήνυμα τον άνθρωπο που αντιστέκεται.

-Όσοι επιθυμούν μπορούν να προμηθευτούν το βιβλίο της κας Σερεμέτη κατόπιν συνεννόησης:  τηλ. 6948733885 ή e-mail: aristeaseremeti17@gmail.com.
Χ.Ε.