Εργασιακός βίος μέσα από το κινητό – Ενεργοποείται η ψηφιακή κάρτα εργασίας

Εργασιακός βίος μέσα από το κινητό – Ενεργοποείται η ψηφιακή κάρτα εργασίας

Ο Κωστής Χατζηδάκης θα παρουσιάσει σήμερα τόσο τη νέα εφαρμογή του υπουργείου Εργασίας, ergani app, όσο και τον οδηγό εφαρμογής του ΕΡΓΑΝΗ 2 για την ψηφιακή κάρτα εργασίας.  

Η Εργάνη σε app

Aπό το κινητό του ο εργαζόμενος θα μπορεί να έχει όλη την πληροφορία που χρειάζεται σε πραγματικό χρόνο. Μέσω της εφαρμογής, ο εργαζόμενος θα μπορεί να δέχεται ειδοποιήσεις για κάθε γεγονός που θα καταχωρείται στο σύστημα. Θα έχει επιπλέον δυνατότητα υποβολής στοιχείων με εύκολο και γρήγορο τρόπο ενώ το app θα υποστηρίζει μελλοντικά και διαδραστικά εργαλεία επικοινωνίας των εργαζομένων με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Ο εργαζόμενος θα μπορεί να έχει εύκολη και άμεση πρόσβαση σε όλη την πληροφορία που αφορά τον εργασιακό του βίο. Ενώ μέσω της εφαρμογής θα μπορεί να υπάρχει σύζευξη με πλατφόρμες προσφοράς και ζήτησης εργασίας. Πρακτικά, ο εργαζόμενος θα μπορεί να βλέπει τα χαρακτηριστικά και τις τάσεις της  αγοράς εργασίας ενώ μέσω της εφαρμογής θα έχει και την ψηφιακή κάρτα την όποια θα πρέπει να «χτυπάει» κατά την έναρξη και την λήξη του ωραρίου του.

Εργάνη ΙΙ  

Το νέο πληροφοριακό αποτελεί τον ψηφιακό μετασχηματισμό του συστήματος παρακολούθησης της αγοράς εργασίας. Η ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ θα φέρει μείωση του διοικητικού φόρτου, απλοποίηση των  διαδικασιών, κατάργηση των πολλαπλών δηλώσεων από τους εργοδότες (π.χ. σε ΕΡΓΑΝΗ και ΕΦΚΑ). Ενώ θα διευκολύνει του ελέγχους για την εφαρμογή της νομοθεσίας αλλά και την δυνατότητα διασταύρωσης των δηλώσεων για μισθούς και ασφάλιση. Το ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ θα αποτελέσει το σύστημα μέσω του οποίου θα μπορεί να λειτουργήσει η ψηφιακή κάρτα καθολικά στο σύνολο των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα.

Ειδικά η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας και η online ενημέρωση του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ για το χρόνο εργασίας αποτελεί σημαντικό εργαλείο για άμεσους, αποτελεσματικούς ελέγχους. Οι ελεγκτές της Επιθεώρησης Εργασίας πριν από τον έλεγχο σε κάθε επιχείρηση θα έχουν πλήρη και λεπτομερή κατάλογο των εργαζομένων που πρέπει να βρίσκονται στην εγκατάσταση, καθώς και των σχετικών δηλώσεων που έχει κάνει ο εργοδότης του. 

Ψηφιακή Κάρτα

Από 1/6/2022 ξεκινά η απογραφική διαδικασία του Ωραρίου Απασχόλησης από όλες τις επιχειρήσεις – εργοδότες που απασχολούν εργαζόμενους μισθωτής εξαρτημένης εργασίας. Η απογραφική διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 30 Νοεμβρίου 2022 για όλες τις επιχειρήσεις με εξαίρεση τις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ που θα πρέπει -λόγω εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας από 1ης Ιουλίου- να έχουν ολοκληρώσει την απογραφική διαδικασία μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο εργοδότης θα δηλώνει για κάθε εργαζόμενο τα γενικά στοιχεία που αφορούν τη σχέση εργασίας, το ωράριο απασχόλησης (είτε σταθερό εβδομαδιαίο είτε μεταβαλλόμενο ανά ημέρα), τις έκτακτες τροποποιήσεις του ωραρίου, υπερωρίες και άδειες.

Μετά την υποβολή της δήλωσης, το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ θα εμφανίζει το Προγραμματισμένο Ωράριο Εργασίας ανά Εργαζόμενο, το οποίο θα είναι άμεσα διαθέσιμο σε εργοδότη και εργαζόμενο σε ψηφιακή μορφή ημερολογίου. 

Στην συνέχεια από 1ης Ιουλίου 2022 ξεκινά η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στους κλάδους των Τραπεζών και των Σούπερ Μάρκετ με περισσότερους από 250 εργαζόμενους. 

moneyreview.gr