Ευεργετικό και για τον παραγωγό το πολυφαινολικό ελαιόλαδο

Ευεργετικό και για τον παραγωγό το πολυφαινολικό ελαιόλαδο

Η τιμή πώλησης φτάνει  ως και 320 ευρώ το κιλό!

Τα πρώτα συμπεράσματα από την κλινική μελέτη που διεξάγεται στην Καρδιολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας και παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27 Απριλίου 2022 στο Πνευματικό Κέντρο, ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα.

Σημαντικές ομιλίες απηύθυναν ο Μανώλης Μάκαρης, διευθυντής στην Καρδιολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας, ο Χρήστος Κούρεκ, ειδικευόμενος Καρδιολογίας στο Νοσοκομείο Νίμιτς, ο Προκόπης Μαγιάτης, αναπληρωτής καθηγητής στη Φαρμακευτική Σχολή Αθηνών και η Γεωργία Μπουζαλά από την οικογενειακή εταιρεία Elettra Premium, που παράγει πολυφαινολικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Ο κ. Αντώνης Μπουζαλάς από την εν λόγω αγροτική επιχείρηση, που χορήγησε το προϊόν για να εκπονηθεί η μελέτη, μίλησε στον ΑγροΤύπο για το πολυφαινολικό ελαιόλαδο που παράγει στην Κλεισούρα του Δήμου Μεσσήνης.

Όπως ανέφερε, ορισμένα από τα ελαιόδεντρα που καλλιεργεί χρονολογούνται από το 1750, οπότε και τα φρόντιζαν οι παππούδες του. Σύμφωνα με τον κ. Μπουζαλά, για να βγει το πολυφαινολικό ελαιόλαδο οι άγουρες ελιές πρέπει να πάνε στο ελαιοτριβείο λίγες ώρες αφού συγκομιστούν, για να γίνει η μάλαξη για συγκεκριμένη ώρα, χωρίς νερό.

Εν συνεχεία, αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία, σύμφωνα με τον κ. Μπουζαλά, είναι το ελαιόλαδο να φιλτραριστεί και να αποθηκευτεί σε θερμοκρασία 12-15 βαθμούς Κελσίου, γιατί σε υψηλότερες θερμοκρασίες κινδυνεύει να χάσει το 45% των φαινολών.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, η συγκομιδή των συγκεκριμένων ελιών ποικιλίας κορωνέικης, γίνεται νωρίς, από τις αρχές ως τις 20 Οκτωβρίου. Μετέπειτα το προϊόν μπαίνει σε μπουκαλάκι και διατίθεται είτε μέσω της εταιρείας απευθείας στον καταναλωτή είτε μέσω φαρμακείων, σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Η εταιρεία του κ. Μπουζαλά καλλιεργεί με εντελώς φυσικό τρόπο, όπως μας είπε και ο ίδιος τους ελαιώνες της οικογένειας και ήδη έχει κάνει εξαγωγή το πολυφαινολικό ελαιόλαδο που παράγει σε τέσσερις χώρες, τη Γερμανία, τη Σουηδία, τα Σκόπια και τη Σερβία, όπου και διατίθεται στην τιμή των 30-32 ευρώ τα 100 ml, δηλαδή στο κιλό 300 με 320 ευρώ! Σύμφωνα με τον έμπειρο παραγωγό, ένα μπουκαλάκι των 100 ml αρκεί για κατανάλωση κάθε μέρα επί ένα μήνα περίπου.

Τα πρώτα συμπεράσματα της μελέτης
Σύμφωνα με το agrotypos.gr πάντως με τις πρώτες πληροφορίες σχετικά με τη νέα αυτή μελέτη του Νοσοκομείου Καλαμάτας, κάποια στοιχεία της οποίας παρουσιάστηκαν στην εν λόγω εκδήλωση, βγήκε το συμπέρασμα ότι το ελαιόλαδο με υψηλές πολυφαινόλες επιδρά σημαντικά στο καρδιαγγειακό.

Για τις ανάγκες της κλινικής αυτής μελέτης, μάλιστα, όπως αναφέρθηκε από τους ειδικούς, χορηγήθηκαν στους συμμετέχοντες από τους γιατρούς δυο ειδών δόσεις ελαιολάδου: η πρώτη με περισσότερη ποσότητα αλλά λιγότερες φαινόλες και η δεύτερη με μικρή ποσότητα αλλά ισχυρότερες πολυφαινόλες.

Εδώ το συμπέρασμα ήταν, όπως εξήγησε και ο κ. Μαγιάτης, πως η μικρή ποσότητα ελαιολάδου με ισχυρές πολυφαινόλες είναι πιο ευεργετική στον οργανισμό, καθώς απορροφάται πιο εύκολα. Σημειωτέον ότι η εν λόγω μελέτη αναμένεται να δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό το αμέσως επόμενο διάστημα.