Φιλοζωία και Φιλοζωικός Όμιλος Καλαμάτας στο 3ο φύλλο της σχολικής εφημερίδας «Το πρώτο κουδούνι»

Φιλοζωία και Φιλοζωικός Όμιλος Καλαμάτας στο 3ο φύλλο της σχολικής εφημερίδας «Το πρώτο κουδούνι»

Με ένα δισέλιδο αφιέρωμα στη φιλοζωία και το Φιλοζωικό Όμιλο Καλαμάτας κυκλοφόρησε το 3ο φύλλο της σχολικής εφημερίδας του Γυμνασίου Παραλίας «Το πρώτο κουδούνι». Πρόκειται για μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία, με άριστο αποτέλεσμα και πολλαπλά οφέλη, όπως η τροφοδότηση της δημιουργικότητας και του προβληματισμού για διάφορα θέματα, η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και του πνεύματος συνεργασίας τόσο για τους μαθητές που συμμετέχουν στην έκδοση όσο και για τους αναγνώστες κάθε ηλικίας.

Την προσπάθεια των παιδιών καθοδηγεί και συντονίζει η φιλόλογος Μαρία Σταματοπούλου, συμμετέχει η επίσης φιλόλογος Καλλιρρόη Κωνσταντοπούλου, ενώ αμέριστη είναι η συμπαράσταση του διευθυντή του Γυμνασίου Παραλίας, Θεμιστοκλή Νταβέα, αλλά και όλου του σχολείου.

Τη συντακτική επιτροπή αποτελούν οι μαθητές της Β’ τάξης: Αγγελική Κανελλοπούλου, Ιωάννα Μαυρογιάννη, Μαριλένα Πετροπούλου, Βάλια Πολύζου, Γιάννης Πολυχρονόπουλος, Νικολέττα Σαρέλλα, Λάουρα Σάρκα, Σπηλιοπούλου Βένια.

Με πολύ μεράκι και ενθουσιασμό οι νεαροί δημοσιογράφοι ερευνούν και γράφουν για ζητήματα που ενδιαφέρουν τους συνομηλίκους τους, για τα νέα και τις δράσεις του σχολείου τους, παίρνουν συνεντεύξεις και προσφέρουν ένα πλούσιο έντυπο, με 20-40 συνολικά θέματα.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος για το Φιλοζωικό Όμιλο Καλαμάτας οι μαθητές-ρεπόρτερ είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με την κα Κωνσταντίνα Φούκα, μέλος του ΦΟΚ και δασκάλα Ειδικής Αγωγής, η οποία αναφέρθηκε στην πολύτιμη δράση του εθελοντικού αυτού οργανισμού για τη διάσωση, φροντίδα και περίθαλψη των αδέσποτων ζώων.

Η κα Φούκα αισθάνθηκε την ανάγκη να ευχαριστήσει θερμά «την ομάδα μαθητών και την υπεύθυνη καθηγήτρια Σταματοπούλου Μαρία από το Γυμνάσιο Παραλίας για την πρόσφατη συνέντευξη που μας πήραν σχετικά με το έργο του Φιλοζωικού Ομίλου Καλαμάτας, δίνοντάς μας την ευκαιρία να αναδείξουμε σημαντικά θέματα που αφορούν στις δράσεις μας, που έχουν ως κέντρο την ευημερία των αδέσποτων ζώων της πόλης μας», ενώ η ίδια, αντιστρέφοντας τους ρόλους, ρώτησε με τη σειρά της τα παιδιά για το λόγο που αποφάσισαν να συμπεριλάβουν το έργο και τη δράση του ΦΟΚ στη σχολική τους εφημερίδα!

Και όπως μας μεταφέρει, η μαθήτρια Βάλια Πολύζου απάντησε σχετικά: «Πολλά ζώα τα τελευταία χρόνια κακοποιούνται από τους ανθρώπους. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να ασχοληθούμε και να προσθέσουμε στην εφημερίδα ένα άρθρο γι’ αυτά. Επίσης, επιλέξαμε ως θέμα τον ΦΟΚ γιατί ξέρουμε πόσα κάνουν κάθε μέρα για τα ζώα. Πόση φροντίδα τους δίνουν, ότι τα παίζουν και τα περιποιούνται».

Ο μαθητής Γιάννης Πολυχρονόπουλος πρόσθεσε: «Ένας σημαντικός λόγος είναι ότι όσοι ασχολούνται με τη φιλοζωική είναι εθελοντές που σημαίνει πως έχουν δουλειές, υποχρεώσεις και πολλά άλλα να κάνουν. Επομένως, τρέχουν συνεχώς και, άρα, χρειάζονται τη στήριξή μας. Χωρίς αυτά τα σωματεία δε θα μπορούσε να γίνει τίποτα και, άρα, είναι σημαντικό να προβληθεί το έργο τους. Σώζουν δεκάδες αδέσποτα και χωρίς τη δική τους επέμβαση θα υπήρχαν εκατοντάδες περισσότερα προβλήματα στα ζώα. Τέλος, ο πιο σημαντικός λόγος είναι η αγάπη μας για τα ζώα και, κυρίως, γι’ αυτά που βλέπουμε αδέσποτα στο δρόμο, τα οποία μας χρειάζονται περισσότερο».

Η σχολική εφημερίδα του Γυμνασίου Παραλίας «Το πρώτο κουδούνι» διατίθεται στο σχολείο σε έντυπη μορφή. Δεν πωλείται, αλλά υπάρχει ένας κουμπαράς, όπου μαθητές και επισκέπτες μπορούν να συνεισφέρουν χρηματικά για το φιλανθρωπικό σκοπό που θα επιλέξουν τα παιδιά και οι καθηγήτριές τους. Πέρυσι (τα δύο πρώτα φύλλα κυκλοφόρησαν τον Ιούνιο και το Δεκέμβριο του 2021) τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν δωρίστηκαν στο Χαμόγελο του Παιδιού.

Όποιος θέλει να ενισχύσει την όμορφη πρωτοβουλία των μαθητών της Β’ Τάξης μπορεί να απευθυνθεί στο Γυμνάσιο Παραλίας στην κα Σταματοπούλου ή στον κ. Νταβέα. Επίσης, «Το πρώτο κουδούνι» υπάρχει σε διαδικτυακή μορφή στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://schoolpress.sch.gr/toprotokoudounitoua3/archives/367

Χ.Ε.