«Καρκινοβατεί» η Ογκολογική Μονάδα του Νοσοκομείου Καλαμάτας

«Καρκινοβατεί» η Ογκολογική Μονάδα του Νοσοκομείου Καλαμάτας

Με ερώτησή του στη Βουλή ο πρόεδρος του κόμματος της “Ελληνικής Λύσης”, Κυριάκος Βελόπουλος, φέρνει στο προσκήνιο τα προβλήματα της Ογκολογικής Μονάδας του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας.

Όπως αναφέρει, “σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους της τοπικής κοινωνίας της Καλαμάτας υπάρχει επιτακτική ανάγκη αναβάθμισης της Ογκολογικής Μονάδας του νοσοκομείου της περιοχής τους.

Η Ογκολογική Μονάδα εξυπηρετεί ασθενείς από το Νομό Λακωνίας, το Νομό Ηλείας κι έρχονται και κάποιοι, ένα μικρότερο ποσοστό, από το Νομό Αρκαδίας. Η Μονάδα αυτή τη στιγμή έχει ξεπεράσει τα όριά της, εξυπηρετώντας περίπου 200 ασθενείς μηνιαίως.

Ένας μέσος όρος είναι γύρω στις 160 με 170 θεραπείες, που γίνονται στην Ογκολογική Μονάδα, συν το εξωτερικό ιατρείο με 50-60 ασθενείς που έρχονται μία φορά την εβδομάδα.

Όπως αναφέρει η μοναδική ογκολόγος γιατρός της Μονάδας, η Πολιτεία πρέπει να στελεχώσει και με άλλους γιατρούς τη μονάδα, ώστε να γίνει ένα τμήμα – και αν μπορεί να γίνει και κλινική σε βάθος χρόνου – για να υπάρχει η δυνατότητα να εξυπηρετούνται περισσότεροι ογκολογικοί ασθενείς.

Ο Νομός Μεσσηνίας, όντας ο δεύτερος πληθυσμιακά νομός στην Πελοπόννησο μετά το Νομό Αχαΐας, έχει μεγάλες ανάγκες αναφορικά με ογκολογικά περιστατικά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της γιατρού της Μονάδας, θα πρέπει να έρθουν τουλάχιστον άλλοι δύο ογκολόγοι και κατ’ επέκτασιν το ανάλογο νοσηλευτικό προσωπικό.

Στη Μονάδα, ενώ επίσημα υπάρχουν 10 κρεβάτια, αναγκάζονται να κάνουν υπέρβαση. Όμως, δεν υπάρχει και η δυνατότητα πολλές φορές να τους βάλουν συγχρόνως στον ίδιο χώρο. Έτσι, τα έχουν μοιράσει σε βάρδιες ανάλογα και με τις χημειοθεραπείες. Έχουν μοιράσει έτσι τους ασθενείς, για να υπάρξει η δυνατότητα να γίνουν οι θεραπείες, γιατί με τα 10 κρεβάτια δε γίνεται.

Να σκεφτεί κανείς ότι σε άλλα δημόσια νοσοκομεία στην Αθήνα γι’ αυτόν τον αριθμό ασθενών υπάρχουν τουλάχιστον πέντε ογκολόγοι, τρανή απόδειξη της υπέρβασης που γίνεται στη Μονάδα.

Όμως, θα πρέπει οι ογκολογικοί ασθενείς να έχουν τις παροχές υγείας που τους αξίζουν. Να έχουν τους γιατρούς τους, να γίνονται οι θεραπείες στην ώρα τους, να υπάρχει όλη η κατάλληλη υποδομή, ώστε να μη μετακινούνται αλλού και γενικότερα να μη μειωθεί η ποιότητα προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας. Η Ογκολογική Μονάδα του Νοσοκομείου της Καλαμάτας παράγει έργο. Η Πολιτεία οφείλει αντιλαμβανόμενη τις αυξημένες ανάγκες της Μονάδας να την ενισχύσει, στελεχώνοντάς την με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό άμεσα. Η φιλοτιμία και η αγάπη προσφοράς δεν επαρκούν. Χρειάζεται και η κρατική φροντίδα και μέριμνα συνεπικουρικά”.