Mήνυμα αυτονομίας από το ΠΑΣΟΚ

Mήνυμα αυτονομίας από το ΠΑΣΟΚ

Τη στρατηγική της πολιτικής αυτονομίας, έναντι των συζητήσεων για κυβερνήσεις συνεργασίας, ανέδειξε ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης μέσω της ομιλίας του, με την οποία άνοιξαν οι εργασίες του 3ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Ισχυρό μήνυμα αυτονομίας με το βλέμμα στο προεκλογικό –και μετεκλογικό– σκηνικό, περιχαράκωση του σοσιαλδημοκρατικού προσήμου, «φυγή προς τα εμπρός» με συγκεκριμένες προτάσεις και βασικό άξονα τη νέα γενιά. Αυτοί ήταν οι τρεις κύριοι πυλώνες της ομιλίας του Νίκου Ανδρουλάκη που άνοιξε χθες βράδυ τις εργασίες του 3ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Υπογραμμίζοντας με έμφαση το πρόταγμα της αυτόνομης πορείας, ο κ. Ανδρουλάκης έκανε λόγο για «ψευτοδιλήμματα» ως προς το ερώτημα περί μετεκλογικών συνεργασιών με τη Ν.Δ. ή τον ΣΥΡΙΖΑ. «Κανένας από τους δύο δεν θέλει να μοιραστεί την εξουσία. Δεν θέλουν το ΠΑΣΟΚ, θέλουν τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ. Η εποχή της αφαίμαξης της δημοκρατικής παράταξης έχει κλείσει», είπε χαρακτηριστικά, προτάσσοντας εκ νέου το αφήγημα μιας κυβέρνησης με σοσιαλδημοκρατικό κορμό, πρόγραμμα, αλλά και τα κατάλληλα πρόσωπα. Επιπλέον, έθεσε επί της ουσίας ως στόχο την ανάδειξη της Χαρ. Τρικούπη σε βασικό πόλο απέναντι στη Δεξιά, εκτοπίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Διεκδικούμε να γίνουμε ο αξιόπιστος πόλος διακυβέρνησης απέναντι στη Ν.Δ. που δεν θα θυμίζει σε τίποτα τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ», ήταν η αποστροφή του. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έστειλε επίσης σαφές μήνυμα ότι η επάνοδος του πράσινου ήλιου δεν συνιστά και επιστροφή στο παρελθόν, «αλλά άλμα στο μέλλον», όπως είπε.

«Φιλοδοξούμε να είμαστε ένα χρήσιμο κόμμα, σε έναν σύγχρονο κόσμο, που έμαθε να εξελίσσεται και να προσαρμόζεται», υπογράμμισε, κάνοντας λόγο για «μια νέα σχέση εμπιστοσύνης και ρεαλισμού» και προσθέτοντας ότι η Χαρ. Τρικούπη «δίνει τη μάχη του συγκεκριμένου». Εν ολίγοις, επιχείρησε να θέσει την επανασύνδεση με την παραδοσιακή βάση του ΠΑΣΟΚ, η οποία σηματοδοτείται και από την επιστροφή του ήλιου, σε ένα νέο πλαίσιο, το οποίο θα απευθύνεται στις νεότερες γενιές.

«Διεκδικούμε να γίνουμε ο αξιόπιστος πόλος διακυβέρνησης απέναντι στη Ν.Δ., που δεν θα θυμίζει σε τίποτα τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ», τόνισε.

Σε αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, κινήθηκε σε μεγάλο βαθμό και το κομμάτι της ομιλίας του που αφορούσε τις προγραμματικές θέσεις της παράταξης. Ανέδειξε ως «μεγαλύτερη απειλή» για την Ελλάδα τη δημογραφική κρίση και ως «εθνική προτεραιότητα» την αντιστροφή της, ενώ έθεσε στην κορυφή της ατζέντας του το ζήτημα της στέγασης των νέων μέσω της κοινωνικής κατοικίας, πρόγραμμα που, όπως είπε, η Χαρ. Τρικούπη έθεσε πρώτη στον δημόσιο διάλογο.

Ο κ. Ανδρουλάκης, τέλος, άσκησε εκ νέου δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την ενεργειακή κρίση, σημειώνοντας ότι «όλες οι κρίσεις είναι εισαγόμενες, αλλά η διαχείριση και οι επιπτώσεις της είναι εθνικές», ενώ τάχθηκε υπέρ μιας «αυτοδύναμης» Ε.Ε., τονίζοντας πως «δεν έχει μέλλον μια Ενωση όπου το μεγαλύτερο μέρος της ασφάλειάς της βρίσκεται στα χέρια των Αμερικανών, της παραγωγικής της βάσης στα χέρια των Κινέζων και εξαρτάται ενεργειακά από τη Ρωσία».

Το λουλούδι, η συνύπαρξη των τριών και ο «ήλιος»

Πολλοί ήταν οι συμβολισμοί από την πρεμιέρα του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Πρώτος και σημαντικότερος, ο φόρος τιμής στη Φώφη Γεννηματά, λίγους μήνες μετά την αιφνίδια απώλειά της. Το λουλούδι που άφησε ο Ν. Ανδρουλάκης στην άδεια καρέκλα της πρώτης σειράς, αλλά και το βίντεο που προβλήθηκε στην έναρξη, σκόρπισαν συγκίνηση στο Κλειστό του Τάε Κβον Ντο, μετά το πανηγυρικό κλίμα που επικράτησε κατά την είσοδο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Από εκεί και πέρα, σημαντικό στιγμιότυπο αποτέλεσε η συνύπαρξη, για πρώτη φορά μετά το συνέδριο του 2019, στον ίδιο «κομματικό» χώρο, των Κώστα Σημίτη, Γιώργου Παπανδρέου και Ευάγγελου Βενιζέλου. Η χωροθεσία στην πρώτη συνεδριακή σειρά είχε τη δική της σημασία και σχεδιάστηκε προσεκτικά. Η παρουσία, για παράδειγμα, δίπλα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, της ηγεσίας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών δεν μπορεί παρά να αποτελεί σαφές μήνυμα και προς την κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως άλλωστε, εν μέρει, και το ιδιαίτερα θερμό μήνυμα («είναι ώρα να ανατείλει ο πράσινος ήλιος») του Πορτογάλου πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα.

Μιλώντας για ήλιο, τα φλας των φωτογράφων αναμενόμενα επικεντρώθηκαν στο νέο έμβλημα που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά χθες. Κάτω από το παραδοσιακό σύμβολο, εκτός από το ΠΑΣΟΚ φιγουράρει πλέον και το Κίνημα Αλλαγής. 

kathimerini.gr