Ο εορτασμός του Αγίου Κωνσταντίνου και της Αγίας Ελένης στην Καλαμάτα

Ο εορτασμός του Αγίου Κωνσταντίνου και της Αγίας Ελένης στην Καλαμάτα

Με τη δέουσα μεγαλοπρέπεια και εκκλησιαστική τάξη τιμήθηκε η μνήμη των Αγίων ενδόξων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης, στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας.

Επίκεντρο του εορτασμού ο ομώνυμος περικαλλής Ενοριακός Ιερός Ναός της πόλεως της Καλαμάτας, στον οποίον, κατά την παραμονή της εορτής,  έλαβε χώρα η υποδοχή του αποτμήματος του Τιμίου Ξύλου και των τμημάτων εκ των ιερών λειψάνων των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, εκ της Ιεράς Μονής Αιμυαλών, της Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως.

Κατά την κυριώνυμο ημέρα χοροστάτησε στον Όρθρο και προέστη της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος. Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωσαν ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας Αρχιμ. Φίλιππος Χαμαργιάς, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Καλαμάτας Αρχιμ. Χριστοφόρος Νταμάτης, οι Πρωτοπρεσβύτεροι Σωτήριος Τζαϊλέας και Γεώργιος Τσιριγώτης, ο Οικον. Ανδρέας Γεωργακόπουλος και ο Διάκονος Θεόφιλος Κυριάκος.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πρωτοσύγκελλος, ερμηνεύοντας το γεγονός πως οι Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη απεικονίζονται κρατώντας τον Τίμιο Σταυρό και παραλλήλισε αυτήν την απεικόνιση με την λαϊκή ρήση ότι κάποιοι πορεύονται στη ζωή τους “με τον Σταυρό στο χέρι”. Τόνισε πως η πορεία μας στη ζωή θα πρέπει να είναι μια πορεία η οποία θα ξεχωρίζει από έργα αγάπης, πίστεως και θυσιαστικής διάθεσης, προς τους συνανθρώπους μας διά των οποίων, όπως είπε χαρακτηριστικά,  “θα αποδεικνύεται και δεν θα επιδεικνύεται η ταυτότητά μας ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί”.

Προ του πέρατος, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες εκ του πολυπληθούς εκκλησιάσματος και παρότρυνε τους πιστούς να συμμετάσχουν στην αυριανή εθελοντική αιμοδοσία της ενορίας, με σκοπό την προσφορά αίματος για τους συνανθρώπους μας και συνεχάρη τους εφημέριους του ναού για την μέχρι τώρα σημαντική κίνηση της εθελοντικής αιμοδοσίας.

Ο εορτασμός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Ναό του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας
Εορτασμός πραγματοποιήθηκε και στον Ναό του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας που εορτάζει σήμερα και βρίσκεται στην οδό Καλλιπατείρας.


Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, ο βουλευτής Μίλτος Χρυσομάλλης, μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας καθώς και άλλοι αυτοδιοίκητοι.